klusadvies
schoonmaakapparaten

Schoonmaakapparaten

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Bij GAMMA vind je apparaten voor uiteenlopende schoonmaakklussen. Dat varieert van ramen wissen, stoomreinigen, stofzuigen, water opzuigen, vloeren boenen tot aan tapijt reinigen. Lees hier meer over de verschillende soorten schoonmaakapparaten en waar je op moet letten als je er 1 koopt.

 

Bekijk de benodigheden

stofzuigers

Het meest bekende schoonmaakapparaat is de stofzuiger. Toch zijn de meeste stofzuigers die in de bouwmarkt verkocht worden anders dan je gewone huis-tuin-en-keukenstofzuiger. Vaak zijn ze krachtiger, hebben ze meer functies en worden ze ingezet bij verbouwingen en klussen.

 

Nat droog stofzuiger (alleszuiger)

Nat droog stofzuiger (alleszuiger)

Nat-en-droogzuigers hebben een krachtige motor met een filter bovenin de machine. Hierdoor raakt de motor niet verstopt tijdens het zuigen. Dit type stofzuiger is in staat om niet alleen fijn stof, maar ook grover vuil zoals stenen en kleine brokken metselwerk op te zuigen. Hiernaast kunnen nat-en-droogzuigers ook water en andere vloeistoffen opzuigen.

Stoomstofzuiger

Stoomstofzuiger

Een stoomstofzuiger kan niet alleen droog en nat zuigen. Deze is ook in staat om het hele huis met stoom te reinigen, zonder verwisselen van slang en reservoir. Met stoom reinigen is steeds meer in opkomst. Zonder gebruik van chemische middelen is het mogelijk om het hele huis goed schoon te houden. Daarnaast kan de stoom-stofzuiger ook gewoon stof opzuigen.

Allergiestofzuiger

Allergiestofzuiger

Gewone stofzuigers blazen een deel van het fijnstof weer in de ruimte. Dit is niet prettig voor mensen met een allergische aandoening. Een allergiestofzuiger is uitgerust met een waterfilter of een hepa filter. Bij het waterfilter is 99,9% van de uitgeblazen lucht stofvrij. Ook bij het hepa filter worden de deeltjes zo goed tegengehouden dat de uitgeblazen lucht schoner is dan de omgevingslucht.

As- en droogzuiger

As- en droogzuiger

De as- en droogzuiger is erg handig bij het leegzuigen van de open haard of allesbrander. Ook na het schoorsteenvegen kan de as-en droogzuiger ingezet worden. Moeiteloos haalt hij grote hoeveelheden as en roetaanslag weg. Daarnaast kan dit type stofzuiger ook ingezet worden als een volwaardige stofzuiger.

Boenmachines met stofzuigfunctie

Boenmachines met stofzuigfunctie

Met een boenmachine reinigt en boen je je houten vloer, laminaat-, tegel- of kunststofvloer. Tijdens het boenen zuigt hij ook al het vuil op. Ook hier heb je 2 functies ineen. De afneembare pads onder de roterende boenschijven zorgen voor een glanzend resultaat.

autostofzuiger

Autostofzuiger

Deze handzame 12V stofzuigers zijn met name ontwikkeld voor het ‘even snel’ reinigen van je auto. De autostofzuiger sluit je aan op de sigarettenaansteker van de auto.

nat en droogstofzuiger kopen? let hier op

Waar moet je specifiek op letten als je een nat en droogstofzuiger koopt?

schoonmaakapparaten_gesynchroniseerd stopcontact

De nat en droogzuigers zijn soms uitgerust met een gesynchroniseerd stopcontact. Het grote voordeel hiervan is dat, als je een aangesloten apparaat met stofafzuiging (bijvoorbeeld een zaag- of schuurmachine) inschakelt, de stofzuiger ook meteen ingeschakeld wordt.

schoonmaakapparaten_vertragingsmechanisme

Met behulp van een ingebouwd vertragingsmechanisme blijft de stofzuiger nog net even langer door zuigen. Hierdoor worden ook de laatste restjes stof weggezogen.

schoonmaakapparaten_blaasfunctie

Een nat en droogzuiger kan soms ook blazen. Handig voor het schoonmaken van een werkstuk of het ontstoppen van een verstopte afvoer.

schoonmaakapparaten_reinigingsfunctie

Met een geïntegreerde reinigingsfunctie kun je met een druk op de knop een verstopt filter in het apparaat even ‘uitkloppen’. Hierdoor stroomt het filter weer door en kun je zonder moeite weer doorgaan met zuigen.

schoonmaakapparaten_stoffilters

Sommige stofzuigers zijn uitgerust met filters en/of stofzakken die je kunt uitkloppen of uitspoelen en zo meermalen kunt gebruiken.

stoomreinigers

Een stoomreiniger maakt schoon zonder chemische middelen en verbruikt minder dan de helft aan water. Een stoomreiniger doodt 99.99% van de bacteriën op harde oppervlakken. Naast vloeren en tegelwanden, maak je ook kookplaten, wastafels, toiletten, kranen en afzuigkappen tot in de kleine spleten schoon. Stoomreinigers worden vaak in combinatie met microvezeldoekjes gebruikt.

 

Compacte stoomreiniger

Compacte stoomreiniger

Dankzij zijn compacte handige afmetingen, is deze handstomer ideaal voor een snelle, maar toch grondige tussentijdse reiniging. Een compacte stoomreiniger kun je in de directe omgeving van gebruik opbergen zonder dat deze veel plaats inneemt.

Stoomreiniger met steel en vloermondstuk

Stoomreiniger met steel en vloermondstuk

Deze krachtige stoomreinigers reinigen ook de vloer inclusief de meest hardnekkige vlekken. Voor deze stoomreiniger zijn accessoires beschikbaar, waardoor je deze ook kunt inzetten voor meerdere schoonmaakklussen.

Stoomreiniger met stoomstrijkijzer

Stoomreiniger met stoomstrijkijzer

Op deze krachtige stoomreiniger kun je ook een strijkijzer aansluiten. Strijken met een stoomstrijkijzer halveert je strijktijd.

stoomreiniger kopen? let hier op

Ben je van plan een stoomreiniger te kopen? Let hier op om de beste stoomreiniger te vinden.

schoonmaakapparaten_keuzeschakelaar

Met een keuzeschakelaar kun je de hoeveelheid stoom regelen. Zo kun je de hoeveelheid stoom precies afstemmen op jouw schoonmaakklus.

schoonmaakapparaten_kinderslot

Stoom is erg heet en direct contact met de huid moet altijd voorkomen worden. Richt het pistool ook altijd eerst op een doek en nooit naar iemand toe. Om je kleine kinderen te beschermen is een keuzeschakelaar met kinderslot een uitkomst.

schoonmaakapparaten_ontkalken

Na verloop van tijd kan de stoomtoevoer minder worden. Kalkophoping is dan vaak een probleem. Met ontkalkingssticks is dat makkelijk te verhelpen. Er zijn ook stoomreinigers met een ingebouwd ontkalkingspatroon waardoor het ontkalken automatisch gebeurt.

schoonmaakapparaat kopen of huren?

Voor sommige klussen is het verstandig om een machine te huren. De kosten zijn relatief laag, omdat je niets hoeft aan te schaffen en de machines altijd in perfecte staat worden onderhouden. Bij GAMMA Verhuurservice kun je terecht voor onder andere boen- en schrobmachines, stofzuigers en tapijtreinigers.