stappenplan

Hoe vervang ik mijn radiator?

Soms wil je de radiator vervangen voor een type met meer capaciteit of heb je een nieuwe radiator nodig met een strakker design. Een radiator vervangen is eenvoudiger dan je denkt. Wil je de radiator vervangen door een ander model of de radiator verplaatsen? Houd er rekening mee dat je dan ook de leidingen moet aanpassen. In dit stappenplan van GAMMA lees je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je zelf je radiator kunt vervangen.

Tip!

Wil je een radiator met meer capaciteit? Koop dan geen groter model. Kies in plaats daarvan eenzelfde variant met een extra paneel. De aansluitingen kunnen dan op dezelfde plek blijven zitten.

cv installatie uitzetten
stap 1

De cv-installatie uit het stopcontact trekken

Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact. Draai de te verwijderen radiator open. Doe dit ook bij alle andere radiatoren op dezelfde en de hoger gelegen verdiepingen.

cv ketel aftappen
stap 2

Het water laten weglopen

Leg eerst handdoeken onder de verwarming voor resten roestwater dat eventueel in de radiator zit. Dit kan namelijk voor grote roestvlekken zorgen in het tapijt. Sluit met een slangenklem een tuinslang aan op het aftappunt van de gehele cv-installatie. Leg de andere kant van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat het water weglopen tot de radiator helemaal leeg is.

Tip!

Het aftappunt is het laagste punt van de cv-installatie: meestal is dit de onderste radiator in huis. Het aftappunt herken je aan de koperen schroefdop waar een kettinkje aan verbonden zit.

radiator leeg laten lopen
stap 3

Controleren of de radiator leeggelopen is

Controleer regelmatig of de radiator al helemaal leeggelopen is door af en toe de afvoerkoppeling van de radiator iets los te draaien. Als er geen water meer uitkomt, kun je stoppen met aftappen.

Let op!

Tap niet meer water af dan nodig is. Hoe meer vers water er in de cv-installatie komt, hoe groter de kans op roestvorming in het systeem.

radiator weghalen
stap 4

De radiator losmaken

Draai de wartels van de leidingen en het radiatorkraanhuis los. Schroef de ophangbeugels los. Til de radiator uit de ophangbeugels. Vul de gaten met muurvuller en laat deze goed drogen.

Tip!

Ga je de leidingen verleggen? Zaag deze dan zo af dat deze nog minstens 4 cm uitsteken uit het plafond, de vloer of de muur. Deze lengte heb je nodig om straks de knelfittingen op de leidingen te kunnen draaien.

nieuwe radiator plaatsen
stap 5

De nieuwe radiator ophangen

Teken af met een waterpas en timmermanspotlood waar de ophangbeugels moeten komen. Boor gaten van 10 mm in de muur en schroef de beugels op de muur. Hang de radiator op en controleer of deze goed hangt. De kant van de ontluchtingsnippel moet 2 mm hoger hangen dan de kant van de radiatorkraan. Stel de beugels eventueel iets bij.

Tip!

Je kunt de bijgeleverde ontluchtingsnippel losdraaien en zelf bepalen of je deze links of rechts op de radiator wilt bevestigen.

teflontape aanbrengen
stap 6

Teflontape om de radiatorkraan wikkelen

Wikkel, met de klok mee, twee tot drie slagen teflontape om de schroefdraad van de radiatorkraan. Draai de kraan in de radiator. Doe hetzelfde met beide puntstukken en draai deze boven en onder in de uitlaat van de radiator. Draai het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vast aan de geplaatste puntstukken.

cv leidingen wegwerken
stap 7

De nieuwe leidingen op maat maken

Maak de nieuwe leidingen op maat met een ijzerzaag en een pijpensnijder en gebruik knelfittingen voor de verbindingen. Zet de leidingen vervolgens met beugels op de muur vast.

Tip!

Bij een designradiator worden de leidingen achter de radiator weggewerkt. Schilder deze dus voor je de radiator definitief monteert aan de wand.

cv leidingen radiator
stap 8

De leidingen vastschroeven

Schuif de knelwartels en knelringen om de leidingen. Schroef de aanvoerleiding aan de radiatorkraan vast en koppel de afvoerende leiding aan het voetventiel. Doe dit met een knelpuntstuk. Zorg dat het voetventiel openstaat, zodat na het bijvullen het warme water direct weer kan circuleren.

cv leidingen radiator
stap 9

De leidingen vastschroeven

Steek de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en vul de radiator bij. Ontlucht gaandeweg het systeem en herhaal dit nogmaals als de installatie op druk is. Werk de doorvoergaten van de leidingen tot slot netjes weg met rozetten.

Tip!

Gebruik voor het schilderen van de leidingen en radiator speciale hittebestendige radiatorlak. Zorg ervoor dat alles goed ontvet is en schuur het heel licht op voor betere hechting.

Gebruikt bij dit advies

Radiatoren
Radiatoren

Benodigdheden

Materialen (15)

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? - thumbnail
Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? stappenplan
radiatorombouw-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een radiatorombouw met radiatorpanelen? stappenplan
radiatorfolie-thumbnail copy
Radiatorfolie aanbrengen stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? - thumbnail
Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in