Bestel alles voor jouw isolatieklus online en laat het thuisbezorgen voor maar €39,95.
Toch liever meteen je materialen ophalen, maar past het niet in je auto? Geen probleem: huur een GAMMA aanhangwagen en neem direct al je materialen mee. Met de GAMMA Voordeelpas zijn de eerste 2 uur gratis.
Het isoleren van schuine daken vereist verschillende methoden en isolatiematerialen vanwege de unieke kenmerken van elk daktype.
Bij een schuin dak wordt de isolatie meestal aan de binnenkant van de dakconstructie geplaatst. Deze klus is goed uit te voeren voor een doe-het-zelfer. Bekijk hier hoe je de klus uitvoert.
Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt die tussen de gordingen geplaatst. Denk aan glaswol, steenwol, PIF of PIR. Houtvezelisolatie is ook steeds gebruikelijker en is vooral in het buitenland gekend. De isolatie moet aan de binnenzijde van het dak meestal worden afgedekt met dampremmende- of klimaatfolie om te voorkomen dat vocht in de isolatie komt en schade veroorzaakt. Bij PIF en PIR isolatie hoeft dit niet.
Een schuin dak isoleren aan de buitenzijde, wordt meestal uitbesteed aan de professional.
Het isoleren van schuine daken en platte daken vereist verschillende methoden en isolatiematerialen vanwege de unieke kenmerken van elk daktype.
Bij een plat dak wordt de isolatie meestal op de bovenkant van de dakconstructie geplaatst. Dat betekent dat de isolatie aan de buitenkant van het dak wordt aangebracht. Het dakoppervlak moet vervolgens worden afgewerkt met waterdichte materialen, bijvoorbeeld bitumen, om te beschermen tegen lekkages en waterschade.
De meest gebruikte isolatiemateriaal voor platte daken is PIR.
Een plat dak van binnenuit isoleren is ook mogelijk. Het is dan belangrijk om te weten of de bovenzijde is afgedekt met een dampdicht materiaal zoals bitumen of EPDM. De binnenzijde moet dan kunnen ademen.
Kies dan voor glaswol, steenwol of houtvezelisolatie.
De meest geschikte dakisolatie voor je huis hangt af van verschillende factoren, zoals het type dak, de constructie, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten dakisolatie:
Minerale wol Dit is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van gesteente of glas dat wordt gesmolten en gesponnen tot vezels. Minerale wol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in de bouwsector.
Glaswol Dit is een type minerale wol die speciaal is gemaakt van gerecyclede glazen flessen en vensterglas. Het is een goedkope en effectieve isolator en wordt veel gebruikt in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.
Steenwol Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gesponnen gesmolten steen (meestal basalt). Het heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en is ook brandwerend.
PIR (Polyisocyanuraat) PIR is een hard isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn hoge thermische prestaties. Het wordt vaak gebruikt in dak- en wandtoepassingen en heeft een betere isolatiewaarde per centimeter dikte in vergelijking met veel andere materialen.
Houtvezel Houtvezelisolatie wordt gemaakt van vervezeld hout en is een milieuvriendelijke optie. Het biedt goede thermische isolatie en is ademend, wat betekent dat het vocht kan reguleren. Dit materiaal is vaak gebruikt in duurzame bouwprojecten.
Isolatiefolie Reflecterende folies zoals Tonzon en PIF werken vaak met een combinatie van materialen en luchtkamers. De folie zorgt voor warmte reflectie door de stralingswarmte terug te kaatsen. De luchtkamers zorgen voor extra isolatie van de warme lucht.
EPS (Geëxpandeerd Polystyreen) EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt in diverse bouwtoepassingen, zoals vloeren, muren en daken. Het heeft goede thermische isolatie-eigenschappen en is relatief goedkoop, maar minder milieuvriendelijk dan sommige alternatieven.
