stappenplan

Hoe vervang ik mijn radiator?

Soms moet je de radiator vervangen voor een type met meer capaciteit, bijvoorbeeld als je de slaapkamer tot studeerkamer hebt omgebouwd. Het kan ook zijn dat je een radiator wilt vervangen voor een fraaier model (zoals een design radiator in de badkamer). Een radiator vervangen is eenvoudiger dan je misschien denkt.

Tip!

Koop ruim in

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 1

Voorbereiding

Als je een radiator met meer capaciteit wilt hebben, koop dan bij voorkeur geen groter model, maar eenzelfde model met een extra paneel. De aansluitingen kunnen dan op dezelfde plek blijven zitten. Wil je wel de radiator vervangen door een ander model of de radiator verplaatsen, dan moet je ook de leidingen aanpassen. Bekijk van tevoren hoe deze het makkelijkst en fraaist aan te leggen zijn.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 2

Radiator opendraaien

Trek de stekker van de CV installatie uit het stopcontact. Draai de te verwijderen radiator open, evenals alle andere radiatoren op dezelfde en de hogere verdiepingen.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 3

Water laten lopen

Laat uit het aftappunt van de CV zoveel water lopen, totdat de te verwijderen radiator leeg is.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 4

Controleren

Controleer dit door van tijd tot tijd de afvoerkoppeling van de radiator iets los te draaien. Als er geen water meer uitkomt, dan kun je stoppen met aftappen.

Tip!

Tap niet meer water af dan nodig is. Hoe meer vers water er in de CV installatie komt, hoe groter de kans op roestvorming in het systeem.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 5

Ophangbeugels losmaken

Draai de wartels van de leidingen en het radiatorkraanhuis los. Schroef de ophangbeugels los. Til de radiator uit de ophangbeugels.

Tip!

Pas op dat er geen restjes roestwater uit de radiator lopen. Dat geeft hardnekkige vlekken in je tapijt!

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 6

Leidingen verleggen

Ga je de leidingen verleggen, zaag ze dan zo af dat ze nog minstens 4cm uitsteken uit het plafond, de vloer of de muur. Die lengte heb je nodig voor de knelfittingen.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 7

Radiator ophangen

Teken af (waterpas) waar de ophangbeugels moeten komen. Boor gaten van 10 mm in de muur en schroef de beugels op de muur. Hang de radiator op en controleer of hij goed hangt:

 • De kant van de ontluchtingsnippel moet 2 mm hoger hangen dan de kant van de radiatorkraan.
 • Stel de beugels eventueel iets bij.
Tip!

Je kunt de bijgeleverde ontluchtingsnippel los- draaien en naar believen links of rechts op de radiator bevestigen.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 8

Teflontape wikkelen

Wikkel, met de klok mee, 2 tot 3 slagen Teflontape om de schroefdraad van de radiatorkraan. Draai hem in de radiator. Doe hetzelfde met beide puntstukken en draai ze in de radiatorkraan respectievelijk in de uitlaat van de radiator.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 9

Leidingen vastzetten

Maak de nieuwe leidingen op maat. Gebruik knelfittingen voor de verbindingen (Knelfittingen verwerken). Zet de leidingen met beugels op de muur vast.

Tip!

Bij designradiatoren worden de leidingen achter de radiator weggewerkt. Schilder ze dus voordat je de radiator definitief monteert.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 10

Leidingen vastschroeven

Schuif de knelwartels en knelringen om de leidingen. Schroef de leidingen aan de radiator(kraan) vast.

Hoe vervang ik mijn radiator?
stap 11

Na de klus

Steek de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact en vul de installatie bij. Ontlucht gaandeweg het systeem en herhaal dit nogmaals als de installatie op druk is (Verwarming bijvullen en ontluchten). Vul de gaten van de oude ophangbeugels met muurvuller.

Werk de doorvoergaten van de leidingen netjes weg met behulp van rozetten. Gebruik voor het schilderen van de leidingen en radiator speciale hittebestendige radiatorlak. Maak ze van tevoren goed schoon (met thinner). Uiteraard goed ontvetten en licht opschuren.

Benodigdheden

Materialen (15)
 • Buisrozetten 15 mm, 2 stuks
 • Schroeven
 • Radiator ophangbeugels
 • Radiatorkraan
 • Radiator
 • Pluggen 6 mm
 • Pluggen 10 mm
 • Muurvulmiddel
 • Leidingbeugels
 • Knelringen 15 mm
 • Knel puntstuk, 2 stuks
 • Knel koppelstukken 151/2, 2 stuks
 • Knel bochtjes 15 mm
 • CV buis 15 mm
 • Teflontape
Gereedschappen (11)
Dit stappenplan komt voor in