stappenplannen
Terrasoverkapping maken

Terrasoverkapping maken

10 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een goede terrasoverkapping bied je de mogelijkheid om nog meer te genieten van je tuin. Tijdens een zomerse dag waarop een enkele regenbui valt, maar die aangename temperaturen heeft, ben je steeds bezig met het naar buiten en weer naar binnen slepen van je tuinmeubilair. Heb je een goed gebouwde terrasoverkapping, dan is dit alles niet meer nodig.

 

Voor dit klusadvies is een Bruynzeel terrasoverkapping bestaande uit aluminium profielen en polycarbonaat dakplaten gebruikt.

 

Bekijk de benodigheden
01

Muurprofiel bevestigen

Bepaal de gewenste hoogte van het muurprofiel op de gevel, rekening houdend met de constructie van je gevel. Boor in het muurprofiel gaten met een tussenafstand van 80 cm. Controleer of het profiel waterpas staat. Markeer de gaten op de gevel. Boor gaten in de gevel en bevestig het muurprofiel.

02

Staanders plaatsen

Bepaal de gewenste positie van de staanders t.o.v. het dakgootprofiel. Plaats de staanders in een rechte hoek in het dakgootprofiel en plaats een voetstuk in het uiteinde van de staander. Til het geheel overeind op de plaats waar de staanders ongeveer moeten worden bevestigd.
03

Voetstukken vastzetten

Neem de twee hoekstijlen en positioneer deze op de gekromde flens van zowel het muurprofiel als het dakgootprofiel. Schuif hierbij de hoekstijl door tot tegen de aanslag. Monteer de profielen aan elkaar. Zet de voetstukken vast met de bijgeleverde betonschroeven.
04

Vochtregulerende tape aanbrengen

Maak aan één open uiteinde van alle polycarbonaat dakpanelen een uitsparing van ongeveer 20 mm aan in beide opstaande randen. Breng op beide paneeluiteinden de vochtregulerende tape aan. Deze tape helpt condensvorming in het dakpaneel te reguleren.
05

Paneelprofiel monteren

Plaats de eerste middenstijl op ongeveer 60 cm afstand van de hoekstijl. Installeer het eerste dakpaneel in de stijlen. De paneelzijde met uitsparing is de zijde van het dakgootprofiel. Hierop wordt het paneelprofiel gemonteerd.
06

Afwerken

Monteer de eindplaten aan beide zijden van het dakgootprofiel. Gebruik hierbij de sierkapjes om de schroefkoppen weg te werken. Monteer de eindplaten aan beide zijden op het muurprofiel. Monteer tot slot de afwerkpanelen.

Ladders en trappen

 

Kies altijd een droge, windstille dag uit. Gebruik de juiste trap of ladder voor je klus. Zorg dat die bij buitenwerk ongeveer een meter boven het werkniveau uitsteekt. Zet de ladder goed neer. Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar kan omvallen. Zorg dat de trap of ladder niet op een tafel of kratten of iets anders wordt geplaatst.

Plaats de ladder met de brede kant beneden en altijd onder een hoek van 75 graden ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet makkelijk weg kan glijden. Dit laatste is simpel na te gaan: als je met je voeten tegen de ondereinden van de ladder staat en je armen recht vooruitsteekt, moet je de laddersporten gemakkelijk kunnen vastpakken. Bij moderne ladders zijn de sporten D-vormig. Als de ladder goed staat, zijn de sporten horizontaal. Denk ook aan het tijdig verplaatsen van de ladder of trap. Wanneer je meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat je valt, of de ladder wegschuift.

Hijs de materialen met een touw naar boven, zodat je zelf bij het beklimmen de ladder met beide handen kunt vasthouden. Een ladder is bedoeld om op een werkplek te komen en niet om er uren op te staan werken. Als dat wel nodig is, gebruik dan een steiger of een hoogwerker.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (1)


  • Gereedschappen (12)

Meer informatie over terrasoverkapping maken :