Bad plaatsen

Bad plaatsen

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als u uw badkamer gaat veranderen, zal er nogal wat hak en breekwerk aan te pas komen. Denk eerst aan uw veiligheid en gebruik een veiligheidsbril, handschoenen en een afgeschermde beitel.

Vraag als u een huurwoning heeft eerst na wat u wel en niet mag veranderen. Soms moet de situatie bij verhuizing in de oude staat terug gebracht worden. Door een bad in te bouwen integreert u het in uw badkamer. Een ligbad is heerlijk ontspannend en ideaal voor kleine kinderen.

 

Tip!
Zeker grote klussen leveren veel bouwafval op. Uw bouwmarkt heeft ook hiervoor een oplossing: de Bulky. Dat is een opvouwbare afvalzak, waar u 1,5 kubieke meter afval in kwijt kunt.

 

ligbad van de GAMMA

Bekijk de benodigheden
01

Voorbereiding

Zet de badkuip op de beoogde plek. Stel hem waterpas met behulp van de stelpoten. Wilt u weten hoe, klik dan op meten van loodrecht en waterpas. Monteer de badsifon, maak de afvoer op maat en sluit hem aan maar lijm hem niet vast. Voor meer informatie hierover, klik op afvoer aanleggen. Giet een emmertje water in het bad en controleer of het goed wegloopt. Stel de poten eventueel iets bij.

 

Tip!
Het bad kan pas geplaatst worden als alle water- en afvoerleidingen op de juiste plek zitten. Let er bij de keuze van de badkuip op of de positie van de afvoer redelijk uitkomt met de plek van de bestaande afvoerleiding. U kunt deze natuurlijk ook verplaatsen. Met een flexibele afvoerpijp is het eenvoudiger om een passende aansluiting te maken.

02

Aftekenen

Teken de randen waar het bad tegen de muur staat op de muur af. 
03

Balkjes vastzetten

Zaag de balkjes op maat en boor er gaten in. Houd de balkjes tegen de muur (2 cm onder de lijnen) en boor de gaten dóór in de muur. Sla de balkjes met spijkerpluggen in de wand vast.

04

Gasbetonblokken plaatsen

Teken de breedte van de badkuip af op de vloer. Bouw binnen deze lijn een muurtje van gasbetonblokken, even hoog als de bovenkant van de muurbalkjes.  

Laat ter hoogte van de afvoer een ruime opening in het muurtje om nog met de afvoer te kunnen werken. Op deze plaats komt ook het serviceluik, voor als u eens een verstopping heeft.

 

Tip!
U kunt een ombouw ook maken met behulp van watervast multiplex op een houten frame.

05

Badkuip plaatsen

Spuit een rand sanitairkit boven op de balkjes en langs het muurtje. Laat de badkuip in de inbouw zakken. Sluit de afvoer aan en lijm de PVC afvoerdelen aan elkaar. Meer informatie hierover vindt u onder afvoer aanleggen.

Bouw nu het muurtje dicht met gasbeton, tot het een omtrek van 30.5x30.5cm heeft. Dit is de maat van vier tegels met voeg. Schroef het serviceluik vast en betegel de ombouw. Zie hiervoor ook wand tegelen

 

Tip!
U kunt ook een serviceluikje maken van multiplex, waarop u later vier tegels lijmt. Deze kunt u vastzetten met magneetjes.

06

Randen afkitten

Laat het bad nu vollopen om vervolgens de randen af te kitten.

 

Tip!
Maak uw tegel-gereedschap direct na het klussen schoon, anders koekt de specie en lijm snel aan. Gebruik het bad pas als kit en tegelvoegen goed uitgehard zijn, ongeveer na 24 uur. Badkameraccessoires zorgen voor extra sfeer.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(16)

  • Gereedschappen(12)