stappenplannen
Snoeien en heg knippen

Snoeien en heg knippen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Laat je klus snel en soepel verlopen. Lees onderstaande stappen nauwkeurig door, voor je aan de slag gaat.

 

Dit Klus Bewust stappenplan gaat over snoeien en de heg knippen. Naast diverse gereedschappen als een schaar, zaag of ladder heb je ook beschermingsmiddelen nodig.

Bekijk de benodigheden
01

Voorbereiding

Zoek informatie over het gereedschap dat je nodig hebt om te snoeien. Dit hangt af van wat je gaat snoeien en of het op hoogte is. Als het op hoogte is, heb je een ladder nodig. Verder is er een ruime keuze uit verschillende soorten scharen en zagen, en is het van belang de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken. De productinformatie- en klusfolders in de bouwmarkt geven hierover meer informatie. Laat je daarnaast goed informeren over hoe en wanneer je de te snoeien bomen en planten moet snoeien. Informeer hiernaar bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

 

Koop de benodigde materialen en eventueel ontbrekende gereedschappen.

 

Tips!

 • Gebruik het juiste gereedschap. Snoei  geen dikke takken  met een snoeischaar of heggen- schaar. De schaar kan hierdoor  wegschieten. Gebruik voor dikke takken  een  takkenschaar. Door de lange armen van deze schaar, ontstaat een hefboomwerking waarmee meer kracht kan worden gezet op de messen van de schaar.
 • Ga na of het gereedschap en de materialen nog in goede staat zijn en verzorg  het gereedschap volgens de voorschriften.
 • Zagen die voorzien zijn van een gesloten handvat, beschermen je handen tegen
  verwondingen.
 • Gebruik een  zaag die scherp is en waar geen roest op zit. Gebruik een  kettingzaag die is voorzien van een beschermkap.
 • Zorg voor een opgeruimde omgeving waar wordt gezaagd en ruim deze na afloop ook weer direct op.
 • Met werkhandschoenen aan voorkomt je snijwonden door de snoeischaar. Wanneer je (scherpe) takken moet vasthouden, zijn werkhandschoenen ook prettig. Draag geen werkhandschoenen in de buurt van de draaiende delen van een machine. Als je met de handschoen te dicht bij de draaiende delen komt, kan deze je hand mee de machine intrekken of vastslaan.
 • Volg de veiligheidswaarschuwingen op die in de gebruiksaanwijzing en op het
  gereedschap staan.
 • Draag  bij het snoeien en zagen een  veiligheidsbril,  om te voorkomen dat splinters en takjes in je oog schieten.
02

Gereedschap

Tips per gereedschap:

Snoeischaar

Takkenschaar

Snoeizaag

(Elektrische) heggenschaar

Kettingzaag

Ladder/trap

03

Snoeien

Snoei op de manier die voor de betreffende boom of struik het meest geschikt is. Wil je weten wat je wanneer moet snoeien en hoe je dit het beste kunt doen? Kijk dan in de tuinkalender

 

Tips!

 • Houd je werkplek altijd opgeruimd, zowel tijdens als na de klus. 
 • Houd afstand tot derden. Wees alert op mensen om je heen als je met een draaiende machine werkt of als er dingen kunnen vallen (takken bijvoorbeeld). Houd zeker kinderen uit de buurt van je klus.
04

Opruimen

Ruim gereedschap en materialen op en ruim de omgeving op.

 

Tip!

 • Berg de schaar en zaag op in beschermkarton of -hoes. Berg de machine zorgvuldig op. Geef het gereedschap een plaats buiten het bereik van kinderen.

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen (4)

 • Gereedschappen (7)