stappenplan

Hoe breng ik vliesbehang aan op mijn muur?

Behangen met vliesbehang? Dat is een handige manier om je muur mooi en egaal te behangen. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm hoeft in te smeren en direct vanaf de rol kunt behangen. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig. Ook kun je vliesbehang eenvoudig in één keer verwijderen.

Tip!

Check van tevoren of alle behangrollen hetzelfde kleurnummer of batchnummer hebben. Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Ga je behangen met wit vliesbehang? Zorg dan dat de ondergrond volledig wit is.

behangen rechte lijn
stap 1

Een rechte lijn tekenen op de muur

Schakel de stroom uit en controleer met een spanningzoeker of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars. Teken vervolgens met een rechte lat en een lange waterpas een loodrechte startlijn op de wand.

Behanglijm vliesbehang aanbrengen
stap 2

De vliesbehanglijm aanbrengen

Smeer de muur in met vliesbehanglijm. Breng in een keer meer dan een baanbreedte aan.

behangen voor beginners
stap 3

De eerste behangbaan plakken

Plak de eerste baan strak langs de loodrechte startlijn. Strijk de baan licht aan met een behangspatel en een droge doek. Behang direct vanaf de rol, zo kun je het behang makkelijk verplaatsen als dit nodig is. Snijd daarna het behang aan de boven- en onderzijde af met een scherpe behangschaar.

Tip!

Verwijder overtollig lijm met een lichtvochtige doek. Probeer kleine luchtbellen niet te verwijderen! Deze verdwijnen zodra de lijm volledig is opgedroogd.

behangen met patroon vliesbehang
stap 4

De volgende baan aanbrengen

Plak de volgende baan ‘stotend’ tegen de eerste baan (je laat de rand van de volgende baan naadloos aansluiten op de vorige baan). Zoek, als je vliesbehang met een dessin gebruikt, het patroon op en plak deze tegen de eerste baan aan. Reken bij behang met een motief op verlies. Hoe groter en complexer het motief, hoe meer verlies.

Tip!

Gebruik een behangnadenroller voor een nog mooier en strakker resultaat.

Behangen tips
stap 5

Over de stopcontacten behangen

Plak het behang ook over de stopcontacten en schakelaars. Wrijf de omtrek stevig aan. Snijd vervolgens het middenstuk uit met een scherp mes.

Lastige plekken behangen
stap 6

De laatste baan plakken

Meet voor de laatste baan de breedte van het laatste te behangen stukje muur. Knip de behangrol met een behangschaar alvast af op de juiste breedte. Zorg dat je hierbij een klein stukje in de breedte overhoudt. Hierdoor kun je de baan makkelijker plakken en op maat snijden met het scherpe mes.

Je muur liever laten behangen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het behangen van je muur? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - behang - Hoe verwijder ik het behang van mijn muren? - Thumbnail
Hoe verwijder ik het behang van mijn muren? keuzehulp
Klusadvies - behang - Hoe breng ik glasweefselbehang of glasvliesbehang aan op mijn muur? - Thumbnail
Hoe breng ik glasweefselbehang of glasvliesbehang aan op mijn muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in