stappenplan

Hoe kan ik mijn binnendeur afhangen?

Wil je een binnendeur afhangen? Het vergt wat nauwkeurigheid, maar met het juiste meet-, schaaf- en schuurwerk kun je het zeker zelf. Maar wat is precies het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur? En hoe bepaal je de draairichting van jouw binnendeur? Lees het in dit GAMMA stappenplan of bekijk de video.

stomp opdek deur verschil
stap 1

Kiezen uit een stompe deur of opdekdeur

Bepaal eerst of je een stompe deur of opdekdeur moet afhangen. Een stompe deur valt volledig weg in het deurkozijn en hang je af met scharnieren. Een opdekdeur valt deels op het kozijn en hang je af met paumellescharnieren. Als de sponning 16 mm bij 40 mm meet, is er ruimte voor een stompe deur. Is de sponning 16 mm bij 25 mm? Dan past een stompe deur niet en moet er een opdekdeur in. Wist je dat een opdekdeur vaak makkelijker te plaatsen is dan een stompe deur?

kozijnsponning maten
stap 2

Het kozijn opmeten

Meet de kozijnsponning op om de juiste maat te bepalen. Neem het het gedeelte van het kozijn waar de deur invalt. Meet de breedte vervolgens op drie plaatsen: bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn. Meet voor de hoogte zowel de rechter- als de linkerzijde.

maat deur
stap 3

De maat van de deur bepalen

Voor het optimaal afhangen van de deur moet de deur 3 mm smaller zijn dan de opgemeten sponningmaat. Je kunt er per kant maximaal 10 mm afschaven.

tip!

Schaaf de hang- en sluitzijde iets schuin naar binnen af.

deur schaven
stap 4

De deur schaven

Schaaf rustig richting de onderkant van de deur. Gebruik hiervoor een elektrische schaaf met scherpe beitels. Schaaf de hang- en sluitzijde iets schuin naar binnen af.

deur schuren
stap 5

De deur schuren en stofvrij maken

Schuur van de bewerkte kanten alle scherpe randen weg onder een hoek van 45 graden. Maak de deur na het schuren goed stofvrij met een zachte borstel.

scharnieren op kozijn aftekenen
stap 6

Het kozijn aftekenen

Teken de drie scharnierposities af op het kozijn. Houd hierbij een afstand van 12 cm aan de bovenzijde en 30 cm aan de onderzijde aan. Lijn het middenscharnier in het midden hiervan uit. Laat de scharnierknoop 2 mm uit het kozijn steken.

beitelen
stap 7

De uitsparing uit het kozijn steken

Gebruik een scherpe beitel om de uitsparing uit te steken tot op scharnierdiepte. Gebruik hiervoor een houtbeitel en een hamer.

deur drie scharnieren
stap 8

De scharnieren overnemen op de deur

Zet vervolgens de deur in het kozijn. Gebruik een wig om de deur op de juiste hoogte te plaatsen. Houd een naad aan van 2 mm aan de bovenzijde. Neem dan de hoogte van de scharnieren over op de deur. Teken de uitsparing van de scharnieren af op de deur. Zorg dat de scharnierknopen 1 mm uitsteken.

beitelen uitsparingen scharnieren
stap 9

De uitsparingen van de scharnieren uitsteken

Gebruik opnieuw de beitel, maar dit keer om de uitsparingen van de scharnieren in de deur uit te steken.

scharnieren deur plaatsen
stap 10

De scharnierbladen op de deur monteren

Neem voor montage de scharnierpen uit de scharnieren om de helften te scheiden. Doe dit met een nijptang. Schroef de scharnierbladen met de twee knopen vast op de deur.

scharnieren kozijn plaatsen
stap 11

De scharnieren definitief vastschroeven

Monteer de scharnierbladen met de drie knopen in het kozijn. Hang de deur in het kozijn en zet de scharnierhelften met de scharnierpennen aan elkaar. Wacht met het monteren van het middelste scharnierblad. Dit maakt het afhangen van de stompe deur makkelijker. Controleer de deurnaden. Plaats vervolgens het middelste scharnierblad in het kozijn en schroef de scharnieren definitief vast.

zelf glas plaatsen in deur
stap 12

Het deurglas plaatsen

Breng voor het plaatsen van het deurglas montagekit aan. Plaats en verdeel het glas gelijkmatig in de sponning. Bevestig de glaslatten tegen het glas. Zet de latten vast met koploze spijkers. Verwijder overtollige kit direct.

Tip!

Houd een stukje karton tussen het glas en de spijker.

deur lakken
stap 13

De deur aflakken

Zet de geschaafde delen in de sneldrogende voorstrijk. De rest van de deur is al voor je gegrondverfd. Je zult de deur nog wel af moeten lakken. Breng met een lakroller een laag naar keuze aan. Het beste resultaat behaal je met drie laklagen.

Gebruikt bij dit advies

Binnendeuren
Binnendeuren

Benodigdheden

Materialen (7)
Gereedschappen (13)

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
deurklink-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik een deurklink? stappenplan
soorten slot thumb
Hoe kies ik het juiste slot voor mijn deur? keuzehulp
hordeur-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een hordeur? stappenplan
slot-binnendeur-vervangen-Thumbnail
Hoe monteer ik het insteekslot van mijn binnendeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in