stappenplannen
Wastafel plaatsen

Wastafel plaatsen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een nieuwe wastafel geeft de badkamer een facelift. Zeker in combinatie met een nieuwe badkamerspiegel en bijpassende badkameraccessoires.
 

 

wastafel installeren

Bekijk de benodigheden
tip!

Als het plaatsen van de wastafel een onderdeel is van een algehele badkamerrenovatie, dan zit je ongetwijfeld met een hoop afval. Huur in dat geval een Bulky, een ijzersterke opvouwbare afvalzak waar 1.5 m3 puin in kan. Het ophalen van de volle zak is bij de prijs inbegrepen. 1 telefoontje en hij wordt bij je opgehaald.

01

Verwijderen oude wastafel

Ga bij het verwijderen van de oude wastafel als volgt te werk: sluit de waterleiding af, draai de knelfittingen van de kraan los of zaag de leidingen door, draai de sifon los, schroef de ophangbouten los, til de wastafel van de muur.

Meet vervolgens de afstand tussen de ophanggaten van de wastafel, zie meten van lengte en breedte. Teken het midden van de wastafel op de muur af. Trek aan weerszijden daarvan een horizontale lijn met behulp van een waterpas. Teken de ophanggaten op de muur af.

Tip!
Bepaal de juiste plek voor de wastafel. Houd er rekening mee dat er vóór de wastafel minimaal 60cm sta-ruimte moet zijn en aan weerszijden minimaal 15cm ruimte vrij moet blijven. De optimale hoogte van een wastafel voor een volwassene bedraagt 80-90cm. Dit is echter een standaardmaat. Voor lange mensen is aanpassing noodzakelijk.

02

Gaten boren en pluggen aanbrengen

Boor 10mm gaten en breng de pluggen aan.

03

Schroefbouten draaien

Draai het schroefgedeelte van de schroefbouten in de pluggen met behulp van een steeksleutel.

04

Schuiven

Schuif de wastafel over de bouten heen. Schuif over beide bouten een kunststof revet. Zet de wastafel met de moeren aan (vast = vast!).
05

Kraan vastzetten

Steek de kraan door de wastafel en zet hem met de bijgeleverde moer vast (vast = vast!).

Tip!
Sommige wastafels lijken geen kraandoorvoer te hebben. Die is er echter wel, alleen wordt hij afgedekt door een dun laagje porselein. Zoek deze plek op, aan de onderkant van de wastafel. Tik het gat voorzichtig open met een klein hamertje,
vanaf de bovenkant van de wastafel.

06

Aansluitleidingen uit elkaar buigen

Buig de aansluitleidingen van de kraan voorzichtig uit elkaar. Let op: de leidingen mogen niet knikken! Sluit de kraan op de aanvoerleidingen aan met behulp van flexibele aansluitslangen. Voor meer informatie, klik op knelfittingen gebruiken.

Tip!
Markeer de warmwaterleiding van tevoren met
een stukje tape, om te voorkomen dat je hem aan
de verkeerde kant van de kraan aansluit (hij moet
links zitten).

07

Afvoerpijp op maat maken

Maak de afvoerpijp op maat. Wil je weten hoe, klik dan op afvoer aanleggen. Bevestig de sifon aan de afvoer en schroef deze via het afvoerputje aan de wastafel vast.

08

Aansluiting dichtkitten

Maak de aansluiting tussen wastafel en tegels dicht met sanitairkit, zie kitten.

Tip!
Neem de wastafel pas in gebruik als de kit uitgehard is (na ongeveer 24 uur).

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (10)  • Gereedschappen (9)