stappenplannen
Buitenmuur stucen - header

Buitenmuur stucen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een lelijke buitenmuur stucen maakt deze weer mooi en strak. Je kunt de muur daarna in de betonlook laten of in een kleur verven. Het nadeel van buiten stucen is je afhankelijkheid van het weer. Bij regen spoelt de stuclaag weg en bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stucen altijd een cementgebonden stucmortel.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Je huis krijgt het een geheel andere uitstraling door de buitengevel te stucen. Het kan zijn dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. 

voorbereiding

Stap 1 - Bestrating en kozijnen afplakken
1

Bestrating en kozijnen afplakken

Plak de raam- en deurkozijnen af met schilderstape. Plak ook de bestrating af met een stucloper of dik plastic folie. Gebruik bij overlap ducttape en verzwaar de hoeken zodat de loper niet verschuift.

Stap 2 - Gaten repareren
2

Gaten repareren

Repareer indien nodig de gaten met cementmortel.

Stap 3 - Ondergrond voorstrijken
3

Ondergrond voorstrijken

Maak de bakstenen ondergrond schoon, stof- en vetvrij. Behandel het oppervlak met een geconcentreerd voorstrijkmiddel. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat het 1-2 uur drogen.

 

Tip! 

Als de buitenmuur vochtig aanvoelt is een voorstrijkmiddel niet nodig.  

Stap 4 - Hoekbeschermers plaatsen
4

Hoekbeschermers plaatsen

Het is belangrijk om de uitwendige hoeken van het stucwerk en hoeken bij deuren en kozijnen te beschermen met hoekbeschermers, die geschikt zijn voor dikpleister. Doe dit minimaal 3 uur van tevoren. Plaats in het geval van grote oppervlakten 1 dag van tevoren Gyproc Stuc geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de reilat zijn.

stucen

Stap 5 - Stucmortel aanmaken
5

Stucmortel aanmaken

Gebruik altijd een schone witte kuip en een schone mixer. Doe eerst de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip (zie het recept op de verpakking). Strooi voorzichtig de mortel erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes.

Tip
Huur voor het aanmaken van het gips een grote mixer bij jouw GAMMA bouwmarkt.

Stap 6 - Mortel aanbrengen
6

Mortel aanbrengen

Schep het aangemaakte specie met een troffel op het raapbord. Breng met de pleisterspaan een ongeveer 1cm dikke laag stucspecie aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Breng de specie zo gelijk mogelijk aan op de ondergrond. Kleine dikteverschillen zijn niet erg, dit verhelp je straks met reien. Werk van onder naar boven en vervolgens van links naar rechts.

Tip
Als beginner kun je de laag ook in 2 keer aanbrengen. Maak eerst een contactlaag van een 0,5cm. Laat deze laag 1 uur drogen en bewerk hem met een zachte handveger, waardoor hij ruw wordt. Hierna kunt een tweede laag van een 0,5cm aanbrengen, die je met de reilat glad maakt.

Stap 7 - Reien
7

Reien

Maak de stuclaag direct na het aanbrengen vlak met een reilat, eventueel met behulp van geleiderprofielen. Reien is belangrijk voor een glad eindresultaat, doe dit zorgvuldig. Met de reilat haal je overtollig stuc weg. Vul plekken waar te weinig gips zit op met extra specie. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten, maar de laag mag zeker niet te droog zijn, anders gaat de specie rullen.

Stap 8 - Schuren
8

Schuren

15-30 minuten na het reien bewerk je de muur met een schuurbord. Houd het bord vlak op de stuclaag en maak telkens een draaiende beweging, zodat de laag mooi egaal wordt.

Stap 9 - Sponzen
9

Sponzen

Voor een fijner en gladder resultaat kun je de laag nog sponzen met een schuurbord met spons. De muur moet dan nog enigszins nat aanvoelen, maar de spons mag geen sporen in de stuclaag trekken.

Tip
Je kunt de gestucte buitenmuur een kleurtje geven. Gebruik hiervoor latex van buitenkwaliteit en van tevoren een voorstrijkmiddel. Geef de onderste 30cm een donkere kleur, zodat opspattend vuil minder zichtbaar is.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (12)