stappenplannen
Binnendeur inkorten

Binnendeur inkorten

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als je parket of een houten vloer legt op de bestaande vloer, dan zul je de kamerdeur in moeten korten. Dat is meteen een goed moment om verzakte scharnieren te vervangen.
 

 

assortiment deuren

Bekijk de benodigheden
01

Deur loshalen

Tik de scharnierpennen uit de scharnieren,
met behulp van een hamer en een drevel.
Til de deur uit de scharnieren en schroef de
scharnieren los van de deur en het kozijn.

02

Afstand meten

Meet de afstand tussen de nieuwe vloer en bovenkant van het deurkozijn. Vergeet niet de eventuele drempel mee te rekenen. Trek 5mm van deze hoogte af, zodat de deur straks voldoende bewegingsruimte heeft.

03

Aftekenen

Teken de nieuwe lengte op de deur af, gemeten vanaf de bovenzijde. Gebruik een winkelhaak voor het trekken van een haakse zaaglijn.

04

Afzagen

Leg de deur op een stevige werkbank die hem goed ondersteunt. Zaag het afgetekende deel af. Werk de zaagsnede glad af met behulp van een schaaf en schuurpapier.

05

Scharnieren aftekenen

Teken de plek voor de nieuwe scharnieren op het kozijn af.
 
Tip!
Het is minder werk als je de nieuwe scharnieren op de plek bevestigt waar de oude scharnieren zaten. Doe dat echter alleen als de bestaande schroefgaten niet uitgelubberd zijn en precies op dezelfde plaats zitten als de schroefgaten van het
nieuwe scharnier! Gebruik in dat geval schroeven
die 1cm langer zijn dan de oude schroeven waren.

06

Hout wegkerven

Kerf het hout op de afgetekende lijnen in met een hobbymes. Steek met een scherpe beitel zoveel hout weg dat de scharnierhelften precies samenvallen met het kozijn. Boor de schroefgaten voor met een 3mm houtboor en schroef de scharnierhelften vast.

 

07

Terugzetten

Zet de deur in het kozijn. Stel hem exact op de juiste hoogte, met behulp van een paar houten wigjes. Controleer of de dag- en (eventuele) nachtschoot van het slot zich precies tegenover de bestaande slotopeningen in het kozijn bevinden.
08

Scharnieren vastzetten

Teken de plaats van de scharnieren op de deur af. Maak de inkepingen voor de scharnieren. Boor de schroefgaten voor met een 3mm houtboor en schroef de scharnierhelften vast.

 

09

Deur opnieuw instellen

Stel de deur opnieuw met behulp van houten wiggen, zo dat de scharnierhelften in elkaar vallen. Schuif de scharnierpennen in de scharnieren.


Tip!
Smeer de scharnierpennen in met wat kogellagervet of vaseline. Zo zijn ze makkelijker aan te brengen en ook weer makkelijker los te krijgen als je de deur later opnieuw wilt weghalen. Gebruik geen olie; dat loopt er op den duur uit en laat vette sporen achter. 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (10)