keuzehulp

Welke soort hamer kies ik voor mijn klus?

Het woord hamer is een verzamelnaam voor slagwerktuigen met een steel. Hoe langer de steel hoe meer kracht je ermee kan uitoefenen. Met een korte steel werk je nauwkeuriger. Welke soorten hamers zijn verkrijgbaar?

Tip!

Houd bij gebruik altijd de hamer achteraan de steel vast, dan heb je meer slagkracht.

soorten hamers

Hieronder zie je een opsomming en korte beschrijving van de hamers die je in je GAMMA bouwmarkt en in de webshop kunt kopen.

Bankhamer

Bankhamer is de officiële naam voor een gewone hamer. Deze is verkrijgbaar in verschillende kopmaten (gewichten). Gebruik voor het inslaan van kleine spijkertjes alleen een lichte bankhamer (100-200gr), anders sla je de spijker krom.

Bekijk het assortiment

Houten hamer

Een houten hamer gebruik je voor timmerwerk en als je meubels maakt. Hierdoor beschadig je het oppervlak niet (er ontstaan geen deuken). Ook als je met een beitel stukken uit het hout wilt kappen kun je het beste een houten hamer gebruiken. Het handvat van de beitel blijft dan gespaard.

Bekijk het assortiment

Kaphamer

Een kaphamer wordt ook wel metselaarshamer genoemd. De scherpe beitel is geschikt voor het doortikken van bakstenen. Zet op de gewenste plek een kras met het scherpe deel van de hamer. Tik vervolgens eveneens met de scherpe kant de baksteen door.

Bekijk het assortiment

Moker

Een moker gebruik je voor slopen en bestraten. Samen met een koevoet of breekijzer is hij geschikt voor sloopwerk. Met een bijpassende rubberdop is de moker ook geschikt voor bestraten. Er bestaan lichte (1000gr) en zware mokers (2000gr). Lichte mokers worden ook wel een ‘vuistje’ genoemd. Werken met een zware moker geeft je meer slagkracht, maar is ook veel vermoeiender. De steel van de moker kan van hout of van metaal zijn.

Bekijk het assortiment

Rubber hamer

Een rubber hamer gebruik je om tegelbestrating recht te leggen. De rubberen hamer wordt ook wel gebruikt bij het aankloppen van hout, zodat het hout niet beschadigt. Houdt er wel rekening mee dat de hamer op hout vaak zwarte sporen nalaat. Een houten hamer is dan meer geschikt. Kleine rubber hamers zijn ook handig op kampeervakantie. Het inslaan van haringen gaat hiermee een stuk gemakkelijker.

Bekijk het assortiment

Paal hamer

Een paalhamer wordt ook wel een ‘sleg’ genoemd en heeft een kopgewicht van 4-5kg en een lange steel. Hij wordt gebruikt voor het inslaan van houten palen. De kop van een paalhamer is extra breed en zorgt ervoor dat je niet snel misslaat. Bovendien beschadig je de paal hierdoor minder snel. Voor metalen palen en buizen is een paalhamer minder geschikt. De kop van de hamer kan dan kapotgaan. Gebruik hiervoor een voorhamer. Je kunt ook een palenrammer gebruiken, deze kun je huren bij je GAMMA bouwmarkt.

Bekijk het assortiment

Voorhamer

Een voorhamer gebruik je voor het zware sloopwerk, zoals het neerhalen van muren van steen en beton. Dankzij de lange steel en de zware kop heb je zeer veel slagkracht. De kop van de voorhamer kan variëren tussen 2,5-10kg. Ook hier geldt dat werken met een zware voorhamer meer slagkracht geeft, maar het is ook veel vermoeiender.

Normaal gesproken zorgt werken met een voorhamer voor krachten die schadelijk kunnen zijn voor polsen en andere gewrichten. Sommige voorhamers zijn daarom uitgerust met een schokabsorberende kraag en hebben een kern van glasvezel. Hierdoor worden de trillingen van de kop geabsorbeerd.

Een voorhamer is ook geschikt om metalen palen, buizen of staanders in de grond te slaan. Houten palen in de grond slaan? Bescherm de paalkop met een leeg omgekeerd conservenblik. Een goed alternatief voor het inslaan van palen is een palenrammer. Deze kun je huren bij je GAMMA bouwmarkt.

Bekijk het assortiment

Klauwhamer

Een klauwhamer gebruik je voor bouw- en timmerwerk. Het kopgewicht varieert tussen 400-500gr. Met de klauw kun je spijkers uittrekken of gespijkerde materialen van elkaar scheiden. De steel van een klauwhamer is van hout of metaal. Het slagvlak van de klauwhamer is iets bol, zodat er geen scherpe afdrukken in het hout achterblijven.

De klauwhamer met magneet (ook wel lathamer of steigerhamer genoemd) heeft een paar extra voordelen. Dankzij de ongelijke klauw kun je de hamer in een houten balk slaan en tijdelijk ophangen. Je kunt zo ook een handvat creëren, handig als je een zware balk moet verplaatsen. Een tweede voordeel is dat hij magnetisch is. Hierdoor kan een spijker je niet ontglippen bij het inslaan of wegtrekken. Handig als je op hoogte moet werken. De uitsparing in de kop dient als tijdelijke opslagplaats voor een reserve spijker. Ook deze wordt door de magneet vastgehouden.

Bekijk het assortiment

Tegelhamer

Een tegelhamer gebruik je voor het bewerken van onder andere keramische tegels. Tegelhamers zijn er met een spitse en met een platte punt. Het werkt het makkelijkst als je met een glassnijder het glazuur inkrast om vervolgens met de punt voorzichtig kleine stukjes van de tegel te slaan, totdat je de gewenste vorm hebt bereikt. Eventueel rond je werkzaamheden af met behulp van een tegelgattang. Tegelhamers raken een beetje in onbruik omdat een haakse slijper veel sneller een gat in de tegel kan maken.

Tip! Let op je veiligheid: wegspringend tegelgalzuur is vlijmscherp. Draag bij deze klus daarom handschoenen en een veiligheidsbril.

Bekijk het assortiment

Montage- of kunststofhamer

De montagehamer heeft een terugslagvrije kunststof hamerkop. Dit wil zeggen dat de hamer niet terugveert wanneer je ermee slaat. De kracht van de slag wordt geheel uitgewerkt op het werkstuk. De montagehamer is zeer geschikt voor het bewerken van plaatmateriaal van metaal. Hij komt daarom goed van pas bij montage- en uitdeukwerkzaamheden. Het kwetsbare oppervlak van bijvoorbeeld je auto raakt minder snel beschadigd dan wanneer je een normale hamer zou gebruiken.

Bekijk het assortiment

Houten hamerstelen zijn los verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je een passende steel koopt en dat je na het aanzetten de kop van de hamer altijd vastzet met een borgring of borgwig.

Met een hamerring heb je je hamer altijd direct bij de hand tijdens het klussen. Je bevestigt de hamerring (of hamerhouder) met behulp van een bevestigingsclip aan je broekriem. Je bergt je hamer makkelijk op door hem in de ring te steken.

hamer kopen? let hier op

Bij GAMMA zijn alle houten stelen van hamers FSC gecertificeerd. Kwalitatief goede stelen worden gemaakt van hickoryhout of essenhout. Beide houtsoorten staan bekend om hun veerkracht en sterkte. Hamers met een steel van metaal, glasfiber of grafiet zijn het sterkst. Let er bij de metalen stelen wel op dat ze, samen met de kop, uit een deel gesmeed zijn.

Deze keuzehulp komt voor in