stappenplan

Hoe vervang ik mijn vensterbank?

Met een nieuwe vensterbank krijg je woonkamer direct een strakkere uitstraling. Je kunt ervoor kiezen om de oude vensterbank eerst te verwijderen, of om de nieuwe vensterbank over de oude te monteren. In dit stappenplan lees je hoe je een gewone vensterbank plaatst waarbij je de oude vensterbank hebt verwijderd en hoe je een MDF-vensterbank plaatst over de oude vensterbank.

Tip!

Bij GAMMA vind je twee soorten vensterbanken in het assortiment: met en zonder afgeronde rand. De afgeronde versie zorgt voor een mooier afgewerkt geheel.

vensterbank renovatie
stap 1

De oude vensterbank verwijderen

Verwijder eerst de kitranden van de bestaande vensterbank met een scherp mes. Tik vervolgens van onderaf de vensterbank voorzichtig los met een hamer.

vensterbank renoveren
stap 2

De kitresten wegsteken

Steek de kitresten op de ondergrond weg met een plamuurmes.

vensterbank maken
stap 3

De nieuwe vensterbank opmeten

Meet de breedte, hoogte en diepte op van de nieuwe vensterbank. Teken de afmetingen af op het paneel. Gebruik hiervoor een winkelhaak, zodat je een mooie, haakse lijn krijgt. Gebruik een profielmal voor het aftekenen van het profiel van het raamkozijn. Duw deze tegen het kozijn, zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen en teken dit af op het paneel.

vensterbank op maat
stap 4

De vensterbank op maat zagen

Plak een strook schilderstape over de afgetekende zaaglijnen, zo brokkelt de kunststof toplaag niet af. Zaag het vensterbankpaneel uit met een decoupeerzaag.

Tip!

Houd bij een decoupeerzaag de decorzijde aan de onderkant. Gebruik je een vaste cirkelzaag voor jouw zaagklus? Houd de decorzijde dan aan de bovenkant.

kantenband aanbrengen gamma
stap 5

De kantenband plaatsen

Bepaal de lengte van het kantenband op de kopse kanten. Snijd deze met een scherp mes op maat. De fineerlaag van de kantenband is voorzien van lijmlaag die zacht wordt als je er met de strijkbout overheen gaat. Strijk met een warme strijkbout de fineerstrook op de kanten. Is het fineer afgekoeld en zit dit goed vastgeplakt? Snijd dan de fineerrand bij met een speciale kantenbandsnijder. Schuur de randen na met fijn schuurpapier (korrel 320).

vensterbank vast kitten
stap 6

Montagekit aanbrengen

Breng met een kitspuit montagekit aan op de ondergrond. Smeer de lijm uit met een lijmkam.

vensterbank plaatsen
stap 7

De vensterbank plaatsen

Plaats de vensterbank in de goede positie en duw deze stevig aan. Verwijder lijmresten meteen met een droge doek. Vul vervolgens de naden tussen de vensterbank, het kozijn en de muur op met acrylaatkit.

mdf vensterbank op maat
stap 8

De MDF-vensterbank opmeten en op maat zagen

Bepaal de maten van de twee MDF-onderdelen van de vensterbank: de vensterbank en het vensterbankprofiel. Teken deze af met een winkelhaak en profielmal. Zaag beide onderdelen op maat met een fijn getande handzaag. Breng houtlijm aan in de groef van de vensterbank en op de te verlijmen zijde van het profiel.

Let op!

Mors geen lijm op het te lakken oppervlak: dat veroorzaakt zichtbare vlekken als je de vensterbank aflakt. Verwijder gemorste lijmresten direct met terpentine.

Tip!

Ontvet je MDF-vensterbank van tevoren met terpentine en schuur het licht op. Zet deze eenmaal rondom in de grondverf, zo hoef je deze na montage alleen af te lakken. Dicht de kopse kanten van de vensterbank af met houtlijm. Werk de achterkant van de vensterbank goed af om intrekkend vocht te voorkomen.

mdf vensterbank op maat
stap 9

Lijmklemmen gebruiken op de MDF-delen

Plaats het vensterbankprofiel met de bevestigingstand in de groef van de vensterbank. Klem beide delen vast met lijmklemmen.

mdf vensterbank plaatsen
stap 10

De MDF-vensterbank plaatsen over de oude vensterbank

Plaats de MDF-vensterbank met montagekit direct op een bestaande vensterbank.

mdf vensterbank plaatsen wandbeugels
stap 11

De MDF-vensterbank plaatsen op wandbeugels

Is er geen oude vensterbank of zijn er geen handige bevestigingsmogelijkheden? Plaats dan wandbeugels waar je de MDF-vensterbank op kunt plaatsen. Bevestig elke 60 cm een beugel. Bevestig de twee buitenste beugels minimaal 10 cm van de zijkanten van de vensterbank. Boor de schroefgaatjes voor in de MDF-vensterbank.

Tip!

Wil je de MDF-vensterbanken lakken of spuiten? Schuur de grondlaag dan licht op met fijn schuurpapier. Gebruik je een spuitbus: bouw de laklagen op met meerdere, kruislings gespoten lagen. Gebruik bij lakverf een kwast voor de geprofileerde gedeeltes en een roller voor de vlakken.

Gebruikt bij dit advies

Vensterbanken
Vensterbanken

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
rolgordijn-ophangen-op-de-dag-thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
gordijnen-inkorten-thumbnail
Hoe kort ik mijn gordijnen in? stappenplan
gordijnen-onderhouden-thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn gordijnen, lamellen of jaloezieën? keuzehulp
gordijnrails-ophangen-thumbnail
Hoe hang ik gordijnrails op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in