klusadvies
hamers

Hamers

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Het woord hamer is een verzamelnaam voor slagwerktuigen met een steel. Hoe langer de steel hoe meer kracht u ermee kan uitoefenen. Met een korte steel werkt u nauwkeuriger. Welke soorten hamers zijn verkrijgbaar?

 

Tip! Houd bij gebruik altijd de hamer achteraan de steel vast, dan heeft u meer slagkracht.

 

Bekijk de benodigheden

soorten hamers

Hieronder ziet u een opsomming en korte beschrijving van de hamers die u in uw GAMMA bouwmarkt en in de webshop kunt kopen.

bankhamer

Bankhamer

Bankhamer is de officiële naam voor een gewone hamer. Deze is verkrijgbaar in verschillende kopmaten (gewichten). Gebruik voor het inslaan van kleine spijkertjes alleen een lichte bankhamer (100-200gr), anders slaat u de spijker krom.

 

 

 

houten hamer

Houten hamer

Een houten hamer gebruikt u voor timmerwerk en als u meubels maakt. Hierdoor beschadigt u het oppervlak niet (er ontstaan geen deuken). Ook als u met een beitel stukken uit het hout wilt kappen kunt u het beste een houten hamer gebruiken. Het handvat van de beitel blijft dan gespaard.

 

kaphamer

Kaphamer

Een kaphamer wordt ook wel metselaarshamer genoemd. De scherpe beitel is geschikt voor het doortikken van bakstenen. Zet op de gewenste plek een kras met het scherpe deel van de hamer. Tik vervolgens eveneens met de scherpe kant de baksteen door.

 

 

moker

Moker

Een moker gebruikt u voor slopen en bestraten. Samen met een koevoet of breekijzer is hij geschikt voor sloopwerk. Met een bijpassende rubberdop is de moker ook geschikt voor bestraten. Er bestaan lichte (1000gr) en zware mokers (2000gr). Lichte mokers worden ook wel een ‘vuistje’ genoemd. Werken met een zware moker geeft u meer slagkracht, maar is ook veel vermoeiender. De steel van de moker kan van hout of van metaal zijn.

 

 

 

 

rubberhamer

Rubber hamer

Een rubber hamer gebruikt u om tegelbestrating recht te leggen. De rubberen hamer wordt ook wel gebruikt bij het aankloppen van hout, zodat het hout niet beschadigt. Houdt er wel rekening mee dat de hamer op hout vaak zwarte sporen nalaat. Een houten hamer is dan meer geschikt. Kleine rubber hamers zijn ook handig op kampeervakantie. Het inslaan van haringen gaat hiermee een stuk gemakkelijker.

 

 

 

 

 

paalhamer

Paal hamer

Een paalhamer wordt ook wel een ‘sleg’ genoemd en heeft een kopgewicht van 4-5kg en een lange steel. Hij wordt gebruikt voor het inslaan van houten palen. De kop van een paalhamer is extra breed en zorgt ervoor dat u niet snel misslaat. Bovendien beschadigt u de paal hierdoor minder snel. Voor metalen palen en buizen is een paalhamer minder geschikt. De kop van de hamer kan dan kapotgaan. Gebruik hiervoor een voorhamer. U kunt ook een palenrammer gebruiken, deze kunt u huren bij uw GAMMA bouwmarkt.

 

voorhamer

Voorhamer

Een voorhamer gebruikt u voor het zware sloopwerk, zoals het neerhalen van muren van steen en beton. Dankzij de lange steel en de zware kop heeft u zeer veel slagkracht. De kop van de voorhamer kan variëren tussen 2,5-10kg. Ook hier geldt dat werken met een zware voorhamer meer slagkracht geeft, maar het is ook veel vermoeiender.

