stappenplannen
Badkamer stucen header

Badkamer stucen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Stucwerk in de badkamer wordt steeds populairder. Je kunt tegels vervangen door stucwerk op plaatsen waar niet direct water tegenaan spat. Dit vergt wel een stucmortel dat tegen vocht bestand is. Ook de ondergrond moeten bestand zijn tegen vocht, bijvoorbeeld groene badkamerplaten. Gyproc Badkamer Stuc is vochtbestendig, maar niet vochtwerend; werk Gyproc Badkamer Stuc waterdicht af met bijvoorbeeld tegels op muurdelen waar direct water op kan komen.
 

Bekijk de benodigheden
Stap 1- Vloer afplakken
1

Vloer afplakken

Plak indien nodig de vloer af met stucloper of een dik plastic folie. Gebruik ducttape op de hoeken zodat de loper niet verschuift.

Stap 2 - Ondergrond voorstrijken
2

Ondergrond voorstrijken

Maak de ondergrond schoon en stofvrij. Behandel het oppervlak met het juiste voorstrijkmiddel. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast of vachtroller aan. Laat het 1 tot 2 uur drogen.

Bestaat je ondergrond uit beton, gipsplaten of geverfd metselwerk, oud pleisterwerk of sier-of spuitwerk: gebruik dan Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Bestaat je ondergrond uit rode baksteen, kalkzandsteen of cellenbetonblokken: gebruik dan Gyproc Voorstrijk Grondeer.

Badkamer stucen stap 3
3

Hoekbeschermers plaatsen

Het is belangrijk om minimaal 3 uur van tevoren de uitwendige hoeken van het stucwerk te beschermen met hoekbeschermers.

Voor dunne stuclagen van circa 2mm gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dunpleister universeel. Voor dikke stuclagen van 3mm of meer gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dikpleister.

Plaats in het geval van grote oppervlakten 1 dag van tevoren Gyproc Stuc geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de reilat zijn.

Stap 4 - Stucmortel aanmaken
4

Stucmortel aanmaken

Gebruik altijd een schone witte kuip en een schone mixer. Doe eerst de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip (zie het recept op de verpakking). Strooi voorzichtig de mortel erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes.

Tip
Huur een grote mixer bij de bouwmarkt voor het aanmaken van het gips.

Stap 5 - Stucmortel aanbrengen
5

Stucmortel aanbrengen

Schep met een troffel het aangemaakte stucspecie op het raapbord. Breng met de pleisterspaan een laag stucspecie aan op de ondergrond (2-7mm). Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Probeer de specie zo gelijk mogelijk aan te brengen. Kleine dikteverschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien. Werk van onder naar boven en vervolgens van links naar rechts.

Stap 6 - Reien
6

Reien

Maak de stuclaag direct na het aanbrengen glad met de reilat, eventueel met behulp van geleiderprofielen. Reien is belangrijk voor een glad eindresultaat, doe dit zorgvuldig. Met de reilat haal je overtollig stuc weg. Vul plekken met te weinig gips op met extra specie. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten, maar de laag mag zeker niet te droog zijn anders gaat de stucspecie rullen.

Stap 7 - Messen
7

Messen

Begin ongeveer 20 minuten na het reien met messen, als je het gips bijna niet meer in kunt drukken. Houd het spackmes in een hoek van 45° ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.

Stap 8 - Sponzen
8

Sponzen

Ongeveer 30 minuten na het messen begin je met sponzen, als het gips nog een klein beetje plakt. Maak de spons nat en 'schuur' het gips met een draaiende beweging op. Zo maak je een sliblaagje, waarmee je straks mooi kunt pleisteren.

Stap 9 - Pleisteren
9

Pleisteren

Kort na het sponzen (5-10 minuten), maak je met een spackmes het gips glad. Houd het spackmes in een hoek van 30° op het oppervlak en trek de sliblaag glad.

Stap 10 - Afpleisteren
10

Afpleisteren

20 tot 30 minuten na het pleisteren, kun je afpleisteren. Maak het gips vochtig met een blokkwast en wat water of met behulp van een plantenspuit. Herhaal de handeling eveneens met het spackmes.

11

Drogen

Het drogen van de uiteindelijke stuclaag duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5mm aangebracht, dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking.

Tip
Gyproc Diepgrond vermindert de zuigende werking van het pas gestukte oppervlak zodat bespaard wordt op latex. Gebruik wel latex van badkamer kwaliteit.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (13)