EPS parels Deze ‘piepschuim’ bolletjes hebben een isolerende werking en bestaat uit bolletjes van polystyreen. Omdat het losse parels zijn kunnen deze in een holle ruimte of kruipruimte worden toegepast. Het is belangrijk om advies in te winnen van een isolatie-expert om te bepalen welke isolatie het meest geschikt is voor jouw huis en dak en welk materiaal het beste past bij jouw voorkeuren en budget.
Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met verschillende cijfers en waarden. Toch is het verstandig om te oriënteren op dikte. Ons advies is om altijd zo dik mogelijk te isoleren. Twijfel je nog over het materiaal en de dikte? Dan is het handig om te weten wat de meest belangrijke waarden zijn:
De Rd-waarde is de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de warmte kan vasthouden en hoe beter de isolerende werking van het materiaal.
Rc-waarde is de thermische weerstand van de gehele constructie. Deze waarde is vergelijkbaar met de Rd-waarde. Alleen is dit een berekende waarde van je isolatiemateriaal en de rest van de constructie samen.
De lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de warmte kan tegenhouden. Een dunner isolatiemateriaal met een lage Lambda waarde heeft een hogere isolatiewaarde. Je Rd waarde kun je berekenen door je dikte te delen door de lambda waarde. Hiermee krijg je je Rd waarde.
De densiteit voor betere geluidsisolatie van isolatiemateriaal. Dit hangt af van het soort materiaal en de toepassing. Warmte-isolatie kan ook goed werken als geluidisolatie. Daarvoor geldt hoe hoger de densiteit van bijvoorbeeld glaswol, houtvezel of steenwol, hoe beter het isoleert.
Sommige isolatiematerialen zijn beter bestand tegen brand dan andere. Als veiligheid een belangrijk criterium voor je is, is het verstandig om te kijken naar brandklasse A1 en A2.
- Klik hier voor isolatie van Brandklasse A1 en A2
Door rekening te houden met deze verschillende waardes bij het kiezen van isolatiemateriaal, zorg je ervoor dat je de beste isolatieoplossing voor je huis krijgt.
Isolatiefolie is folie met een isolerende werking. Denk hierbij aan de PIF DAK35, Tonzon dampremmende isolatiefolie, Tonzon thermoskussens, GAMMA noppenfolie en zelfs radiatorfolie. Deze folies gebruik je zonder verdere dampdichte of dampopen folie omdat deze folies vaak dampdicht zijn.
Bij het isoleren van een constructie (dak of muur) is het gebruikelijk om je isolatiemateriaal af te werken met een isolatiefolie. De folie voorkomt rot in de constructie door vocht. Het is dus niet alleen verstandig om folie te gebruiken, maar vooral ook het juiste type folie. Soms is isolatie al voorzien van een cacheerlaag of spijkerflens. Deze laag is altijd dampdicht.
(Dampremmende en dampdoorlatende)
Dampremmende folie gebruik je meestal aan de binnenzijde van de constructie. De ‘warme/rode’ kant. Maar let op: heeft de constructie al een dampdichte laag zoals bitumen of een rieten kap dan gebruik je een klimaatfolie. Bekijk hier dampremmende folie
Dampopen folie gebruik je vrijwel altijd aan de buitenkant van de constructie. Bijvoorbeeld direct op plaatmateriaal van de dakbeschot. Deze folie plaats je dus aan de ‘koude/blauwe’ kant. Het voorkomt dat regenwater in je constructie trekt, maar door de dampopen structuur kan vocht uit de constructie wel naar buiten en voorkom je rot. Bekijk hier dampdoorlatende folie
Klimaatfolie is ontworpen voor universeel gebruik bij het afdekken van isolatiemateriaal aan de binnenzijde. Deze folie heeft een dampremmende en dampdoorlatende functie. Doordat er in een woning altijd drukverschillen zijn gaat de folie bij overdruk open staan en kan het vocht wegtrekken uit de constructie. Twijfel je over het gebruik van de juiste folie? Kies voor klimaatfolie en je zit altijd goed. Bekijk hier klimaatfolie