stappenplannen
Elektriciteit buiten aanleggen

Elektriciteit buiten aanleggen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Elektra in je tuin? Stroomtoevoer kun je eenvoudig zelf aanleggen. Werk wel veilig, haal altijd de spanning van de groep waaraan je gaat werken. Draai in de meterkast de groepsschakelaar om van de betreffende groep en verwijder als het kan de zekering (stop).

 

Er is ook een tuinverlichting aanleggen. Zie ook elekticiteitsleidingen aanleggen inbouw of elekticiteitsleidingen aanleggen opbouw

 

Bekijk de benodigheden
lasdoos
01

Kabel leggen en beschermen

Bevestig de lasdoos net boven de buis. Sluit de grondkabel en het neopreen mantelsnoer aan de buitenkant van de doos af met een wartel en rubberring. Bescherm de kabel die de grond ingaat tot 50 cm diepte met een buis van kunststof.

lus leggen
02

Leg een lus

Knip niet in de kabel, maar leg een lus daar waar een tuinlamp komt. De lus steekt ongeveer 1 meter boven de grond uit.

kabel splitsen
03

Kabel splitsen

Moet je de kabel splitsen, maak dan een waterdichte verbinding met een waterdichte-grondkabeldoos. Hierin bevestigt je de installatiedraden en aardedraad aan elkaar. Dan vul je de kabeldoos met vloeibare kunsthars. Na de uitharding geeft dit een waterdichte las.

steenboor
04

Gaten boren

Boor met een steenboor in het midden van een betontegel 2 gaten waar de grondkabel ruim doorheen past. Met een dunnere steenboor maak je de gaten voor de bevestiging van de grondplaat van de lamp.

kabel door buitenlamp
05

Kabel door de gaten

Voer de kabel door de gaten in de tegel. Monteer de buitenlamp in het midden van de kabel aan de vrijgemaakte draadeinden. Volg hierbij de instructies van de lamp. Zorg voor aarding als de lamp van metaal is.
extra stopcontact
06

Extra stopcontact

Voor buitenklussen in de tuin is het handig een extra stopcontact aan te leggen. Dit bevestig je aan een geïmpregneerde balk of hardhouten vlonderplank die minstens 1 meter diep in de grond steekt. Bescherm de kabel vanaf 50 cm onder de grond tot aan het aansluitpunt met een buis.

Elektriciteit

 

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

  • Gebruik je elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
  • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
  • Ben je klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (14)  • Gereedschappen (9)


Meer informatie over elektriciteit buiten aanleggen :