klusadvies
lasapparaten_01_470x264.jpg

Lasapparaten

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Met een lasapparaat kun je onderdelen van staal door verhitting op permanente en zeer hechte wijze aan elkaar koppelen. Hoe gaat lassen in zijn werk? Welke soorten lasapparaten zijn er? En waar moet je op letten als je een lasapparaat koopt? GAMMA vertelt je meer over lasapparaten.

 

Bekijk de benodigheden

lastechnieken

Er bestaan heel wat soorten lastechnieken. Een veelgebruikte methode is elektrisch booglassen, waarbij met behulp van elektriciteit én het werkstuk én af te smelten toevoegmateriaal verhit wordt. De geleiding van de elektronen is optimaal als deze omgeven worden door een beschermend gas. Het elektrisch booglassen valt in twee systemen uiteen:

lasapparaten_elektrisch
  • Elektrisch lassen met een constante stroom, beschermend gas en een constante aanvoer van afsmeltend toevoegmateriaal (MIG en TIG lassen).
  • Elektrisch lassen met een laselektrode, een veel simpelere manier van lassen. De laselektrode is gemaakt van een kern van toevoegmateriaal, dat kan afsmelten en een omhulsel dat tijdens het lassen zelf een beschermend gas produceert. Op de lasnaad ontstaat een slak van restmateriaal die je later kunt wegtikken en schuren.

Deze laatste methode wordt in de volksmond ‘elektrisch lassen’ genoemd, maar officieel heet het de BMBE-methode (Booglassen Met Beklede Electrode). Deze manier van lassen is populair bij doe-het-zelvers. Het lasapparaat en elektrodes zijn niet duur en je kunt het relatief snel leren. GAMMA verkoopt alleen BMBE-lasapparaten en de bijbehorende laselektrodes.

soorten lasapparaten

Het is moeilijk om van soorten lasapparaten te spreken omdat GAMMA alleen BMBE-lasapparaten verkoopt, die op dezelfde manier een las maken. Toch zijn er verschillen en dat zit hem in de capaciteit van het apparaat.

Lasapparaten worden aangesloten op 230V netspanning. Normaal gesproken wordt de kracht van een elektrisch apparaat uitgedrukt in Watts. Bij lasapparaten ligt dat anders omdat de hoeveelheid stroom die nodig is om materiaal en elektrode te laten smelten verschillend moet zijn. Een ingebouwde transformator zorgt daarvoor. De grootte van de hoeveelheid stroom wordt uitgedrukt in Ampères (A).

Bijvoorbeeld als je materiaal met een dikte van 2mm wilt lassen heb je een dunne elektrode en ‘maar’ 60A aan stroom nodig. Wil je echter materiaal van 6mm lassen dan heb je een dikkere elektrode en wel 100A aan stroom nodig.

Een BMBE-lasapparaat moet dus instelbaar zijn om te voldoen aan de wisselende vraag naar stroom. Het verschil in apparaten zit hem dus in de maximale hoeveelheid stroom (A) die de ingebouwde transformator kan leveren.

lasapparaat kopen? let hier op

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten als je een lasapparaat koopt? GAMMA helpt je de juiste keuze te maken.

lasapparaten_vermogen

Hoe hoger het aantal Ampères het apparaat kan leveren hoe dikker het materiaal dat je ermee kunt lassen. De instelling van het ampèrage moet traploos instelbaar zijn en af te lezen op een stroomindicator. Het indicatorstreepje wijst aan de andere zijde van de meter ook de dikte van de benodigde laselektrode aan.

lasapparaten_verwisselen accessoires

BMBE-lasapparaten werken met laselektrodes. Het snel kunnen wisselen van de elektrode aan de elektrodehouder kan een belangrijke eigenschap zijn. Ook de kwaliteit van de klemmen, die het stroomcircuit compleet maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van het apparaat.

lasapparaten_veiligheid

De lasboog die ontstaat tijdens het lassen is zeer heet en zeer fel qua licht. Bescherm je handen dan ook met handschoenen, die niet kunnen smelten en je ogen met een laskap of lasbril. Indien er te veel warmte vrijkomt bij het lassen is een thermische beveiliging een must. Dat voorkomt het doorsmelten van de transformator.

accessoires voor lasapparaten

Bij GAMMA ben je ook aan het juiste adres voor accessoires, zoals laselektrodes, hamers, staalborstels, handschoenen, lasbril en lamellenschijven voor het afwerken van de lasnaad. Kijk voor meer informatie op Accessoires lasapparaat.