klusadvies
bankschroeven

Bankschroeven

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Met een bankschroef klem je een werkstuk stevig vast, waardoor het niet meer kan verschuiven tijdens de bewerking. Bovendien houd je de handen vrij. Dat is wel zo veilig en zo handig. Welke bankschroeven zijn er? En welke bankschroef past bij je klus? GAMMA vertelt je meer over bankschroeven.

 

Bekijk de benodigheden

hoe werkt een bankschroef?

Het klemmen gebeurt tussen een beweegbare en een vaste bek. Door het handvat en daarmee een draadspil naar rechts te draaien wordt de beweegbare bek naar de vaste bek geschoven. Draai je het handvat naar links dan gaat de beweegbare bek juist van de vast bek af.

 

Voor een betere klemming zijn de spanvlakken van beide bekken dikwijls gekarteld. Je kunt als het werkstuk is vastgeklemd zagen, boren, vijlen, schuren, schaven, schroeven, lassen en slijpen zonder dat je het risico loopt dat het werkstuk beweegt of valt.

 

Bankschroeven zijn gemaakt van gietijzer en verkrijgbaar in diverse bekbreedtes en met uiteenlopende bereiken van de klem.

soorten bankschroeven

Bij GAMMA heb je keuze uit verschillende bankschroeven. Welke soorten zijn er?

Bankschroef met vaste voet

Bankschroef met vaste voet

De bankschroef met vaste voet is de meest simpele bankschroef. De bankschroef wordt met twee stevige en passende bouten of schroeven op de werkbank vastgezet.

 

 

 

 

Bankschroef workmate

Workmate

De workmate is een opvouwbare werkbank die je niet alleen als zaagbok of schraag kunt gebruiken, maar ook als bankschroef. De werkbank heeft een éénhandsklemsysteem waarmee je de klemplanken tegelijkertijd of afzonderlijk van elkaar kunt verstellen. De dubbele draadspillen leveren veel klemkracht.