inspiratie

Noord, oost, zuid west: wat is de zonnestand in mijn tuin?

Wat is de ligging van mijn tuin?
Ligt jouw tuin op het noorden, oosten, zuiden of westen? Dat is de vraag waar je een antwoord op moet krijgen voordat je aan de slag kan met een tuinontwerp. Het gaat om de richting waarin de achtertuin wijst, met je rug tegen de gevel en je tuin van bovenaf bekeken. Geen idee? Vraag het aan je buren of installeer een kompas-app op je telefoon, die biedt snel uitkomst.

Tuin op het zuiden
In een tuin op het zuiden zijn over het algemeen weinig schaduwplekken en kun je altijd wel ergens in de zon zitten. In de middag ligt de tuin volledig in de zon. Een nadeel hiervan is dat de temperaturen in de zomer flink op kunnen lopen. Met name wanneer je kiest voor tegels en materialen in donkere kleuren, kan dit erg vervelend worden. Een terras van grind of split in een lichte kleur houdt minder warmte vast. Daarnaast kan een boom, een overkapping of parasol schaduw bieden op de plekken waar dat gewenst is. Houd er ook rekening mee dat een tuin op het zuiden meer water verdampt. Kies planten die hier tegen kunnen en installeer een regenton of leg een bewateringssysteem aan, zo houd je je gazon en borders mooi groen.

Tuin op het oosten
In een tuin op het oosten geniet je vooral van veel ochtendzon, maar plaats zeker ook een bankje achter in de tuin: dat is dé plek om nog wat avondzon mee te pikken. Omdat zon en schaduw elkaar afwisselen in deze tuin, kun je eigenlijk alle kanten op met zowel de beplanting als de bestrating. Maak gebruik van een pergola met zonnedoek, zo bepaal je zelf hoeveel zon je toelaat.

Tuin op het noorden
Een tuin op het noorden is voor veel mensen het minst ideale beeld. Met name in de wintermaanden, als de zon nog laag staat, valt er weinig zonlicht in deze tuin. Gelukkig zit je op dat moment niet of nauwelijks buiten, en zodra het buitenseizoen begint, is er altijd wel een plekje in de zon te vinden. Inklapbare ligbedden en lichtgewicht stoelen zijn ideaal, omdat je hiermee de zon achterna kunt gaan. De avondzon valt in deze tuin aan de oostkant van de tuin, dus je zou hier een terras met een comfortabele loungehoek kunnen plaatsen.
In een donkere tuin is het slim om de bestrating of het grind licht van kleur te houden. Werk met schaduwminnende planten en kies voor een tegel waar groene aanslag minder grip op krijgt. Wil je een gazon aanleggen? Plaats hem dan op de oostkant of kies voor onderhoudsvriendelijk kunstgras.

Tuin op het westen
In een tuin op het westen heb je veel namiddag- en avondzon vlak bij de achtergevel, dus voor zonaanbidders is dat dé plek om een zonterras aan te leggen. Wil jij ook graag wat zon meepikken in de ochtend? Plaats dan een bankje of een paar fijne ligbedden achter in de tuin. Op deze plek kun je ook een eetterras in de schaduw aanleggen; tafelen in de zon is immers voor veel mensen niet gewenst en in de avond zit je hier fijn in de schaduw. Verder kun je met deze tuin, net als met een tuin op het oosten, eigenlijk alle kanten op