stappenplannen
Kippenhok

Kippenhok maken

19 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kippen zijn gezellige huisdieren en leveren je bovendien verse eieren op. Dit kippenhok is geschikt voor kleinere tuinen en biedt ruimte aan 3-4 kippen. In verband met geluidsoverlast is het verstandig om geen haan te nemen.

 

assortiment tuin

Bekijk de benodigheden
01

Hoekpalen afzagen

Zaag 4 hoekpalen af op 146cm. Maak de zijwanden van het hok, elk van 13 planken van 79cm lang die je aan de palen schroeft.

Tip!
Voor een klus als deze is een elektrische afkortzaag ideaal.

02

Bovenste vloerdelen vastzetten

Teken op beide zijwanden de dakrand af, zoals op de tekening, en zaag de wanden schuin af. Zet de bovenste vloerdelen met een spijkertje aan de onderliggende vast. Schroef aan de binnenzijde rondom balkjes (44x44cm) tussen de palen.

03

Zijwanden verbinden

Verbind beide zijwanden van het hok met vloerdelen van 103,6cm lang. Voor de voorzijde heb je 12, voor de achterzijde 10 stuks nodig. Schaaf bij de bovenste vloerdelen de messing af. Schaaf het bovenste vloerdeel van de voor- en achterwand schuin af, zodat deze de lijn van het dak volgt.

Tip!
De etiketten op het hout zitten vaak hardnekkig vast.
Als je ze met de föhn verwarmt, zijn ze makkelijk los
te trekken en blijven geen lijmresten achter.

04

Uitsparingen uitzagen

Zaag uitsparingen van 44x44cm uit de hoeken van de bodemplaat. Schroef de bodem vast tegen de balkjes van de zijwanden en aan de voor- en achterwand.

 

05

Balkje uit bodemplaat verwijderen

Zaag in de voorkant een boog uit van 25cm breed en 3,5 vloerdelen hoog. Verwijder op die plaats het balkje van de bodemplaat.

06

Opening maken

Zaag in de zijwand een opening uit van 40cm breed en 7 vloerdelen hoog. Verwijder op die plaats het balkje van de bodemplaat. Schroef aan de binnenkant een balkje (44x44mm) aan weerszijden van de opening.

07

Deurtje maken

Maak een deurtje door de uitgezaagde vloerdelen aan de binnenzijde met elkaar te verbinden, door middel van 2 vloerdelen. Aan de onderzijde blijft 18mm vrij. Schaaf de messing af en bevestig het deurtje aan het hok met behulp van 2 staarthengen.

08

Schaven

Schroef de korte (achterste) dakplaat op het hok. Schaaf de lange (voorste) dakplaat schuin af en schroef ook deze vast.

09

Hok op poten zetten

Verwijder de messing bij 2 vloerdelen van 210cm en 2 van 100cm lang. Schroef de lange vloerdelen tegen de onderkant van de poten van het hok, zodat ze aan de achterzijde 18mm uitsteken. Schroef een van beide korte vloerdelen tussen de achterste poten.

10

Staanders bevestigen

Schroef de 4 staanders (balkjes van 135cm lang) tegen de binnenkant van deze vloerdelen: ter hoogte van de dakrand (schuin afzagen) en aan het uiteinde. Monteer tot slot het overgebleven vloerdeel van 1m lang.

11

Bovenrand maken

Schaaf de messing af van 2 vloerdelen van 68cm en 1 van 100cm lang. Maak met behulp van deze planken de bovenrand van de ren. Hun bovenkant lijnt met de bovenkant van het dak.

12

Dakleer vastzetten

Zet het dakleer op het dak vast met behulp van asfaltnagels. Sla het aan de voor- en achterzijde om en fixeer het met een latje dat je in het dak schroeft.

 

13

Noklijn afwerken

Maak de windveren door de messing te verwijderen bij 2 vloerdelen van 120cm en 2 van 58cm lang. Zet de voorste, lange windveren tijdelijk vast, zo dat hun bovenkant lijnt met de bovenkant van het dak. Teken de noklijn loodrecht af, zaag de vloerdelen op maat en schroef ze tegen het hok. Maak op dezelfde manier de achterste windveren. Schuur de nok zondig bij.

14

Daklijsten op maat zagen

Zaag de daklijsten (18x55mm) op maat. Zet ze met spijkertjes (verloren kop) boven op de windveren vast.

15

Deurtje in staander zetten

Maak een deurtje van 2 latten van 109cm en 2 van 56cm. Verbind deze latten met behulp van raamijzers. Zet het deurtje met 2 scharnieren aan de staander vast.

16

Treden maken

Voorzie de strook underlayment (20x70cm) van enkele treden, gemaakt van strookjes resthout.

 

17

Geheel schuren en lakken

Zet het geheel in de tuinbeits, minimaal 2 lagen (tussendoor licht opschuren). Grond de daklijsten, schuur ze en lak ze af (wit).

18

Kippengaas aanbrengen

Breng het kippengaas in delen aan: knip de delen stuk voor stuk op maat en zet ze vast met behulp van krammen.

19

Knip op het deurtje

Voorzie het deurtje van het hok van een knip en het deurtje van de ren van een sluithaakje.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (22)  • Gereedschappen (11)
Meer informatie over kippenhok maken :