stappenplan

Muur verven: stap voor stap een strakke afwerking

Als je thuis je muur wilt verven dan kun je dat op heel veel verschillende manier aanpakken.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor structuurverf of muurverf. In dit stappenplan laat GAMMA je zien hoe je jouw muur schildert met muurverf.

Tip!

Je kunt muurverf bij de GAMMA bouwmarkt ook in de gewenste kleur laten mengen.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plasticfolie. Hier kun je namelijk makkelijk over struikelen.

stap 1

Afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met een stucloper. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet verschuift. Plak aangrenzende muren en het plafond af met schilderstape. Plak ook de kozijnen en bovenkant van de plinten af.

stap 2

Afdekplaatjes verwijderen

Schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

stap 3

De muur ontvetten

Zorg voor een stofvrije ondergrond door de muur met een zachte borstel af te nemen. Ontvet de muur met water waarin je een ontvetter hebt opgelost. Gebruik hiervoor een zachte doek. Verwijder eventueel oude, loszittende stuc of verf met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

stap 4

Schuren en gaten dichten

Plamuur de scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Werk voor het plamuren met een breed en smal plamuurmes: het brede mes fungeert als een plateau waar je een voorraadje plamuur op aanbrengt, het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn.
Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur niet op het omringende muur terechtkomt. Laat iedere plamuurlaag telkens uitharden.

Kit eventuele scheuren tussen het plafond en de muur dicht met acrylaatkit. Vergeet ook de scheuren in de hoeken van de ruimte niet. Veeg de overtollige kit meteen weg met een vochtige doek.

stap 5

De oneffenheden opschuren

Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de muur op de oneffen plekken, zodat deze mooi egaal aanvoelt. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.

Tip!

Geeft de muur wit af en is deze erg poederend? Dan is er in het verleden witkalk op de muur aangebracht. Verwijder zoveel mogelijk kalk van de muur met een vochtige doek.

stap 6

Voorstrijkmiddel aanbrengen

Voorstrijk zorgt voor een strakker resultaat met een betere dekking. Het type voorstrijk is afhankelijk van de muur en de conditie van de ondergrond.
Voor muren die al een keer geschilderd zijn, nieuw gestucte muren, bestaand glad stucwerk kan je kiezen voor een dekkende voorstrijk voor structuur- en sierpleister die de juiste voorbehandeling geeft als je structuurverf wilt gaan gebruiken.

Het kan ook voorkomen dat de oude verflaag niet watervast is, dit merken als je met een licht vochtige doek over de ondergrond gaat, er veel wit (kalk) op de doek achter blijft. Hiervoor kan je een fixerende voorstrijk gebruiken. Deze voorstrijk fixeert de poederende ondergronden, daarnaast zorgt de voorstrijk voor een betere hechting en vermindert die de zuiging van de ondergrond.

Eerst geheel schoonwassen totdat de ondergrond niet meer afgeeft.

Daarna eerst voorbehandelen met fixerende voorstrijk , vervolgens met dekkende voorstrijk voor structuurverf en sierpleister. Dit is nodig omdat de fixerende voorstrijk transparant is en niets doet voor de dekking van de eindlaag. Vooral als je een kleur moet overschilderen adviseren wij altijd een dekkende voorstrijk speciaal voor structuurverf en sierpleister.

Heeft je muur eventuele verontreinigde ondergronden (roet- en vochtvlekken, nicotine e.d.)? Behandel dan de vlekken plaatselijk met een vlek isolerende voorstrijk. Daarna de gehele ondergrond voorbehandelen met een dekkende voorstrijk voor structuurverf en sierpleister.

Tip!

Gebruik voor fixerende voorstrijk een blokkwast. Een roller spettert namelijk te veel.

stap 7

De muurverf aanbrengen

Roer de verf zorgvuldig door met een roerhoutje. Begin met verven bij de randen. Gebruik hiervoor de blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 10 cm. Verf ook rondom de stopcontacten een rand van 10 cm.

Verf de grote delen van de muur met de vachtroller of de grote blokkwast. Doop de roller in de verf. Rol deze heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Wees niet te zuinig en doop de roller of blokkwast regelmatig in de verf.
Verf in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Werk ‘nat in nat’: dit betekent dat je de vierkanten laat overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Verbind tot slot meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal van boven naar beneden te rollen.

let op!

Werk in een keer door tot je de hele muur hebt geschilderd. Een eventuele pauze kan voor kleurverschil en streepvorming zorgen.

Tip!

We adviseren altijd te schilderen tussen een temparatuur van 10 en 25 graden. Met deze temparatuur droogt de verf namelijk niet te snel en krijg je een mooi resultaat. Mocht de ruimte waar je gaat schilderen toch warmer zijn, voeg dan Floetrol toe aan je verf. Floetrol zorgt voor een langere droogtijd van de verf, hierdoor kan je ook met warm weer een mooi resultaat krijgen!