stappenplannen
Vloer beitsen

Vloer beitsen

12 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Je kunt een houten vloer op verschillende manieren afwerken. Met blanke vloerlak behoud je de originele houtkleur. Gebruik vloerbeits en een beschermende laklaag als je kleur wilt. Met whitewash lak breng je een lichte kleurzweem aan. Bij het lakken heb je keuze uit hoogglans, zijdeglans of een geheel matte afwerking.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
tip!

Beits en parketlak op waterbasis (acryl) drogen snel en zijn al na enkele uren overschilderbaar. Het stinkt niet en is bovendien minder schadelijk voor het milieu. Wil je echter een sterk hoogglans effect, gebruik dan parketlak op terpentinebasis. Zorg in dat geval voor goede ventilatie.

01

Spijkerkoppen slaan

Sla uitstekende spijkerkoppen iets dieper het hout in, met behulp van een hamer en drevel.

02

Vloer controleren

Controleer of de vloer op sommige plekken beweegt of kraakt. Zet het hout op die plaatsen vast met een schroef.
03

Vloer reinigen

Maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Ontvet het hout ook bij een nieuwe vloer.

04

Vullen met kneedbaar hout

Vul knoest-, schroef of spijkergaten zonodig met kneedbaar hout. Het is soms niet mogelijk om alle oneffenheden op te vullen. Dat is meestal ook niet nodig, een houten vloer mag best wat kleinere oneffenheden bevatten. Daardoor behoudt hij zijn natuurlijke aanblik.

Tip!
Kneedbaar hout is verkrijgbaar in diverse tinten. Werk bij het aanbrengen met twee plamuurmessen. Op een breed plamuurmes doe je een voorraadje kneedbaar hout, met een smal plamuurmes haal je daar telkens een kleine hoeveelheid vanaf.

Wil je de vloer bewerken met transparante beits? Gebruik dan geen kneedbaar hout. De beits trekt daar niet in, dus ontstaan ongelijkmatige vlekken in de vloer.

05

Schuren

Schuur de vloer, in de richting van de houtnerf. Begin met grof schuurpapier (korrelgrootte 80) en herhaal de behandeling met een middelgrote korrel (korrelgrootte 150). Maak de vloer grondig stofvrij.

Tip!
Gebruik bandschuurmachine of parketschuurmachine altijd in een vloeiende beweging en houd hem nooit stil op één plek. De machine graaft zich snel in het hout en dat levert uiteindelijk lelijke ‘schuurlittekens’ op.
06

Beginnen met lakken

Breng de eerste laklaag aan met een lakroller. Gebruik een kwast voor de randjes en hoekjes. Werk altijd in de richting van de houtnerf. Lak op terpentinebasis moet minimaal 12 uur drogen, voordat je de volgende laag kunt aanbrengen. Lak op waterbasis is na 4 uur overschilderbaar. Schuur de vloer licht op met fijn schuurpapier (P180). Voorzie de vloer van minimaal 3 laklagen.

07

Beits aanbrengen

Breng de beits aan met de roller. Gebruik een kwast voor de randjes en hoekjes. Beits op terpentinebasis moet minimaal 12 uur drogen, voordat je de volgende laag kunt aanbrengen. Beits op waterbasis is na 4 uur overschilderbaar. Schuur de vloer licht op met fijn schuurpapier en breng een volgende laag beits aan.

Tip!
Hoe meer lagen hoe intensiever de kleur. Maak
van tevoren een teststrook op een stukje van
dezelfde houtsoort. Zet hier naast elkaar 1, 2 of
meer lagen op.

08

Twee lagen

Voorzie de gebeitste vloer van minimaal 2 lagen transparante parketlak.

Tip!
Het duurt ongeveer 2 weken voordat vloerlak is uitgehard. Tot die tijd is je vloer dus kwetsbaar. Loop in die tijd zoveel mogelijk op kousenvoeten en schuif geen meubels over de vloer. In die periode de vloer niet afnemen met reinigingsmiddelen.

Vloer leggen? Klus bewust 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (10)