klusadvies
Slimme verlichting

Slimme verlichting

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Kan verlichting slim zijn? En wat kunt u met Slimme Verlichting? Op deze pagina leggen we uit hoe het werkt en hoe u energie kunt besparen met slimme LED lampen. 

 

 

Bekijk de benodigheden

Bespaar tot 85% aan energie met slimme verlichting.

wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is mooi, persoonlijk en zuinig. Slimme lampen worden bediend met behulp van een app op uw smartphone of tablet. U kunt meestal ook kiezen voor een losse afstandsbediening. U kunt de lampen aan- en uitzetten, maar ook dimmen in elke gewenste stand en verschillende lichtkleuren creëren. U kunt uw voorkeuren opslaan. Zo creëert u voor elk moment snel een persoonlijke sfeer in elke kamer. Bovendien bespaart u energie, omdat slimme verlichting per definitie led verlichting is. Led is 50-85% zuiniger dan de andere soorten licht.

Slimme verlichting - sferen

LED verlichting als domotica

Onze huizen worden smart homes. Slimme apparaten in huis worden domotica genoemd. Domotica systemen zijn erop gericht ons leven comfortabel te maken. Voor dat comfort is licht belangrijk. Stel, u staat elke dag om 7 uur op. Dan kunt u met de timer instellen dat de lampen op dat tijdstip aan gaan, zodat u direct een verlicht huis heeft. Bovendien hoeft u niet op te staan om het licht aan te doen, dat kan gewoon met uw smartphone. Slimme lichtbronnen worden aangestuurd door een snoerloos communicatiesysteem dat Zigbee wordt genoemd, een speler in the internet of things. Philips Hue en INNR maken gebruik van dit systeem.

welke soorten slimme verlichting zijn er?

Soorten slimme verlichting - Philips Hue

Philips Hue

Philips Hue legt de nadruk op kleur en design. De lichtkleur bepaalt de sfeer in huis. Er zitten veel extra’s in de Hue app. U kunt uw lampen bijvoorbeeld koppelen aan uw muziek. In de app geeft u aan welk licht bij welke muziek hoort. Philips Hue heeft een aantal standaard sferen, zoals ‘Concentrate’. Met één druk op de knop worden al uw lampen helder en fris, en u voelt zich meteen geconcentreerd. Nog een extra: slimme sensoren. Automatisch gaat het licht gedimd aan als u ’s nachts om 03.00 uur langs de sensor loopt, op weg naar het toilet. Als u om 07.00 uur langs dezelfde sensor loopt, gaat hetzelfde licht op volle sterkte aan.

Slimme verlichting - INNR

INNR

INNR is praktisch en voordeliger dan Hue. Het merk heeft net als Hue een range van slimme lampen in (warm) wit led licht en een range in alle kleuren. Naast de gewone lampen kunt u ook kiezen voor flexibele strips, spotjes, boekenkastverlichting en voor accentverlichting. INNR brengt sfeer in huis door middel van ‘scenes’, waardoor u met één druk op de knop van praktische werkverlichting, naar sfeervolle dinerverlichting kunt gaan. Net als Philips Hue werkt INNR met een aparte bridge via het Zigbee systeem. Er zit een afstandsbediening bij, u kunt allerlei scenes instellen en uw verlichting via een app bedienen terwijl u niet eens thuis bent.

Slimme verlichting - WiZ

WiZ

Het slimme lichtsysteem WIZ werkt erg gemakkelijk. De lampen zijn in no time gekoppeld aan de app op uw telefoon of afstandsbediening. De lampen zijn gekoppeld aan uw gewone wifi-netwerk thuis. Daardoor heeft u geen apart kastje nodig dat u aan uw router koppelt. De verlichting is zowel met de app, als met een afstandsbediening, als met (het huidige) schakelmateriaal en met uw stem te bedienen. Voor dat laatste heeft u wel een Amazon Echo of een iPhone met Siri nodig. Er zijn 36 lichtmodules ingesteld, van wit licht tot warm licht, en allerlei schema’s met gekleurd licht. Daarnaast kunt u ook zelf de kleuren kiezen voor de lampen, dit kan alleen via de app.

welke slimme verlichting heb ik nodig?

Philips Hue heeft de meeste opties. Het Hue-systeem werkt samen met heel veel andere systemen, zoals ‘works with Nest’, HomeKit en IFTTT. Hierdoor kunt u de lampen aan heel veel andere apparaten koppelen. Nadeel is dat Philips HUE relatief prijzig is, daar staat wel kwaliteit tegenover.

