stappenplan

Hoe leg ik kunstgras in mijn tuin?

Je gazon krijgt vaak een hoop te verduren. Denk aan spelende kinderen of verschillende weersomstandigheden. Kunstgras kan dan een uitkomst bieden. Deze grassoort heeft een natuurlijke uitstraling door een mix van groene en bruine grassprieten. Je kunt kunstgras leggen op diverse ondergronden zoals zand, straatwerk, asfalt of hout. Je kunt het kunstgras beter niet direct op donkere aarde leggen. Ontdek in dit stappenplan hoe je een strak gazon van kunstgras legt in je tuin.

stap 1

Oud gras verwijderen

Voor je het kunstgras legt, moet je de grond eerst goed voorbereiden. Dit doe je door eventueel oud gras te verwijderen en de grond tot 10 cm uit te graven. Egaliseer vervolgens de donkere aarde.

stap 2

De grond voorbereiden voor kunstgras

Breng vervolgens en flinke laag ophoogzand aan (een laag van ongeveer 9 cm) die je eenvoudig verspreid met een tuinspade en netjes egaliseert met een hark.

stap 3

De grond egaliseren

Egaliseer de grond. Gebruik hiervoor een houten lat, waar je de hoogte van je terrastegels en ruimte voor het kunstgras uitzaagt.

Tip!

Je kunt hiervoor ook een trilplaat huren bij GAMMA.

stap 4

Het gronddoek leggen

Leg, voor je het kunstgras uitrolt, eerst een gronddoek uit over het zand. Dit doek functioneert als gronddoek en anti-worteldoek tegelijk en houd dus ook onkruid tegen.

stap 5

Het kunstgras uitrollen

Rol de eerste strook kunstgras uit. De grassprieten liggen altijd een bepaalde kant op, dat wordt de ‘vleug’ genoemd. Leg het kunstgras met de vleug tegen de kijkrichting in. Zorg ervoor dat je alle grasmatten in dezelfde richting legt. Trek eventuele plooien in de grasmat recht. Als je straks het hele gazon hebt aangelegd, borstel je het hele kunstgrasveld de goede kant op.

stap 6

Het kunstgras bijsnijden

Sla de rand van het kunstgras om (aan de kant waar dit tegen je terras aanligt) en snijd het kunstgras met een stanleymes netjes op maat aan de rugzijde.

stap 7

De aansluitende grasmat uitrollen

Rol nu de volgende grasmat uit en snijd deze op maat. Leg beide stukken kunstgras neer en laat deze 4 mm overlappen. De naadbreedte mag namelijk maximaal 4 mm zijn.

stap 8

Het kunstgrastape leggen

Sla beide zijden van de grasmatten om en leg precies op de plek van de naad het kunstgrastape. Rol dit helemaal uit en haal vervolgens de folie van de tape.
Leg beide stukken kunstgras weer terug en druk deze gaat tegen elkaar en op de grond aan. Voor extra stevigheid kun je speciale kunstgraspennen in de grond slaan. Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.

stap 9

Het kunstgras afwerken

Borstel het kunstgras tot slot op met een harde bezem of een multifunctionele reinigingsborstel.

Tip!

Strooi eventueel een beetje speelzand over het zojuist aangelegde kunstgras. Speelzand is gecontroleerd, schoon zand. Zo blijven de sprieten mooier rechtop staan. Ook wordt het kunstgras wat zwaarder, waardoor het gras niet op kan waaien.

Gebruikt bij dit advies

Kunstgras
Kunstgras

Meer klusadvies

gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796252045342
Hoe maak ik een betonnen barbecue? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in