stappenplannen
Radiatorbekleding

Radiatorombouw maken

13 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met een radiatorbekleding van CanDo verander je een lelijke radiator in een element dat goed in het interieur past. Doordat er ruimte tussen de radiatorbekleding en de vensterbank open blijft kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan. De bouwmarkt verkoopt bouwpakketten van CanDo, in verschillende typen en modellen. Je kunt, afhankelijk van het type, kiezen voor overschilderbare of aluminium webbing, met MDF of glazen panelen. Deze klusbeschrijving gaat met name over het veel gebruikte systeem: Ancona.

 

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

 

 

radiatorombouw

Bekijk de benodigheden
Radiatorombouw - stap 1
1

Meet de maten van de radiator en de beschikbare ruimte

a) Meet de hoogte, breedte en diepte van de radiator.

b) Tel in de woonkamer ook de radiatorkraan en leidingen mee, zodat ook deze weggewerkt kunnen worden. In een kamer waar geen thermostaat staat en de kraan dus bereikbaar moet blijven moet je dat niet doen.

De afstand tussen de radiator en de bekleding moet minimaal 3 cm zijn. Wordt het een zitplek? Zorg dan dat deze minimaal 50 cm diep is.

 

TIP!
Als het een zitplek wordt moet je naast een bredere vensterbank ook de radiatorbekleding versterken. Dat kan door bv. verticale balkjes achter de staanders te plaatsen, zodat de vensterbank hierop leunt. Zie hiervoor stap 10.

Radiatorombouw - stap 2
2

Bereken nu welke maat frame je nodig hebt. Frames zijn verkrijgbaar in de diverse maten. Bepaal hoeveel frames, en staanders je nodig hebt en ga ook na of je zijpanelen wilt gebruiken.

Radiatorbekleding, glas, webbing, MDF en aluminium
3

Kies een type radiatorbekleding

  • Bedenk welke voorkant je het mooist vindt. Hou er rekening mee dat je alleen MDF (A) en webbing (B) kan schilderen. Glas (C) en aluminium (D) zijn niet overschilderbaar.
  • Kies eventueel de bijbehorende staanders (niet nodig bij de Kingston en Cambridge of als jouw radiatorbekleding van muur tot muur loopt).
  • Staanders kunnen in de hoogte worden ingekort. Bekijk of bovenstaande items beschikbaar zijn in de voor jouw benodigde maatvoering.

 

TIP!

Staat de radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur, breng dan eerst radiatorfolie aan. Bekijk ook het stappenplan Radiatorfolie aanbrengen.

Radiatorombouw - stap 4
4

Is er geen vensterbank aanwezig, of is deze niet diep genoeg, plaats dan een nieuwe (verkrijgbaar in bouwmarkt).

Radiatorombouw maken - stap 5
5

Bevestig de voetjes aan de staanders met behulp van bijgeleverde deuvels. Gebruik houtlijm voor extra stevigheid.


TIP!
Als je een strakker resultaat wilt kun je de voetjes ook weglaten

Stap 6 - radiatorombouw maken
6
Meet de afstand tussen de vloer en de onderkant van de vensterbank op. Zaag de staanders af op deze lengte.
STAP 7.jpg
7

Schroef de bijgeleverde beugels met behulp van de bijgeleverde schroefjes (10 mm) op de achterkant van de staanders. Aan deze beugels komen straks de frames te hangen, Bij de staanders op de hoekpunten steken de beugels slechts aan één kant uit, bij tussenliggende staanders aan weerszijden. Bedenk dat er tussen de bovenkant van het frame en de vensterbank 3-6 cm ruimte moet openblijven. Niet meer, want dan blijf je de radiator zien als je vanaf een afstand naar de radiatorbekleding kijkt.

Radiatorombouw maken - Stap 8
8
Schroef de kunststof ophanghaken aan de frames vast met behulp van bijgeleverde schroefjes (10 mm).
Radiatorombouw maken - Stap 9
9

Bepaal de positie van de staanders:  klem de staanders voorlopig tussen de vloer en de vensterbank en hang de frames erin. Teken nu de definitieve positie van de staanders af op de onderkant van de vensterbank en op de vloer. Haal de tijdelijk frames weer weg.

10

Als je de vensterbank als zitplek wil gebruiken moet je achter iedere staander een balk bevestigen. Deze krijgt dezelfde hoogte als de staander. Boor de vuren latten eerst voor met een kleine houtboor (3 mm) Bevestig de balkjes met stoelhoekjes aan de staanders m.b.v. de 15 mm schroefjes.

STAP 11.jpg
11

Schroef de bijgeleverde MDF blokjes aan de staanders vast (28 mm schroeven). Deze blokjes zijn al voorzien van 2 schroefgaten. (Dit kun je overslaan als stap 10 voor jou van toepassing is).
Breng montagekit aan op de blokjes (of balken) en lijm ze met staander en al onder de vensterbank. Wacht totdat de montagekit voldoende uitgehard is.

 

TIP!

Gebruik lijmklemmen om de blokjes aan de vensterbank vast te klemmen.

12

Zaag de zijpanelen af op de juiste hoogte.
Teken, indien nodig, een gat op de plek van de radiatorknop en de doorvoer van de leidingen. Zaag ze uit met behulp van een decoupeerzaag.

13

Breng houtlijm aan en schuif de zijpanelen schuin in de groef die in de achterkant van de staanders is uitgefreesd.

14

Schuur de ombouw licht op en schilder hem in de gewenste kleur. In het geval van webbing kun je deze meteen meeschilderen.  

Webbing knip je met een gewone schaar op maat. Deze lijm je niet alleen vast (montagekit) maar zet je ook nog vast met nietjes.

TIP!
Gebruik een kwast voor de geprofileerde en een roller voor de vlakke onderdelen.

TIP! 
Verf op acrylbasis droogt snel, stinkt niet en is milieuvriendelijk. Gebruik wel een kwast en roller die voor acrylverf geschikt is.

TIP! 
Lever restjes verf in als klein chemisch afval (KCA) bij de chemokar of het afvalstation van de gemeente.

STAP 15.jpg
15

Maak de aluminium bekleding op maat en zet ze vast op de achterkant van de frames. Aluminium kerf je een aantal malen in met een scherp hobbymes. Als geleider kun je een rechte lat gebruiken. Daarna buig je het een paar maal heen en weer, totdat het scheurt. Je kunt natuurlijk ook een blikschaar pakken. Zet het vast met montagekit.

Stap 16 - Radiatorombouw maken
16
Hang de frames aan de beugels die aan de staanders zijn geschroefd.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (12)

  • Gereedschappen (14)