stappenplan

Hoe verander ik de draairichting van een deur?

De draairichting van je deur veranderen? Soms is het handig als een binnendeur naar de andere kant opengaat. Om een naar binnen draaiende deur naar buiten te laten draaien, moet je het hele deurkozijn omdraaien. Wil je alleen de draairichting veranderen van links naar rechts (of andersom)? Dat is minder ingrijpend. Dit stappenplan gaat uit van deuren met een houten kozijn en conventionele scharnieren. Deuren met een stalen kozijn en paumellescharnieren kun je niet veranderen.

scharnierpennen verwijderen
stap 1

De scharnierpennen verwijderen

Verwijder eerst de scharnierpennen. Pak de kop van de pen vast met een nijptang en tik de pen uit het scharnier door met een hamer tegen de nijptang te slaan. Til de deur vervolgens uit de scharnieren.

Tip!

Je voorkomt beschadigingen door de scharnierpennen eerst met behulp van een drevel een stukje omhoog te tikken, zodat je er makkelijker bij kunt.

deurbeslag verwijderen
stap 2

De rest van het deurbeslag verwijderen

Nu kun je de rest van het deurbeslag eenvoudig verwijderen. Schroef de scharnieren van de deurpost en de deur. Verwijder ook de deurklinken, het slot en de slotplaat.

Tip!

Zijn de scharnieren uitgesleten of verbogen? Vervang deze dan direct.

scharnieren aftekenen deur
stap 3

De scharnierhelften aftekenen

Haal de scharnieren uit elkaar. Houd de scharnierhelften op de tegenoverliggende kant van het deurkozijn en teken de positie af.

hout kerven deur
stap 4

Hout kerven en scharnierhelften schroeven

Kerf het hout langs de afgetekende lijnen in met een scherp mes. Steek het hout met behulp van een beitel weg, zodat de scharnierhelften netjes in het kozijn vallen. Probeer het hout niet in één keer weg te steken, maar werk stapsgewijs en in dunne laagjes. Boor de schroefgaten voor. Gebruik hiervoor een houtboor (3 mm). Schroef vervolgens de scharnierhelften vast op het kozijn.

Tip!

Maak de beitel van tevoren extra scherp met behulp van een slijpmachine.

deur plaatsen
stap 5

De deur plaatsen

Zet de deur in het kozijn en stel deze recht met behulp van wiggen. Zorg ervoor dat er rondom 2 tot 3 mm speling zit tussen de deur en het kozijn.

inkeping maken
stap 6

De plek van de scharnieren aftekenen op de deur

Teken de plek van de scharnieren op de zijkant van de deur af. Maak inkepingen in de deur met behulp van het scherpe mes en een beitel.

scharnieren deur schroeven
stap 7

De scharnieren aan de deur schroeven

Boor de schroefgaten voor en schroef de scharnierhelften aan de deur vast. Hang de deur in de scharnieren en zet de deur recht en stevig met behulp van wiggen. Zo kun je de scharnierpennen makkelijk aanbrengen.

Tip!

Verwijder eventuele verfresten van de scharnierpennen, schuur deze blank en breng wat vet aan. Zo schuif je de pennen makkelijker in het scharnier. Gebruik geen olie, want olie loopt er na verloop van tijd uit en laat vetsporen achter.

slotgat boren
stap 8

Een slotopening boren

Boor in de zijkant van de deur een opening voor het slot. Gebruik hiervoor een speedboor (12 mm). De standaard hoogte voor een deurslot is 105 centimeter.

slot aftekenen op deur
stap 9

Het slot aftekenen

Steek het slot in het gat en teken de contouren van de slotplaat op de deur af. Steek het hout weg zodat het slot netjes in de deur valt (‘verzinkt’).

deurklinken gamma
stap 10

De deurklink aftekenen

Haal het slot weer uit de deur. Houd het op de juiste hoogte en diepte tegen de deur aan en teken de positie van de gaten voor de deurklink (en het eventuele sleutelgat) af op de deur. Boor deze gaten met een speedboor (10 mm).

Tip!

Boor zo diep tot de punt van de speedboor net aan de andere kant zichtbaar is. Werk dan verder vanaf die kant. Zo maak je aan beide kanten een strak gat.

dagschoot deur
stap 11

De dagschoot markeren

Schroef het slot vast in de deur. Markeer de plek van de dagschoot – en eventueel de sleutelschoot – op het kozijn.

slotplaat monteren
stap 12

Slotplaat vastschroeven

Boor gaten voor de dagschoot (en eventuele sleutelschoot) uit. Teken de positie van de slotplaat op het kozijn af en steek het hout weg met een beitel. Zo zorg je ervoor dat de slotplaat straks mooi wegvalt in het deurkozijn. Schroef de slotplaat op het kozijn vast.

slotplaat monteren
stap 13

De slotplaat op het kozijn schroeven

Vul de oude inkepingen van de scharnieren – zowel in de deur als op het kozijn – op met stukjes hardboard. Schuur, plamuur en schilder deze plekken.

Tip!

Voor een superglad resultaat kun je in plaats van plamuur ook gebruik maken van een twee-componenten houtvuller.

Benodigdheden

Materialen (7)
  • Twee sets scharnieren (8 x 4 cm)
  • Deurslot
  • Kruiskop schroeven (2 cm en 4 cm)
  • Hardboard
  • Plamuur
  • Grondverf
  • Lak
Gereedschappen (13)

Meer klusadvies

deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
deurklink-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik een deurklink? stappenplan
hoe schuren-thumbnail
Schuren: hoe doe je dat? stappenplan
binnenkozijnen-schilderen-thumbnail
Hoe kun je je binnenkozijnen schilderen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in