klusadvies
Veiligheidsscharnieren

Veiligheidsscharnieren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Wil je jouw huis goed beveiligen? Dan is het verstandig om alle buitendeuren en ramen die naar buiten draaien van veiligheidsscharnieren te voorzien. Hoe werken veiligheidsscharnieren? Hoe herken je ze? En hoe kun je je raam of deur beveiligen zonder de scharnieren te vervangen? GAMMA vertelt je meer over veilige raam- en deurscharnieren.

 

 

Bekijk de benodigheden

wat zijn veiligheidsscharnieren?

Veilige scharnieren zijn voorzien van dievenklauwen en het SKG-logo. Bij naar buiten draaiende deuren en ramen zit de knoop van het scharnier aan de buitenkant van het huis. De knoop is waar de twee bledden van het scharnier worden verbonden door een scharnierpen. Bij onbeveiligde scharnieren kunnen inbrekers eenvoudig de pen eruit tikken en de deur of het raam uit de sponning tillen. Dievenklauwen maken dit onmogelijk.

SKG-keurmerk

Het SKG- keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) geeft aan hoe lang een scharnier een inbreker vertraagt. Dit logo is voorzien van * (standaard inbraakwerend, 3 minuten vertraging), ** (zwaar inbraakwerend, 5 minuten vertraging) of *** (extra zwaar inbraakwerend, 10 minuten vertraging). Let op dat het SKG-logo is voorzien van het ® teken (oude logo’s hebben dat niet en geven geen garantie op inbraakwering).

Veiligheidsscharnieren_keurmerken

losse dievenklauwen

Veiligheidsscharnieren_dievenklauw

Wil of kun je jouw scharnieren niet vervangen? Dan is het ook een optie om losse dievenklauwen te plaatsen in je buitendeuren en ramen. Deze plaats je aan de scharnierzijde van de deur of het raam net onder de scharnieren. Bekijk voor een instructie het stappenplan Dievenklauwen aanbrengen.

 

gelagerde scharnieren

Wordt een scharnier intensief gebruikt? Dan is het aan te raden om voor een kogellagerscharnier te kiezen. Deze gelagerde scharnieren zijn voorzien kogellagers. Hierdoor slijten ze veel minder snel dan een ongelagerd scharnier. Er zijn ook beveiligde kogellagerscharnieren met een ingebouwde dievenklauw verkrijgbaar.

Veiligheidsscharnieren_gelagerde scharnieren