stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn houten tuinmeubelen?

Tuinmeubelen hebben het soms zwaar te verduren in verschillende weersomstandigheden. Het is daarom aan te raden om je houten tuinmeubelen goed te onderhouden, het liefst elke keer aan het eind van het zomerseizoen. Dan kunnen ze – ook in de regenachtige en koude maanden – weer tegen een stootje!

stap 1

Houten tuinmeubels schoonmaken

Maak je hardhouten tuinmeubelen schoon met een sopje en een zachte doek.

stap 2

Tuinmeubelen behandelen: alleen houtolie

Smeer je tuinmeubelen aan het eind van het zomerseizoen in met speciale olie voor tuinmeubelen. Dit is een natuurlijke olie die speciaal ontwikkeld is voor harde houtsoorten, zoals teak, bankirai, ceder en iroko. Ideaal voor onbehandeld of al eerder met olie afgewerkt tuinhout.

stap 3

Gaatjes en scheuren opvullen in je meubelen

Ga je voor de grote onderhoudsbeurt? Dat kan natuurlijk ook! Kies een dag uit met een temperatuur tussen 10°C en 25°C. Vul – nadat je de tuinmeubelen schoongemaakt hebt met ontvetter – eventuele gaatjes en scheuren met een geschikt vulmiddel.

stap 4

Tuinmeubelen schuren

Schuur vervolgens de hardhouten tuinmeubelen. Als je hout wilt schuren met een oude laklaag, kun je het beste fijn schuurpapier gebruiken. Wil je onbewerkt hout schuren? Dan kun je het beste middelfijn schuurpapier gebruiken. Let op: geschaafd hout hoef je niet te schuren. Maak alle tuinmeubelen na het schuren goed stofvrij met een doekje of zachte borstel. Plak vervolgens alles wat je niet wilt lakken af met afplaktape.

stap 5

Tuinmeubelen in de grondverf zetten

Zet de tuinmeubelen nu eerst in de grondverf. Wist je dat grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de houtlak? Gebruik een kwast voor de kleinere delen en een roller voor de grotere vlakken. Schilder bij hout altijd in de richting van de houtnerf (de houtstructuur). Breng de grondverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Laat de grondverf vervolgens goed drogen. Grondverf is gemiddeld na zestien uur overschilderbaar, maar dit hangt af van de grondverfsoort. Raadpleeg daarom altijd de verpakking! Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

houten tuintafel aflakken
stap 6

Tuinmeubelen aflakken

Schuur de grondverf nog een keer licht op. Daarna kun je beginnen met het schilderen van je hardhouten tuinmeubelen. Let op: hardhout heeft een tweede laklaag nodig. Zo blijft het goed beschermd, zelfs in de heftigste weersomstandigheden. Gebruik tijdens het verven opnieuw een kwast voor de kleine details en een roller voor de grotere delen. De eerste laag houtlak is overschilderbaar na zestien uur. Check altijd de aanwijzingen op de verpakking.

stap 7

Tape verwijderen

Verwijder de tape als de lak nog nat is. Als de tape te lang laat zitten, kan het net gelakte hout beschadigd raken of kunnen er lelijke lijmresten achterblijven.

Tip!

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Ook kwasten met acrylverf spoel je niet onder de kraan uit. Wikkel de kwasten in plaats daarvan strak in aluminiumfolie of zet ze onder water. Zo houd je je kwasten enkele dagen goed.

Let op!

Gooi na afloop van de klus verfrestanten niet zomaar in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf; deze verfsoort is immers slecht voor het milieu. Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Dit stappenplan komt voor in