stappenplan

Schutting beitsen

stap 1

Schoonmaken

Verwijder alle groenaanslag. Dit kun je het beste en snelste doen met een groenaanslagreiniger of met een simpel sopje van water en soda. Gebruik een harde borstel en daarna een spons.

stap 2

Ontvetten

Reinig en ontvet de schutting vervolgens met lauwwarm water waar je een ontvetter of speciale verfreiniger aan toe hebt gevoegd.

stap 3

Reinigen

Reinig de schutting nu met de hogedrukreiniger. Let op: gebruik de hogedrukreiniger alleen op spray-stand! Als je een harde straal gebruikt, krijg je cirkels te zien. Zeker bij transparante beits kan dit voor kleurverschil zorgen.

stap 4

Schuren en stofvrij maken

Is de schutting goed opgedroogd? Schuur het hout dan op met een schuurblok of vlakschuurmachine. Gebruik hiervoor grof of middelfijn (K120) schuurpapier. Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf (de houtstructuur) schuurt. Maak de schutting – voor je gaat beitsen – stofvrij met een zachte borstel.

stap 5

Afdekken

Gebruik afdekfolie om vervuiling van de grond te voorkomen. Zo kun je bovendien je kwasten en ander verfgereedschap op een schoon oppervlak leggen.

stap 6

Beits roeren

Roer de beits minstens een minuut goed door met een roerhoutje.

Buitenbeits in plaats van verf

Gebruik alleen buitenbeits en geen verf. Verf gaat snel bladderen op geïmpregneerd hout en vergt daardoor veel meer onderhoud.

Overleg met de buren

Ga je een geschakelde schutting (een schutting met tussenruimte waar de houten planken om en om zijn bevestigd) beitsen? Dan zal de verf ook bij de buren zichtbaar worden. Overleg dus even met de buren voor je gaat verven – vooral als je voor een felle kleur hebt gekozen. Wie weet maak je je buren enthousiast en mag je het hele hek aan beide kanten verven!

stap 7

Schutting beitsen

Gebruik een kleine platte kwast voor het aanzetten van de randen. Voor de grotere oppervlakken kun je een brede platte kwast of roller gebruiken.

stap 8

Tweede laag aanbrengen

Bij dekkende beits kun je na droging een tweede laag aanbrengen. Dekkende beits is droog na vier tot vierenhalf uur en – in sommige gevallen – pas overschilderbaar na 18 uur. Bij transparante beits levert een eerste laag een bepaalde kleur op. Een tweede laag zal een diepere kleur geven die donkerder uitpakt dan de kleur van de eerste laag. Transparante beits heeft een droogtijd variërend van vier uur tot maar liefst 24 uur. Raadpleeg altijd van tevoren de verpakking!

Een schutting verven kan ook erg goed met een verfspuitsysteem.