Normaal gesproken zorgt werken met een voorhamer voor krachten die schadelijk kunnen zijn voor polsen en andere gewrichten. Sommige voorhamers zijn daarom uitgerust met een schokabsorberende kraag en hebben een kern van glasvezel. Hierdoor worden de trillingen van de kop geabsorbeerd.

Een voorhamer is ook geschikt om metalen palen, buizen of staanders in de grond te slaan. Houten palen in de grond slaan? Bescherm de paalkop met een leeg omgekeerd conservenblik. Een goed alternatief voor het inslaan van palen is een palenrammer. Deze kunt u huren bij uw GAMMA bouwmarkt.

 

klauwhamer

Klauwhamer

Een klauwhamer gebruikt u voor bouw- en timmerwerk. Het kopgewicht varieert tussen 400-500gr. Met de klauw kunt u spijkers uittrekken of gespijkerde materialen van elkaar scheiden. De steel van een klauwhamer is van hout of metaal. Het slagvlak van de klauwhamer is iets bol, zodat er geen scherpe afdrukken in het hout achterblijven.

De klauwhamer met magneet (ook wel lathamer of steigerhamer genoemd) heeft een paar extra voordelen. Dankzij de ongelijke klauw kunt u de hamer in een houten balk slaan en tijdelijk ophangen. U kunt zo ook een handvat creëren, handig als u een zware balk moet verplaatsen. Een tweede voordeel is dat hij magnetisch is. Hierdoor kan een spijker u niet ontglippen bij het inslaan of wegtrekken. Handig als u op hoogte moet werken. De uitsparing in de kop dient als tijdelijke opslagplaats voor een reserve spijker. Ook deze wordt door de magneet vastgehouden.

 

 

 

 

tegelhamer

Tegelhamer

Een tegelhamer gebruikt u voor het bewerken van onder andere keramische tegels. Tegelhamers zijn er met een spitse en met een platte punt. Het werkt het makkelijkst als u met een glassnijder het glazuur inkrast om vervolgens met de punt voorzichtig kleine stukjes van de tegel te slaan, totdat u de gewenste vorm heeft bereikt. Eventueel rondt u de werkzaamheden af met behulp van een tegelgattang. Tegelhamers raken een beetje in onbruik omdat een haakse slijper veel sneller een gat in de tegel kan maken.

 

Tip! Let op uw veiligheid: wegspringend tegelgalzuur is vlijmscherp. Draag bij deze klus daarom handschoenen en een veiligheidsbril.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

montagehamer

Montage- of kunststofhamer

De montagehamer heeft een terugslagvrije kunststof hamerkop. Dit wil zeggen dat de hamer niet terugveert wanneer u ermee slaat. De kracht van de slag wordt geheel uitgewerkt op het werkstuk. De montagehamer is zeer geschikt voor het bewerken van plaatmateriaal van metaal. Hij komt daarom goed van pas bij montage- en uitdeukwerkzaamheden. Het kwetsbare oppervlak van bijvoorbeeld uw auto raakt minder snel beschadigd dan wanneer u een normale hamer zou gebruiken.

 

Accessoires hamers

Houten hamerstelen zijn los verkrijgbaar. Zorg ervoor dat u een passende steel koopt en dat u na het aanzetten de kop van de hamer altijd vastzet met een borgring of borgwig.

 

Met een hamerring heeft u uw hamer altijd direct bij de hand tijdens het klussen. U bevestigt de hamerring (of hamerhouder) met behulp van een bevestigingsclip aan uw broekriem. U bergt uw hamer makkelijk op door hem in de ring te steken.

hamer kopen? let hier op

Bij GAMMA zijn alle houten stelen van hamers FSC gecertificeerd. Kwalitatief goede stelen worden gemaakt van hickoryhout of essenhout. Beide houtsoorten staan bekend om hun veerkracht en sterkte. Hamers met een steel van metaal, glasfiber of grafiet zijn het sterkst. Let er bij de metalen stelen wel op dat ze, samen met de kop, uit een deel gesmeed zijn.