klusadvies
Muur schilderen met Wood&Wall krijtverf

Muur verven met Wood&Wall krijtverf

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Krijtverf is een matte verf met een authentieke uitstraling en een poedermat effect. Anders dan de naam doet vermoeden is het niet vergelijkbaar met schoolbordverf. In dit stappenplan ziet hoe je jouw muur verft met Wood&Wall krijtverf. Bekijk ook eens de eigentijdse kleuren van de GAMMA Wood&Wall collectie.

 

Assortiment betonverf GAMMA

Bekijk de benodigheden
tip!

Krijtverf kan in de bouwmarkt ook op de gewenste kleur gemaakt worden. Let op! Verf die speciaal voor je op kleur is gemaakt, kan echter niet geruild worden. Wil je eerst eens uitproberen of de kleur en de krijtverf bevalt? Koop dan een testverpakking van 100 ml.

voorbereiding algemeen

Stap 1 - Krijtverf

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen Ducttape, zodat de loper niet gaat verschuiven.

Stap 2 - krijtverf

Stroom uitschakelen

Schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

voorbereiding muur

Het kan zijn dat je muur beschadigd is. Om dit op te lossen volg je stap 3 t/m 7. Je kunt er echter ook voor kiezen om de beschadigingen en losgelaten stucplekken gewoon te laten zitten om zo, in combinatie met krijtverf, een meer authentiek karakter te verkrijgen. Je kunt dan stap 5 t/m 7 overslaan.

Stap 3 - krijtverf

Ontvet de muur met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

Voorstrijk fixeermiddel gebruiken

Het kan zijn dat de muur wit afgeeft en erg poederend is. In het verleden is er dan witkalk op de muur aangebracht. Verwijder zoveel mogelijk kalk van de muur met vochtige doeken. Breng vervolgens een laag Voorstrijk-fixeermiddel aan. Voorstrijk-Fixeermiddel is een sneldrogend voorstrijkmiddel voor het vastzetten van poreuze, poederende ondergronden. Dit middel dringt zéér diep in de ondergrond. Door een speciaal voorstrijkmiddel te gebruiken voorkom je bladders in de verflaag.

Behandel roestvlekken met een vlekkenspray

Het kan ook zijn dat er op de muur hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waardoor je de vlek isoleert.

Plamuur de scheuren en gaten dicht

Plamuur de scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller:

Muurvuller: voor gaten van ongeveer 1 cm.
Grote gatenvuller: voor gaten dieper dan 1 cm.
Nadenvuller: indien er alleen kleine haarscheuren te zien zijn. Brede scheuren kun je eerst afdekken met bouwscheurtape en daarna behandelen met een muurvuller.

 

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is.

 

Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende muur. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Schuur de plekken

Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de muur op de benodigde plekken, zodat hij mooi egaal aanvoelt. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.

Zet de gehele muur in de voorstrijk

Zet de gehele muur in de voorstrijk. Gebruik hiervoor een blokkwast. Laat de muur goed drogen. (indien je bij een poederende muur al voorstijk-fixeermiddel hebt aangebracht hoef je geen extra voorstijkmiddel aan te brengen)

Kit scheuren dicht

Kit eventuele scheuren tussen plafond en muur en de scheuren in de hoeken van de ruimte dicht met acrylaatkit.

Veeg de overtollige kit meteen weg met een vochtige doek.

Plak het kozijn af

Plak kozijnhout af met afplakband.

muur verven met krijtverf

Schilder de randen met een kwast

Roer de verf zorgvuldig door en gooi hem zo nodig over een grotere verfemmer. Begin bij de randen. Gebruik hiervoor de kleine blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 4 cm. Ook rondom een stopcontact etc. maak je met de kwast rondom een rand van ong. 4 cm.

 

Steek de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem een paar keer af langs de rand van de emmer, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen in de lengte uit,
maar ben niet te zuinig.

Verf met een grote blokkwast

Verf de grote delen van de muur met een grote blokkwast.

 

Tip!

Het effect van krijtverf komt beter tot z’n recht als je deze opzet met een blokkwast. Voor een egaler effect kun je ook een verfroller gebruiken.

Stap 13 - Krijtverf

In denkbeeldige vierkanten van ca.1m2 schilder je de gehele muur. Werk ‘nat in nat’ zodat de vierkanten elkaar overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden.

Verbindt de kleurvlakken

Tussentijds ‘verbind’ je meerdere vierkanten door de kwast nogmaals van boven naar beneden te bewegen. Dit kun je optioneel ook met een licht vochtige spons doen voor een wat sterker ‘veegeffect’.

Werk continu door totdat je de gehele muur af hebt. Een tussentijdse pauze levert anders kleurverschil op.

 

Tip!

Maak kwasten tussentijds niet schoon. Wikkel ze in een plastic zak. Zo houd je ze enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het óf in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente óf bewaar restanten krijtverf in een afgesloten emmer, op een koele plaats maar vorstvrij.

 

Ingedroogde kwasten kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (11)
  • Gereedschappen (13)