stappenplan

Hoe vervang ik een cilinderslot?

Ben je net verhuisd? Dan is het een goed idee om het cilinderslot te vervangen. Als je je sleutel kwijt bent geraakt kan het ook slim zijn om het slot te vernieuwen. Wist je dat het niet altijd nodig is om het slot compleet te vervangen? Als je een losse profielcilinder of een insteekslot hebt, hoef je alleen de cilinder te vervangen. In dit GAMMA stappenplan lees je niet alleen hoe je – op verschillende manieren – een cilinderslot vervangt.

Tip!

Wil je jouw huis extra beschermen tegen inbraak? Denk dan ook eens aan het aanbrengen van een secustrip. Hierdoor is het onmogelijk om de deur open te breken met een koevoet.

Oplegslot met een vaste cilinder

slot verwijderen
stap 1

Het slot totaal verwijderen

Heeft jouw deur een oplegslot? Dan vormen de cilinder en het slot een geheel. Verwijder de schroeven van het oude slot aan de voor- en zijkant van de deur en trek het slot volledig uit de deur.

oplegslot deur
stap 2

Het nieuwe oplegslot plaatsen

Plaats het nieuwe oplegslot. Heeft dit een iets andere maat heeft dan het oude slot? Steek dan met een beitel wat hout weg, zodat het precies in de deur valt.

sluitkom gamma
stap 3

De sluitkom vervangen

Controleer of de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de bestaande sluitkom vallen. Meestal komen de maten overeen. Zo niet, dan moet je ook de sluitkom vervangen.

Tip!

Oplegsloten worden standaard in twee uitvoeringen geleverd: het Din-R en Din-L oplegslot. Welke versie je nodig hebt hangt af van de draairichting van de deur en de plaats van de scharnieren.

Tip!

Cilinder oplegsloten zijn er in diverse prijsklassen. Ons advies? Ga voor een veiligheidsslot dat voldoet aan de SKG-norm. Zo’n slot is extra inbraakwerend.

Oplegslot met een losse buitencilinder

losse buitencilinder
stap 4

De buitencilinder losschroeven

Is jouw deur voorzien van een oplegslot met een losse buitencilinder? Dan kun je de bestaande slotkast opnieuw gebruiken en hoef je alleen de cilinder te vervangen. Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. De buitencilinder die met een plaatje aan de deur vastzit is nu zichtbaar. Schroef deze cilinderplaat los en trek de buitencilinder samen met de sierring uit de deur.

houtbeitel
stap 5

Een nieuwe cilinderplaat aftekenen en hout wegsteken

Check of de nieuwe cilinderplaat past in de uitsparing van de oude. Is dit niet het geval? Teken dan de nieuwe cilinderplaat op de deur af en steek het hout weg met behulp van een scherpe beitel.

buizen markeren
stap 6

De nieuwe buitencilinder in het gat steken

Steek de nieuwe buitencilinder samen met de sierring door het bestaande boorgat in de deur. Schroef de cilinderplaat voorlopig aan de binnenkant van de deur vast.

cilinderlip
stap 7

De uitstekende cilinderlip afzagen

Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip heen en bepaal hoeveel deze lip ingekort moet worden. Zorg ervoor dat de cilindertong 10 mm uitsteekt. Zaag de cilinder af met een ijzerzaag. De kerfjes in de tong maken het zagen extra makkelijk!

oplegslot buitencilinder
stap 8

De slotkast van het oplegslot monteren

Monteer de slotkast met twee schroeven. Controleer of het slot naar behoren functioneert door de sleutel erin te steken en de deur op slot te draaien en weer open te doen. Maak de slotkast vervolgens definitief aan de deur vast.

Tip!

Bij een oplegslot dat aan de binnenkant alleen voorzien is van een draaiknop, is het vervangen van de buitencilinder een prima optie. Gaat het om een oplegslot dat ook van binnenuit met een sleutel op slot gedraaid kan worden? Houd er dan rekening mee dat je in het vervolg twee sleutels nodig hebt. Met de nieuwe open en sluit je de deur van buitenaf, met de oude sleutel open en sluit je de deur van binnenuit.

Insteekslot: alleen de cilinder vervangen

slotschild verwijderen
stap 9

De slotschilden van de deur verwijderen

Heb je een insteekslot? Dan hoef je alleen de cilinder te vervangen. Verwijder eerst de slotschilden aan de voor- en achterkant van de deur.

borgbout cilinderslot
stap 10

De borgbout verwijderen

Verwijder vervolgens de borgbout aan de zijkant van de deur.

cilinder vervangen deur
stap 11

De cilinder vervangen

Druk de cilinder uit het slot. Steek hiervoor de sleutel in het slot en duw op de cilinder, terwijl je de sleutel gelijk draait. Je voelt vanzelf of de vergrendelingpin in de rechte stand staat. Zonder sleutel kan de cilinder niet verwijderd worden. Vervang de cilinder vervolgens door een cilinder van hetzelfde type.

nieuw slot voordeur
stap 12

Het nieuwe slot opendraaien

Draai het nieuwe cilinderslot open. Zo zorg je ervoor dat de vergrendelingspin naar beneden wijst.

deurslot onderdelen
stap 13

Het nieuwe slot opendraaien

Monteer de borgmoer en de slotschilden opnieuw. Je slot is vervangen!

Gebruikt bij dit advies

Deurbeveiliging
Deurbeveiliging

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (6)

Meer klusadvies

Klusadvies - hout - Hout bewerken met een beitel, hoe doe je dat? Thumbnail
Hoe bewerk ik hout met een beitel? stappenplan
deurklink-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik een deurklink? stappenplan
soorten slot thumb
Hoe kies ik het juiste slot voor mijn deur? keuzehulp
deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in