stappenplan

Hoe maak ik een overkapping?

Door zelf een overkapping te maken, creëer je een extra zitgedeelte in je tuin of verleng je de woonkamer als het ware naar buiten toe. Het monteren is makkelijker dan het misschien lijkt en veel mensen doen dit gewoon zelf. Met dit stappenplan maak je eenvoudig een overkapping, losstaand of aan je huis of schuur vast.

stap 1

Welk soort overkapping ga je maken?

Kies je voor een losstaande overkapping of een aanbouwoverkapping? Beide overkappingen maken doe je eenvoudig zelf met een compleet pakket waar álle benodigdheden in zitten. Bij dichte overkappingen kun je kiezen voor een opbouw volledig van hout of voor een transparante dakbedekking.

stap 2

Materialen overkapping controleren

Voordat je je overkapping gaat maken, open je eerst het pakket en controleer je of alle benodigde materialen aanwezig zijn. Beoordeel ook direct de kwaliteit daarvan. Lichte afwijkingen mogen er in zitten, hout is immers een natuurproduct. Maar heb je bijvoorbeeld te maken met grote scheuren, meld dit dan bij de klantenservice.

stap 3

Plaats de staanders

De volgende stap bij een overkapping maken, is het plaatsen van de staanders. Wanneer je een betonnen ondergrond hebt, gebruik je paalhouders met voet. Belangrijk is dan wel dat de ondergrond helemaal waterpas is. Blijf dit ook regelmatig controleren. Maak je een overkapping op een zachte ondergrond, zorg dan voor palen met een kopmaat vanaf 9 cm en gebruik een betonpoer.

Plaatsen overkapping aan stenen muur
Aanbouwoverkappingen worden vaak aan een stenen muur bevestigd. Deze moeten chemisch verankerd worden. Boor gaten in een volledige steen met een klopslagboor. Maak het gat goed schoon en vul deze met een injectiemortel. Draai hier vervolgens keilbouten in en plaats de balk van de aanbouwoverkapping op de bouten. Boven op deze balk kan het dak gemonteerd worden.

stap 4

Dak plaatsen

Plaats het dak volgens de instructies. Je maakt deze eerst waterdicht door een rubberen EPDM te plaatsen. Niet bij elk pakket zit een rubberen EPDM inbegrepen, is wel verkrijgbaar bij GAMMA Check in de commerciële omschrijving of deze is inbegrepen. Installeer deze ook volgens constructie. Heb je een overkapping met zijwanden? Dan kan je de EPDM ook plaatsen nadat het dak geïnstalleerd is.

stap 5

Overkapping onderhouden

Je bent nu klaar met het maken van je overkapping. Om ervoor te zorgen dat je overkapping stevig en waterdicht blijft, is het belangrijk dat je regelmatig controleert of de onderdelen nog haaks en waterpas staan. Verder is het aan te raden om af en toe het dak te ontdoen van vuil.

Alles over overkappingen

overkapping-maken-thumbnail
Hoe maak ik een overkapping? stappenplan
Pergola maken - Thumbnail
Zelf een pergola maken stappenplan
afdak-maken-voor-garage-of-carport-thumbnail
Hoe maak ik zelf een afdak? stappenplan
Klusadvies - Tuin - Fietsenhok - thumbnail
Zo maak je jouw eigen fietsenhok inspiratie
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan
terrasoverkapping-maken-thumbnail
Hoe bouw je zelf een overkapping? stappenplan

Liever overkapping laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je overkapping? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in