stappenplannen
Cilinderslot vervangen

Cilinderslot vervangen

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als je in een nieuw huis gaat wonen, weet je niet wie allemaal nog een sleutel van je voordeur hebben. Voor de veiligheid kun je dan beter het cilinderslot vervangen. Ook als je een sleutel kwijt bent, is het de vraag of je huis met het oude cilinderslot nog wel zo veilig is.

Het is niet altijd nodig om het slot compleet te vervangen. Als je een losse profielcilinder of een insteekslot hebt, hoef je alleen de cilinder te vervangen. Hieronder lees je hoe het werkt. 

 

Cilinderslot vervangen

Bekijk de benodigheden

Oplegslot met een vaste cilinder

01

Verwijder slot in zijn geheel

BIj een oplegslot vormen cilinder en slot een geheel. Wil je het cilinderslot vervangen, dan moet je het hele oplegslot vervangen. Verwijder de schroeven van het oude slot, aan voor- en zijkant van de deur en trek het slot uit de deur.

 

02

Plaatsen

Plaats het nieuwe oplegslot. Als dit een iets andere maat heeft dan het oude slot, steek dan met een beitel wat hout weg, zodat het precies in de deur valt.

03

sluitkom

Controleer of de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de bestaande sluitkom vallen. Meestal komen de maten overeen. Zo niet, dan dien je ook de sluitkom te vervangen.

Tip!
Oplegsloten worden standaard in twee uitvoeringen geleverd nl: het Din-R en Din-L oplegslot. Bepalend hier is de draairichting
van de deur en de plaats van de scharnieren.

 

Tip!
Cilinder oplegsloten zijn er in diverse prijsklassen.
Een veiligheidsslot dat voldoet aan de SKG-norm
verdient de voorkeur. Zo’n slot is extra inbraakwerend.

04

Oplegslot met een losse buitencilinder

Je kunt de bestaande slotkast opnieuw gebruiken en hoeft alleen de cilinder vervangen. Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. Je ziet nu de buitencilinder die met een plaatje aan de deur bevestigd is. Schroef de cilinderplaat los en trek de buitencilinder samen met de sierring uit de deur.

05

Hout wegsteken

Controleer of de nieuwe cilinderplaat past in de uitsparing van de oude. Zo niet, teken dan de nieuwe cilinderplaat op de deur af en steek het hout weg met behulp van een scherpe beitel.
06

Doorsteken

Steek de nieuwe buitencilinder samen met de sierring door het bestaande boorgat door de deur heen. Schroef de cilinderplaat voorlopig aan de binnenkant van de deur vast.

07

Buitencilinder afzagen

Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip heen en bepaal hoeveel deze lip ingekort moet worden. Voor een goede werking zal de cilindertong 10mm uit moeten steken. Zaag de cilinder af met behulp van een ijzerzaag, de kerfjes vergemakkelijken het zagen.

08

Monteren

Monteer de slotkast met 2 schroeven, controleer of het slot naar behoren functioneert en zet de slotkast dan definitief aan de deur vast.

 

Tip!
Bij een oplegslot dat aan de binnenzijde slechts voorzien is van een draaiknop is vervangen van de buitencilinder een prima optie. Als het om een oplegslot gaat dat ook van binnenuit met een
sleutel op slot gedraaid kan worden, dan hebt u
in het vervolg twee sleutels nodig. Met de nieuwe
opent en sluit je de deur van buitenaf, met de
oude sleutel van binnenuit. Aan de binnenzijde
zit immers nog het oude slot. 

tip!

Nog veiliger met een Secu-strip

Wil je jouw huis beschermen tegen inbraak? Denk dan ook eens aan het aanbrengen van een Secu-strip. Hierdoor is het onmogelijk om de deur open te breken met een koevoet. Ook deze strips zijn in de bouwmarkt verkrijgbaar, evenals allerlei andere inbraakwerende materialen.

Insteekslot: alleen cilinder vervangen

09

Slotschilden verwijderen

Heb je een insteekslot, dan hoef je alleen de cilinder te vervangen. Verwijder eerst de slotschilden aan de voor- en achterzijde van de deur.

10

Borgbout verwijderen

Verwijder de borgbout aan de zijkant van de deur.
11

Vervangen

Druk de cilinder uit het slot en vervang deze door een cilinder van hetzelfde type.
12

Nieuwe slot opendraaien

Draai het nieuwe cilinderslot open, zodat de vergrendelingspin naar beneden wijst.

13

Op de plek

Breng de borgmoer en slotschilden weer op hun plaats.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Gereedschappen (6)