stappenplannen

Opdekdeur afhangen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur? Hoe bepaal je de draairichting van de deur? Hoe moet je een opdekdeur afhangen? In deze klusvideo leggen wij dit uit.

 

assortiment deuren

Bekijk de benodigheden
Stompe deur of opdekdeur
1

Stomp of opdek

Bepaal voor je begint of je een stompe of opdekdeur gaat afhangen. Een opdekdeur herken je aan een opstaande opdekrand op de deur. Dit type deur ligt gedeeltelijk op het kozijn en wordt afgehangen met paumelles. Bij aanschaf van een opdekdeur is de draairichting van belang. Ga aan de kant van de deur staan waar je de deur naartoe trekt bij het openen. Hangen de paumelles rechts, dan is de deur rechtsdraaiend. Hangen de paumelles links dat weet je dat de deur linksdraaiend is.

 

Maat deur bepalen
2

Maat deur bepalen

Vervang je een bestaande opdekdeur, meet dan de hoogte aan de opdekzijde en de breedtemaat op de smalle zijde. Noteer de gegevens voor het bestellen van de deur.

Oude deur demonteren
3

Oude deur demonteren

Demonteer om te beginnen het deurbeslag van de oude deur. Hef de deur uit de paumelles. Draai de paumelles uit de oude deur.

Deur afhangen
4

Deur afhangen

Draai de paumelles uit de oude deur in de nieuwe opdekdeur. Draai deze volledig in en zorg dat de paumelles naar beneden gericht zijn. Hang vervolgens de deur af in de paumelles in het kozijn en controleer of de deur recht hangt. Je kunt de deur stellen door de paumelles in of uit te draaien.