keuzehulp

Zo kies je de juiste tuinkas voor jouw situatie

Vind je het leuk om planten te zaaien? Wil je je eigen groenten, fruit of kruiden gaan verbouwen? Of wil je planten beschermen tegen gure weersomstandigheden? Dit zijn allemaal uitstekende redenen om een tuinkas of kweekkas aan te schaffen. Er zijn veel verschillende soorten tuinkassen verkrijgbaar. Van grote kassen waarin je het hele jaar door kunt tuinieren tot een klein tuinkasje voor op een balkon. Het is maar net wat bij jou past. GAMMA maakt je graag wegwijs in de wereld van tuinkassen.

Kies een geschikte locatie voor jouw tuinkas

Je wil natuurlijk dat de planten in je tuinkas zo goed mogelijk groeien. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Plaats de tuinkas op een plek te met voldoende zonlicht.
  • Daarnaast is het aan te raden om een tuinkas beschut te plaatsen, bijvoorbeeld bij een heg.
  • Als je een tuinkas in de buurt van een grote boom plaats, loop je het risico dat de tuinkas schade oploopt.
  • Controleer de afwatering van de plaats waar je de tuinkas wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de grond voldoende water kan afvoeren om te voorkomen dat overtollig water zich ophoopt in de kas.
  • Zorg ervoor dat de tuinkas op een plek staat waar voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Goede ventilatie is essentieel om de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren en de kans op ziekten en plagen te verminderen.
Tip!

Ga je de hele tuin aanpakken? Lees hier hoe je zelf een tuinplan maakt.

Bepaal de grootte van je tuinkas

Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor de gewassen die je wilt planten en houd rekening met de beschikbare ruimte op de locatie die je hebt gekozen. Wil je kunnen lopen in je tuinkas? Dan is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van de zijkanten van de tuinkas, dit wordt ook wel de goothoogte genoemd.

Welke verschillende soorten tuinkassen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten tuinkassen om uit te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een klein tuinkasje of een tuinkas van kunststof? Het is belangrijk om na te denken over welke gewassen je wil kweken en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in je tuin of op je balkon.

Kweekkas met overkapping

De kweekkas met overkapping is ideaal om zaadjes te ontkiemen. Door de ventilatieschuifjes kun je de controle houden over de temperatuur. Handig voor in elke tuin of op elk balkon.

Kleine kweekkas

Handig als je gewassen wilt kweken die weinig ruimte nodig hebben. Ook is een kleine kweekkas ideaal in een kleinere tuin of op een balkon. Door het formaat is de kas gemakkelijk te verplaatsen waardoor je ten alle tijden het groeiproces van jouw planten in handen hebt.

Mini tuinkas

Ben je van plan om alleen wat bloemen of kruiden te kweken? Dan is de mini kweekkas met 12 coco pluggen wellicht iets voor jou! Deze zorgt voor een verrassend snelle worteling en groei van jouw bloemen of planten. Geschikt voor elke tuin of balkon.

Muurkas

Een muurkas neemt minder oppervlakte in beslag dan vrijstaande kassen. Doordat zo'n kas tegen een muur staat maakt de hij gebruik van warmte die opgeslagen zit in de muur. De muur fungeert dan als een thermische massa en absorbeert overdag de warmte van de zon. Vervolgens geeft de muur ’s nachts geleidelijk warmte af aan de kas, waardoor de temperatuur in de kas wordt gestabiliseerd en de vorstbescherming wordt verbeterd. Door de bevestiging tegen de muur staat de kas ook op een beschutte plek.

Vrijstaande tuinkas

Een vrijstaande kweekkas kan een echte blikvanger zijn in je tuin. Deze kan op elke gewenste plek worden geplaatst zolang er maar voldoende ruimte en zonlicht is. Een vrijstaande tuinkas biedt maximale ruimte voor het kweken van planten en biedt meer ventilatiemogelijkheden dan bijvoorbeeld een muurkas. Dit type tuinkas is veelzijdig, zo kun je veel verschillende soorten planten kweken. Bovendien kun je de kas gebruiken voor zaaien, opkweken van zaailingen, overwintering van planten en zelfs als ontspanningsruimte voor tuinieren.

