stappenplan

Hoe breng ik structuurverf aan?

Het aanbrengen van structuurverf is niet moeilijk. In deze klusbeschrijving leest je hoe je dat doet. Structuurverf is verkrijgbaar met een fijne korrel en een grove korrel. Door gebruik te maken van een speciale structuurroller of door effecten aan te brengen met de blokkwast kun je talloze structuren creëren.

De verf kan goed tegen een stootje. Daarom is het voor gangen en trappen uitstekend geschikt. Bovendien maskeert de verf kleine oneffenheden en scheurtjes. Structuurverf is overschilderbaar met gewone latex.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 1

Vloeren afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen Duct-tape, zodat de loper niet gaat verschuiven.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plastic-folie. Binnen de kortste keren raak je tijdens het lopen verstrikt in het voortdurend opbollende plastic en kun je gemakkelijk vallen.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 2

Muren afplakken

Plak aangrenzende de muren, die niet geverfd worden en het plafond af met afplakband. Ook de kozijnen en bovenzijde van de plinten worden afgeplakt.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 3

Afdekplaatjes verwijderen

Schakel de stroom uit en verwijderd afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 4

Schoonmaken

Ontvet de muur met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 5

Voorstrijk-fixeermiddel aanbrengen

Het kan zijn dat de muur wit afgeeft en erg poederend is. In het verleden is er dan witkalk op de muur aangebracht. Verwijder zoveel mogelijk kalk van de muur met vochtige doeken. Breng vervolgens een laag Voorstrijk-fixeermiddel aan. Voorstrijk-Fixeermiddel is een sneldrogend voorstrijkmiddel voor het vastzetten van poreuze, poederende ondergronden. Dit middel dringt zéér diep in de ondergrond. Door ons speciale voorstrijkmiddel te gebruiken voorkom je bladders in de verflaag.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 6

Roetvlekken verwijderen

Het kan ook zijn dat er op de muur hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waardoor je de vlek isoleert.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 7

Scheuren opvullen

Plamuur de scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller (zie boodschappenlijst). Brede scheuren kun je eerst afdekken met bouwscheurtape en daarna behandelen met een muurvuller.

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is. Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende muur. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 8

Opschuren

Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de muur op de benodigde plekken, zodat hij mooi egaal aanvoelt. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 9

Voorstrijk aanbrengen

Zet de gehele muur in de ‘voorstrijk’. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een vachtroller, die je op een telescoopsteel hebt geplaatst. Laat de muur goed drogen. (indien je bij een poederende muur al voorstijk-fixeermiddel hebt aangebracht hoef je geen extra voorstijkmiddel aan te brengen).

Tip!

Ontpluis de vachtroller even met wat afplaktape of door hem vochtig te maken en als het ware te plukken.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 10

Scheuren dicht kitten

Kit eventuele scheuren tussen plafond en muur en de scheuren in de hoeken van de ruimte dicht met acrylaatkit. Veeg de overtollige kit meteen weg met een vochtige doek.

muur verven met structuurverf

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 11

Verf aanbrengen op de randen

Roer de verf zorgvuldig door. Dat gaat het makkelijkst met een verfmixer.
Begin bij de randen. Gebruik hiervoor de blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 10 cm. Ook rondom een stopcontact etc. worden maak je met de kwast rondom een rand van ong. 10 cm.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 12

Verf aanbrengen op het grote oppervlak

De grote delen van de muur verf je of met de vachtroller, of met de grote blokkwast. Doop de roller in de verf. Rol hem heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Ben zeker niet te zuinig en doop de roller of blokkwast daarom regelmatig in de verf. Het gaat erom dat de structuur ook mogelijk gemaakt kan worden.

Tip!

In denkbeeldige vierkanten van ca.1m2 verf je de gehele muur. Werk ‘nat in nat’ zodat de vierkanten elkaar overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Als laatste ‘verbind’ je meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal van boven naar benden te rollen. Werk nu continu door totdat je minimaal een gehele muur af hebt. Een tussentijdse pauze levert anders kleurverschil op.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 13

Structuur aanbrengen met de structuurrol

Indien je hebt gekozen voor de structuurrol: Rol de muur na met de grote structuurroller. Hierdoor ontstaat er overal een gelijkmatig patroon. Je kunt de verf ook bewerken met de kleine structuurrol. Door halve cirkels te maken. Door, zowel links als naar rechts, korte diagonale rolbewegingen te maken.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 14

Structuur aanbrengen met de blokkwast

Je kunt er ook voor kiezen om de pas gerolde en nog natte muur met de blokkwast van structuur te voorzien.

  • Een halve draai met de blokkwast geeft waaiers.
  • Tamponneren met de blokkwast geeft stippenpatronen.
  • Complete draaibewegingen met de blokkwast geeft cirkels die in elkaar overvloeien.
Tip!

Het kan zijn dat de muur erg groot is. Controleer dan regelmatig of de verf niet te snel indroogt. Breng anders tussentijds al de gewenste structuur aan.

Benodigdheden

Materialen (11)
Gereedschappen (16)
Dit stappenplan komt voor in