calculator

Garage isoleren: volg het stappenplan voor een geïsoleerde ruimte

Een garage is voor veel mensen veel meer dan enkel een plek om hun auto neer te zetten. Garages worden vaak gebruikt als opslagplek voor onder andere gereedschap en voorraden. Ook als werkplaats zijn garages populair. Een ongeïsoleerde garage kan in de zomer enorm warm en in de winter behoorlijk koud worden. Bovendien kun je last krijgen van vocht en tocht. Genoeg reden dus om jouw garage te isoleren. GAMMA vertelt je precies hoe je deze klus aanpakt.

Waarom je garage isoleren?

Voordelen en overwegingen

Het isoleren van je garage is een flinke klus. Je doet dit dan ook niet zomaar. Er zijn verschillende goede redenen om deze klus toch aan te pakken. Misschien wil je de garage graag gaan gebruiken als hobby-, werk- of speelkamer. Of wil je er materialen in opslaan die niet goed tegen grote temperatuurschommelingen of vocht kunnen.

Grenst jouw garage direct aan huis? Dan is het isoleren van jouw garage extra belangrijk. Je garage isoleren helpt dan namelijk ook bij het op peil houden van de warmte in huis.

Een klus met relatief lage kosten vergeleken met de besparing die het op kan leveren. De kosten hangen af van de grootte van je garage en wat je gaat aanpakken. Zo kun je een garageplafond al isoleren vanaf 15.- per vierkante meter en het garagedak vanaf 40.- per vierkante meter. Je vindt het totale kostenplaatje onderaan dit artikel. Zo weet je of je garage isoleren voor jou een goed idee is.

Het garage isoleren stappenplan

Heb je besloten om jouw garage te isoleren? Dan hebben we een handig stappenplan voor je waarmee je deze klus zelf aanpakt.

garage isoleren
stap 1

Inspectie van de garage voor isolatiebehoeften

Niet elke garage is op dezelfde manier opgebouwd. Daarom zijn ook de isolatiebehoeften van verschillende garages niet altijd hetzelfde. Een goede inspectie van jouw garage is daarom een belangrijke eerste stap om te nemen.

Bekijk welke delen van de garage geïsoleerd moeten worden. Je garage plafond isoleren is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar ook de wanden, het dak, de deur of de vloer isoleren kan nodig zijn. Voor een optimaal resultaat zul je in de meeste gevallen meerdere delen van de garage moeten isoleren. Het isoleren van de garagevloer is enkel nodig als je de garage echt als leefruimte wilt gaan gebruiken.

isolatiemateriaal voor de garage
stap 2

Kies het juiste isolatiemateriaal voor je garage

Als je weet welke delen van de garage je wilt isoleren, is het belangrijk om de juiste materialen te gaan kiezen. Voor het isoleren van muren, plafond, dak en vloer zijn verschillende materialen beschikbaar. Voor plafondisolatie is onder andere glaswol erg geschikt en ook bij muurisolatie kan dit gebruikt worden. Voor het isoleren van een garagedeur zijn zowel EPS platen als PIR platen een mogelijkheid. Hierbij is het goed om te weten dat PIR een betere isolatiewaarde heeft. EPS- en PIR platen kunnen ook gebruikt worden om het garagedak van buitenaf te isoleren.

Glaswol wordt vaak als goedkope optie gebruikt om het dak te isoleren. Voor het isoleren van de garagevloer is PIF isolatie ideaal, maar ook PUR schuim en isolatieplaten behoren tot de mogelijkheden.

voorbereiding garage isoleren
stap 3

Voorbereiding en benodigdheden voor het isoleren van je garage

Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende isolatiematerialen? Dan kun je aan de voorbereiding van de klus beginnen. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen in huis hebt en maak een plan van aanpak. Het is afhankelijk van het type isolatiemateriaal welke spullen je nog extra nodig hebt. Zo heb je bij muurisolatie met glaswol onder andere ventilatielatten en klimaatfolie nodig. Zorg bij het werken met glaswol ook voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje.

Isolatie garagemuren en deuren
stap 4

Isolatie van de garage muren en deuren

Het isoleren van muren en deuren begint met het aanbrengen van een houten framewerk van ventilatielatten en dampdoorlatende folie op de muur of deur. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal op het houten framewerk bevestigd en bedekt met klimaatfolie. Met gipswandplaten kan vervolgens de muur strak worden afgewerkt.

garageplafond isoleren
stap 5

Garageplafond isoleren voor volledige isolatie

Voor een extra goede isolatie van je garage is je garage plafond isoleren aan te raden. Vaak wordt dit gedaan met glaswol. Eerst wordt er een houten framewerk aangebracht op het plafond, waarna dit gevuld kan worden met glaswol. Dit wordt vervolgens afgewerkt met gipsplaten.

Het is ook mogelijk om het garage dak van buitenaf te isoleren. Hiervoor moet de volledige dakbedekking verwijderd worden. Vervolgens kunnen er isolatieplaten worden aangebracht, waarna er nieuwe dakbedekking op het dak wordt geplaatst.

Tip

Bekijk goed welke dakbedekking je hebt want je wil voorkomen dat je straks twee dampremmende lagen hebt. Vaak ligt er bitumen op een garagedak en dit is van zichzelf al dampdicht. Dan mag je het vocht niet opsluiten en gebruik je dus geen dampdichte laag.

Kosten van garage isolatie: wat kun je verwachten?

Hoeveel het isoleren van je garage precies gaat kosten, is afhankelijk van het formaat van je garage en de stukken die je wil gaan isoleren. Ook het type isolatiemateriaal dat je gebruikt draagt bij aan de totale kosten.

We zetten de gemiddelde kosten per vierkante meter voor je op een rijtje.

KlusGem. kosten per m2
Garage muren isoleren40.- tot 80.-
Garage plafond isoleren15.- tot 75.-
Garage dak isoleren40.- tot 120.-
Garage vloer isoleren25.- tot 50.-

Je garage laten isoleren door GAMMA Klusservice?

Heb je hulp nodig bij het isoleren van je garage? Neem dan een kijkje bij onze Klusservice. Onze experts helpen je graag bij deze isolatieklus.

Huis laten isoleren?
Deze calculator komt voor in