Wat heb je nodig om een tuinkas te beginnen?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een type tuinkas zijn er nog een paar dingen die je moet doen voordat je écht aan de slag kunt.

Een stevige fundering
Een vrijstaande tuinkas of muurkas moet altijd worden geplaatst op een stevige ondergrond voor stabiliteit én om verzakking te voorkomen. Plaats 'm daarnaast op een fundering. Als je ervoor kiest om de fundering op losse grond te plaatsen, dan kun je deze het best egaliseren met een stampvoet. Zodra je de grond hebt geëgaliseerd, kun je met een waterpas controleren of de grond egaal is. Als je ervoor kiest om de fundering op tegels te plaatsen, is het belangrijk dat deze ook recht liggen. Dit kun je ook controleren met een waterpas. Nu kun je boven op de ondergrond de fundering plaatsen. Vervolgens plaats je de tuinkas op de fundering.

Bereid de grond voor
Bereid de grond in de tuinkas voor op het planten door deze te egaliseren en steentjes, wortels en dergelijke voorwerpen te verwijderen. Overweeg om de grond te verrijken met compost, meststoffen of kalk voor een gezonde groei van planten. Het is aan te raden om tussendoor ook voeding te geven aan je planten. Als planten niet voldoende voeding krijgen, zijn ze vatbaarder voor ziektes waardoor ze sneller ziek kunnen worden.

Kies kweektafels of -schappen
Kweektafels of kweekschappen zijn handig om planten op te plaatsen en de kas goed georganiseerd te houden. Tegelijkertijd bieden ze een verhoogde werkruimte en helpen bij het maximaliseren van de beschikbare ruimte in de kas.

Schaduwdoek in de zomer
Mocht de temperatuur langdurig te hoog zijn in een tuinkas, dan is het verstandig om een schaduwdoek te plaatsen. Hiermee wordt de intensiteit van het zonlicht verminderd en oververhitting in de kas voorkomen.

Extra warmte in de winter
In de winter kan het wel eens te koud worden in de kas. Daarom is het handig om een elektrische- of gaskachel in de tuinkas te plaatsen zodat de temperatuur op peil kan worden gehouden.

Goed kweekgereedschap
Zorg voor basis kweekgereedschap zoals een schep, hark, snoeischaar, en plantenlabels. Dit helpt je bij het planten, verzorgen en onderhouden van je planten in de kas.

De juiste zaden
Weet je al wat je wil gaan kweken? GAMMA heeft een uitgebreid assortiment zaden waarmee je allerlei verschillende soorten gewassen kunt laten groeien. Haal de juiste zaden in huis hebt om direct te kunnen starten met jouw eigen tuinkas. Kijk op de verpakking van het gekozen product hoe je deze het best kunt zaaien.

Tip!

Om er optimaal van te kunnen genieten wil je natuurlijk dat de gewassen in je kas lekker kunnen blijven groeien en dat de rest van de tuin er ook spik en span uitziet. GAMMA heeft handige tips en stappenplannen om het tuinieren nóg makkelijker te maken.

Alles over borders en beplanting

Moestuin beginnen - thumbnail
Zelf een moestuin beginnen: zo doe je dat! stappenplan
beplantingsplan-maken-thumbnail
Beplantingsplan maken stappenplan
bloembollen-planten-thumbnail
Bloembollen planten stappenplan
tuin-borders-maken-thumbnail
Een houten borderrand plaatsen stappenplan
ecolat-tuinafboording-plaatsen-thumbnail
Ecolat tuinafboording plaatsen stappenplan
tuin-border-aanleggen-met-stapelblokken-thumbnai
Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in