stappenplan

Hoe breng ik structuurverf aan?

Structuurverf is verkrijgbaar met een fijne korrel en een grove korrel. Door gebruik te maken van een speciale structuurroller of door effecten aan te brengen met de blokkwast kun je talloze structuren creëren. Structuurverf kan ook goed tegen een stootje. Daarom is het voor gangen en trappen uitstekend geschikt. Bovendien maskeert de verf kleine oneffenheden en scheurtjes. Structuurverf is overschilderbaar met gewone latex.

Tip!

Je kunt structuurverf bij de GAMMA bouwmarkt ook in de gewenste kleur laten mengen.

vloer afplakken
stap 1

De vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met een stucloper. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet verschuift.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plasticfolie. Hier kun je namelijk makkelijk over struikelen.

afplakken structuurverf
stap 2

De muren, het plafond en de plinten afplakken

Plak aangrenzende muren en het plafond af met schilderstape. Plak ook de kozijnen en bovenkant van de plinten af.

verven stopcontact verwijderen
stap 3

De stroom uitschakelen en afdekplaatjes verwijderen

Schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

muur ontvetten voor verven structuur
stap 4

De muur ontvetten

Ontvet de muur met water waarin je een ontvetter hebt opgelost. Gebruik hiervoor een zachte doek. Verwijder eventueel oude, loszittende stuc of verf met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

stap 5

Het voorstrijkfixeermiddel aanbrengen

Breng vervolgens een laag voorstrijkfixeermiddel aan. Voorstrijkfixeermiddel is een sneldrogend voorstrijkmiddel voor het vastzetten van poreuze, poederende ondergronden. Dit middel dringt zéér diep in de ondergrond. Zo voorkom je bladders in de verflaag.

Tip!

Geeft de muur wit af en is deze erg poederend? Dan is er in het verleden witkalk op de muur aangebracht. Verwijder zoveel mogelijk kalk van de muur met een vochtige doek.

roetvlekken muur verwijderen
stap 6

Roetvlekken behandelen met vlekkenspray

Het kan ook zijn dat er op de muur hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waarmee je de vlek isoleert.

gaten vullen muur
stap 7

Scheuren en gaten dichtplamuren

Plamuur de scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Werk voor het plamuren met een breed en smal plamuurmes: het brede mes fungeert als een plateau waar je een voorraadje plamuur op aanbrengt, het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn.

Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur niet op het omringende muur terechtkomt. Laat iedere plamuurlaag telkens uitharden.

oneffenheden muur schuren
stap 8

De oneffenheden opschuren

Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de muur op de oneffen plekken, zodat deze mooi egaal aanvoelt. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.

muur voorstrijken structuurverf
stap 9

Voorstrijkmiddel aanbrengen

Breng op de hele muur voorstrijk aan. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een vachtroller op een telescoopsteel. Laat de muur goed drogen.

Hoe breng ik structuurverf aan?
stap 10

Voorstrijk aanbrengen

Zet de gehele muur in de ‘voorstrijk’. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een vachtroller, die je op een telescoopsteel hebt geplaatst. Laat de muur goed drogen. (indien je bij een poederende muur al voorstijk-fixeermiddel hebt aangebracht hoef je geen extra voorstijkmiddel aan te brengen).

Let op!

Heb je bij een poederende muur al voorstrijkfixeermiddel aangebracht? Dan hoef je geen extra voorstrijkmiddel aan te brengen.

Tip!

Ontpluis de vachtroller met een strookje schilderstape.

eerst voorstrijken dan kitten
stap 11

Scheuren en naden dichtkitten

Kit eventuele scheuren tussen het plafond en de muur dicht met acrylaatkit. Vergeet ook de scheuren in de hoeken van de ruimte niet. Veeg de overtollige kit meteen weg met een vochtige doek.

structuur muur
stap 12

De structuurverf aanbrengen

Roer de verf zorgvuldig door met een verfmixer. Begin met verven bij de randen. Gebruik hiervoor de blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 10 cm. Verf ook rondom de stopcontacten een rand van 10 cm.

structuur aanbrengen op muur
stap 13

De grote delen van de muur schilderen met structuurverf

Verf de grote delen van de muur met de vachtroller of de grote blokkwast. Doop de roller in de verf. Rol deze heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Wees niet te zuinig en doop de roller of blokkwast regelmatig in de verf. Zo wordt de structuur straks echt zichtbaar op de muur.

Verf in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Werk ‘nat in nat’: dit betekent dat je de vierkanten laat overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Verbind tot slot meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal van boven naar beneden te rollen.

Let op!

Werk in een keer door tot je de hele muur hebt geschilderd. Een eventuele pauze kan voor kleurverschil zorgen.

muur structuur tips
stap 14

Het structuureffect aanbrengen

Rol de muur na met de grote structuurrol. Hierdoor ontstaat er overal een gelijkmatig patroon. Je kunt de verf ook bewerken met de kleine structuurrol door bijvoorbeeld halve cirkels te maken. Of voorzie de pas gerolde en nog natte muur van structuur door met de blokkwast halve cirkels te schilderen, hele draaibewegingen te maken of te tamponneren.

Tip!

Werk binnen tien minuten met de structuurverfroller op de wand, anders droogt de verf op. Doe geen verf op de roller. De roller kan te weinig verf vasthouden om vlot te werken. Ook verzadigt de roller met verf sneller. Zo krijg je geen mooie structuur.

Gebruikt bij dit advies

Benodigdheden

Materialen (11)
Gereedschappen (16)

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Tips voor het verven van je muren - thumbnail
Tips voor het verven van een muur stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Schuren: zo doe je dat
Schuren: zo doe je dat stappenplan
Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in