klusadvies
freesmachines

Freesmachines

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Frezen is het aanbrengen van sleuven, groeven en randen in een bepaalde ondergrond. Dat kan hout, metaal of kunststof zijn, maar ook een stenen muur of een betonnen vloer. Welke soorten frezen zijn verkrijgbaar bij GAMMA? En waar moet je op letten als je een frees koopt?

 

Bekijk de benodigheden

soorten freesmachines

Welke soorten freesmachines zijn verkrijgbaar? En wat kun je met deze machines doen?

bovenfrees

Bovenfrees

Met een bovenfrees frees je gleuven of groeven. Deze machine wordt ook wel voor precies zaagwerk gebruikt. Voor het maken van profielranden, afwerklatten en schilderijlijstjes is de bovenfrees ook geschikt. Op de pagina Accessoires freesmachines zie je welke profielen je kunt maken. Met behulp van een sjabloon en een kopieerhuls kun je meerdere werkstukken gelijkvormig uitfrezen. Sommige bovenfreesmachines hebben slechts 1 snelheid. Er zijn ook bovenfrezen die traploze toerentalinstelling hebben. Bij harde materialen zorg je er zo voor dat het freesje sneller ronddraait. Bij zachte materialen voorkom je onnodig verbranden van het materiaal. Een variant van de bovenfrees is de kantenfrees. Door zijn relatief kleine zool is deze met name geschikt voor het maken van sleuven, randen, sponningen en het bewerken van gelamineerd hout.

 

muurfrees

Muurfrees

Met een muurfrees (of sleuvenfrees) maak je sleuven in een muur, bijvoorbeeld om leidingen gemakkelijk weg te werken. Deze frees wordt vaak verward met de muursleuvenzaag. Het verschil is dat de muurfrees in een keer een brede sleuf maakt en dat een muursleuvenzaag twee parallel lopende dunne sleuven in de muur zaagt (die je later met een elektriciensbeitel moet uithakken). De maximale freesdiepte van beide machines is zo’n 40mm. Een muurfrees is minder geschikt voor beton. Een variant is de vloerfrees. Deze zware machine is in staat om sleuven te maken in een betonvloer, bijvoorbeeld voor het aanleggen van vloerverwarming.

 

 

 

 

 

 

 

lamellenfrees

Lamellenfrees

Met een lamellenfrees maak je zonder moeite een blinde houtverbinding. De frees maakt, haaks of zo nodig in een bepaalde hoek, uitsparingen in beide houtdelen. In de uitsparingen passen platte deuvels. Samen met wat houtlijm kun je beide delen eenvoudig aan elkaar verbinden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

frezen voor de tuin

Er zijn ook freesmachines speciaal voor in de tuin. Welke machines zijn dit? En wat kun je er mee doen?

tuinfrees

Met een tuinfrees kun je de grond van je tuin of moestuin bewerken. De ondergrond wordt door deze machine omgewoeld en klein gemaakt. Onkruid verwijderen gaat makkelijker en ook is het mogelijk om meteen mest met de grond te vermengen. Je kunt een tuinfrees huren bij GAMMA.

freesmachine kopen? let hier op

Bij GAMMA vind je verschillende soorten frezen. Waar moet je op letten als je een freesmachine koopt? Hieronder zie je de belangrijkste aandachtspunten.

freesmachines_accu

De meeste freesmachines hebben een 230V motor en een snoer. Alleen lamellenfrezen hebben wel eens een accu. De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V. (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat de frees aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah. (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je kunt doen met een batterijlading.

freesmachines_vermogen

Machines met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de freesmachine. De kracht van de tuinfrees met benzinemotor wordt uitgedrukt in Pk. (Paardenkracht). Een machine van 5Pk is bijvoorbeeld geschikt voor lichte tot middelzware grondsoorten.

freesmachines_veiligheid

Frezen maakt veel herrie. Ook kunnen er splinters wegschieten. Een gehoorbeschermer en veiligheidsbril zijn dan ook aan te raden. Daarnaast maak je tijdens het frezen veel stof. De meest freesmachines hebben daarom een aansluiting voor een stofzuiger of een stofopvangzak. Let daarop bij de aankoop en maak ook gebruik van die mogelijkheid ook al werkt dat iets onhandiger.

freesmachines_verwisselen

Het verwisselen van een frees bij een bovenfrees of het verwisselen van een zaagblad van een muurfrees gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt de kwaliteit van een freesmachine.

freesmachines_freesdiepte

Tot hoe ver het materiaal wordt weg gefreesd wordt de freesdiepte genoemd. Per machine kan dit verschillen. Zorg dat je een freesmachine koopt die de benodigde diepte kan weg frezen.

freesmachine kopen of huren?

De gevorderde doe-het-zelver is vaak in het bezit van een bovenfrees. Voor grote of niet veel voorkomende klussen kun je ook een of meerdere soorten elektrische frezen huren. Denk bijvoorbeeld aan sleuven frezen in muren of het frezen van de tuin. Je huurt een machine in perfecte staat met alle benodigde accessoires via GAMMA Verhuurservice.