stappenplannen

Buitenmuur schilderen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Het schilderen van buitenmuren is een dankbare klus. Je huis krijgt onmiddellijk een frisse en verzorgde uitstraling. Bovendien beschermt het de muren tegen vochtdoorslag. Bekijk in dit stappenplan hoe je dat aanpakt, jouw buitenmuur verven.

 

Bekijk de benodigheden
Stap 2: buitenmuren schilderen
1

Behandelen met mos- en algenreiniger

Behandel de muur, indien nodig, met een mos- en algenreiniger.

Stap 2: buitenmuren schilderen
2

Reinigen

Maak de muur grondig schoon met een hogedrukreiniger. Verwijder het stof met een zachte borstel.

Stap 3: buitenmuren schilderen
3

Voegen controleren

Controleer de voegen. Zijn deze erg brokkelig, krab ze dan uit. 

Stap 4: buitenmuren schilderen
4

Voegen repareren

De voegen dien je opnieuw te voegen. Repareer gaten met voegmortel ( dat is mortel in een verhouding van 1 deel cement en 4 delen metselzand). Breng de voegspecie vrij droog met een voegspijker aan. Laat de voegen goed drogen.

 

Tip

Heb je maar een paar kleine oneffenheden in de voegen; gebruik dan snelcement

Snelcement hardt binnen 20 minuten uit. Maak het daarom in kleine hoeveelheden aan. Het isagressief materiaal, dus trek rubberen werkhandschoenen aan die chemicaliënbestendig zijn.

Stap 5: buitenmuren schilderen
5

Bodem afdekken

Dek de bodem af met bouwfolie. Zo voorkom je dat de kwast in de aarde terecht komt, als je de onderste laag aan het schilderen bent.

Stap 6: buitenmuren schilderen
6

Onbehandelde baksteen voorstrijken

Strijk onbehandelde baksteen eerst voor met een voorstrijkmiddel geschikt voor buiten gebruik. Laat dit minimaal 12 uur drogen.

 

Tip

Denk aan je veiligheid. Gebruik een trap die voldoende hoog is, voorzien van anti slip treden en een beugel van minimaal 60cm. Trek stevige schoenen aan. Om te voorkomen dat de trap wegzakt een plankje onder iederepoot plaatsen en zo de trap stabiel maken.

Reeds geschilderde muren hoeven niet behandeld worden met een voorstrijkmiddel. Controleer wel of ze niet poederen. In dat geval moet je de muur behandelen met een fixeermiddel.

muren verven

Stap 7: buitenmuren schilderen
7

Grondverf aanbrengen op groot oppervlak

Je kunt de grondverf met een blokwitter of vachtroller opzetten.

 

Tip

De vachtroller werkt sneller

Stap 8: buitenmuren schilderen
8

Muur in vlakken verdelen

Verdeel de wand in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1m². Schilder eerst de randen van de muur en de aansluitingen met de kozijnen met een kwast. Breng daarna de verf aan op het eerste denkbeeldige vlak. Werk daarna eerst door naar beneden en van links naar rechts. Werk ‘nat in nat’. Laat de vakken elkaar goed overlappen.

 

Tip

Werk grote vlakken in een keer af, anders krijg je kleurverschillen. 

Stap 9: buitenmuren schilderen
9

Moeilijke hoekjes met kleine kwast verven

Houd een kleine kwast bij de hand voor de moeilijke hoekjes.

 

Tip

Schilder de onderste 30cm van de muur in een donkere kleur (zwart, antraciet, bruin). Op zo’n donkere spatlaag zijn modder en aarde die na een regenbui tegen de muur spatten minder zichtbaar.

Stap 10: buitenmuren schilderen
10

Na het schilderen

Maak de kwasten na afloop goed schoon. Bewaar restanten verf goed afgesloten in een afgesloten emmer, op een koele plaats maar wel vorstvrij. Zo kun je verf ongeveer 1 jaar bewaren. Gooi restanten verf en vuile kwasten niet in de vuilnisbak, maar lever ze in als klein chemisch afval bij de chemokar of het afvalstation in je gemeente.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (11)