stappenplan

Zelf vliesbehang aanbrengen

Behangen met vliesbehang? Dat is een handige en snelle manier om jouw muren extra sfeer te geven. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm hoeft in te smeren en direct vanaf de rol kunt behangen. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig. Ook kun je vliesbehang eenvoudig in één keer verwijderen.

Tip!

Check van tevoren of alle behangrollen hetzelfde kleurnummer of batchnummer hebben.

Tip!

Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.

stap 1

Bereken hoeveel rollen je nodig hebt.

Bereken het aantal banen dat je nodig hebt: Meet de totale breedte van de muur in
centimeters en deel dat door de breedte van de rol. Rond af naar boven.

Voorbeeld: Een muur van 5 meter is 500 cm breed, de breedte van de rol is 52cm.
Deel 500 door 52 cm = 9,62. Je hebt dus 10 banen behang nodig.
Let op: bij behang met een patroon moet je rekening houden met de patroonhoogte.

Bereken hoeveel banen je uit een rol kunt halen: Meet de hoogte van de muur in
centimeters en tel daar 10cm bovenop (want is nooit helemaal recht). Deel dat door de totale lengte op de rol. Rond af naar boven.

Voorbeeld: Een muur van 2.6 meter is 260 cm hoog + 10cm is 270 cm hoog, de lengte op de rol is 1000 cm.
Deel 1000 cm door 270 cm = 3.70. Je haalt dus 3 banen uit een rol.
Let op: bij behang met een patroon moet je rekening houden met de patroonhoogte.

10 delen door 3 = 3.33 je hebt dus 4 behangrollen nodig.

Stap 1 - De muur voorbereiden

Schakel de stroom uit en controleer met een spanningzoeker of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars. Eventuele oneffenheden op de wand maak je dicht. Voor een optimaal resultaat maak je de muur egaal van kleur.

Stap 2 - Een loodrechte lijn tekenen

Kijk of het deurkozijn waterpas is, zodat je deze kunt gebruiken als loodlijn. Is het kozijn niet waterpas of heb je geen kozijn in je wand? Meet dan de totale breedte van de wand en bepaal op welke afstand van de hoek je de loodlijn wilt plaatsen. Hierdoor voorkom je dat je een zeer smalle baan aan het einde overhoudt. Teken vervolgens met een rechte lat en een lange waterpas een loodrechte startlijn op de wand.

Tip!

Begin altijd met behangen vanaf het raam. Dan valt het licht in de behangnaden waardoor ze nauwelijks opvallen.

Stap 3 - Vliesbehanglijm aanbrengen

Smeer de muur in met vliesbehanglijm. Breng in een keer meer dan een baanbreedte aan. Let hier wel op hoe zuigend je muur is. Dit is te merken aan hoe snel de lijm wordt opgenomen in de muur. Is de muur zuigend breng dan nogmaals de vliesbehanglijm aan. Zorg dat je voldoende lijm gebruikt.

Stap 4 - De eerste baan behang plakken

Plak de eerste baan strak langs de loodrechte startlijn. Strijk de baan licht aan met een behangspatel en een droge doek. Behang direct vanaf de rol, zo kun je het behang makkelijk verplaatsen als dit nodig is. Snijd daarna het behang aan de boven- en onderzijde af met behulp van een behangliniaal en een afbreekmes.

Tip!

Verwijder overtollig lijm met een lichtvochtige doek. Probeer kleine luchtbellen niet te verwijderen! Deze verdwijnen zodra de lijm volledig is opgedroogd.

Stap 5 - De volgende banen aanbrengen

Plak de volgende baan tegen de eerste baan (je laat de rand van de volgende baan naadloos aansluiten op de vorige baan). Zoek, als je vliesbehang met een dessin gebruikt, het patroon op en plak deze tegen de eerste baan aan. Reken bij behang met een motief op verlies. Hoe groter en complexer het motief, hoe meer verlies.

Tip!

Gebruik een behangnadenroller voor een nog mooier en strakker resultaat.

Tip!

Bij een uni behang is het advies vaak om de stortend te plakken. Dit betekent dat je de volgende baan in tegengestelde richting van de reeds geplakte baan moet plakken. Raadpleeg altijd het etiket. Het is dan vaak makkelijker om de volgende baan al op maat te knippen.

Stap 6 - De laatste baan plakken

Meet voor de laatste baan de breedte van het laatste te behangen stukje muur. Knip de behangrol met een behangschaar alvast af op de juiste breedte. Zorg dat je hierbij een klein stukje in de breedte overhoudt. Hierdoor kun je de baan makkelijker plakken en op maat snijden met het scherpe mes.

Stap 7 - De stopcontacten uitsnijden

Plak het behang ook over de stopcontacten en schakelaars. Wrijf de omtrek stevig aan. Snijd vervolgens het middenstuk uit met een scherp mes.