 

Het voordeel van INNR is dat het goedkoper is dan Philips Hue en WIZ. Daar staat tegenover dat de meeste INNR-producten maar één kleur wit geven (2700K). Als u thuis al een Philips Hue bridge heeft kunt u ook INNR-lampen daaraan koppelen. Ze zijn dan te bedienen met de Hue app, alleen niet met Apple HomeKit en Siri stembediening.

 

Het handige van WIZ is dat u geen apart kastje hoeft te kopen (bridge/hub). Alles werkt via de normale wifi. Dat kan ook meteen een nadeel zijn: u bent afhankelijk van uw wifi. Het is dus belangrijk dat uw netwerk stabiel is. Als het wegvalt kunt u de lampen niet bedienen met de app, wel met de afstandsbediening.

waarom slimme lampen aanschaffen?

Het aanschaffen van slimme lampen geeft u verschillende voordelen. Hieronder leest u waarom het slim is om deze lampen aan te schaffen. 

Slimme verlichting - comfort vergroten

Slimme led verlichting is te bedienen met een app, u hoeft hierdoor niet op te staan om uw verlichting aan- en uit te zetten of te dimmen. U kunt sferen creëren door het maken van scenes en veranderen van sfeer met één druk op de knop. Daarnaast is het makkelijk te installeren, u heeft nauwelijks tot geen gereedschap nodig.

Slimme verlichting - energie besparen

Met een warm wit dimbare LED lamp (2700K) bespaart u tot 85% energie. U heeft daarnaast geen dure led dimmers voor iedere kamer nodig: met één bridge bedient u het hele huis. Er zijn led v peertjes met grote fitting (E27), led GU10 inbouwspots, maar ook diverse strips, pucks en spotjes met slimme led verlichting.

Slimme verlichting - meer veiligheid

U kunt uw lampen ook buitenshuis bedienen met de app op uw smartphone of tablet. Zo kunt u een lamp zacht aanzetten als u ’s avonds niet thuis bent, zodat het lijkt of er toch iemand thuis is. Daarnaast kunt u met handige timers de verlichting automatisch in- en uit laten schakelen, zodat het huis altijd bewoond lijkt.

waarom geen dimbare led lamp?

Een ‘gewone’ dimmer dimt het licht, maar gebruikt tegelijkertijd zelf ook stroom. Met slimme verlichting dimt u digitaal. Dimt u uw lampen met 50%, dan verbruikt u ook 50% minder stroom. Een gewone dimmer ‘dimt’ de energierekening veel minder.

 

Naast het voordeel van energiebesparing, heeft het gebruiken van een bridge van slimme verlichting ook financiële voordelen ten opzichte van vaste dimmers op de wand. U heeft namelijk maar één bridge (van circa €59,-) nodig om alle slimme lampen in uw huis aan te sturen. Als u led dimmers (minimaal €70,- per stuk) wilt gebruiken, heeft u er één per vertrek of zelfs per lamp nodig.

 

De laatste plus is het gemak. U kunt de lampen bedienen waar en wanneer u maar wilt, met de Hue app of INNR app. Met een bridge kunt u alle lampen tegelijk aanzetten, uitzetten, of in een vooraf ingestelde scene zetten.

hoe start ik met slimme led verlichting?

U kunt eenvoudig beginnen met het aanschaffen van een starterspakket met een slimme afstandsbediening en bridge. Bij WIZ gebruikt u direct de app via uw eigen wifi. Hier kunt u één of meerdere lichtbronnen aan koppelen. Het is een modulair systeem. Dat betekent dat u eerst één kamer kunt uitproberen. Als dit goed bevalt, kunt u het systeem uitbreiden en meerdere lampen aan uw een bridge koppelen. Deze bridge vormt het technische hart, waarmee u alle verlichting die hierop aangesloten is kunt bedienen met uw app of afstandsbediening. Met de bridge kunt u veel gebruikte licht scenes maken en bedienen per ruimte. Daarnaast kunt u uw verlichting op afstand aan- of uit zetten en kunt u met één druk op de knop alle lampen tegelijk aan of uit zetten, zodat u ze niet stuk voor stuk hoeft te bedienen.

Slimme verlichting starterskit

hoe installeer ik een slim lichtsysteem?

De installatie van de genoemde lichtsystemen is in de meeste gevallen zeer eenvoudig. U draait de peertjes en/of GU10-spotjes in de bestaande fitting of plakt de ledstrips als een sticker op hun plek. Het downloaden van de bijbehorende apps is gratis en zowel verkrijgbaar in de Playstore (Android) als in de App store (iOS). Vervolgens sluit u uw lampen in een paar stappen aan met behulp van een eenvoudige handleiding die bij de producten geleverd wordt.