keuzehulp

Zo kies je de juiste schutting

Het kiezen van een schutting is niet altijd even eenvoudig. Er zijn veel verschillende soorten. Niet de uitstraling van de schutting verschilt maar ook de producteigenschappen zijn divers.
Hieronder laten we de verschillende eigenschappen per type schutting zien, denk hierbij aan levensduur en mate van onderhoud. Ook vind je hier alle producten die je nog meer nodig hebt om een schutting te plaatsen.

Verwachte levensduur

De levensduur kan je herkennen aan de volgende factoren.

Houtsoort

Keuze uit geimpregneerd hout, douglas hout, hardhout en HKC.

Privacy

De mate van overlap van planken, het aantal planken en de plankmaat beïnvloeden de doorkijk. Hoe kleiner de doorkijk, hoe meer privacy.

Onderhoud

Onderhoud van de schuttingen is afhankelijk van het soort hout en de houtbewerking (geïmpregneerd of onbehandeld) van het hout. Zie onderhoudsadvies per houtsoort onderaan de pagina.

Ruw of geschaafd

GAMMA biedt schermen aan met ruw of geschaafde kwaliteit. Geschaafde schuttingen zijn gladder en gemakkelijker te bewerken met beits of verf.

Geïmpregneerd hout

Al het grenen- en vurenhout bij GAMMA is onder hoge druk geïmpregneerd. Dit is een beschermlaag, waardoor het hout weerbaarder is tegen verrotting door schimmels en insecten. Impregneer geeft het hout een natuurlijke groenbruine kleur. Grenenhout is vervaardigd uit dennen en vurenhout uit sparren. Vurenhout is daarom een egaler en rustiger, waardoor het beter te behandelen is.

Afkomst: (Noord) Europa

Onderhoud: Behandel geïmpregneerd hout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een tuinbeits. Dit hout is tevens uitermate geschikt om met een vochtregulerende beits in de gewenste kleur te beitsen.

Verwachte levensduur: 10 jaar

Bekijk het assortiment

Hardhout

Hardhout is een zeer duurzame houtsoort en heeft weinig onderhoud nodig. Uniek aan hardhout is de mooie roodbruine kleur.

Afkomst: Azië

Onderhoud: Behandel hardhout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een vochtregulerende transparante buitenbeits of met olie.

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

Douglas hout

Douglas is een sterke naaldhoutsoort met een zeer lange levensduur. Door de gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar in ons natte klimaat. Daarnaast heeft een hout een mooie warme kleur.

Afkomst: Noord/West Europa

Onderhoud: Behandel Douglas hout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een vochtregulerende transparante buitenbeits.

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

HKC

Hout Kunst Composiet combineert de beste eigenschappen van houtvezels en kunststof, waardoor het onderhoudsarm is. HKC is duurzaam, recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk. In de loop der tijd kan dit materiaal wel verkleuren.

Afkomst: Azië

Onderhoud: Onderhoudsvrij

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

Tuinpalen

Tuinpalen zijn verkrijgbaar in een bijpassende houtsoort. Deze palen zijn veelzijdig te gebruiken voor bijvoorbeeld het plaatsen van een hek, een schutting of een speeltoestel. Voor het plaatsen van de paal in de grond is het advies om altijd 1/3 van de paal in de grond te plaatsen.

Het is ook mogelijk om een paalhouder te gebruiken.

Bekijk de tuinpalen

Tuinhout bij GAMMA

  • Tuinhout is bij GAMMA altijd duurzaam verkregen.
  • Na productie wordt het hout terug gedroogd. Hierdoor is het hout minder gevoelig voor krimpen en uitzetten en verkleint de kans op schimmeling van het hout.
  • Houd er wel rekening mee dat hout leeft en door het weer toch kan uitzetten of krimpen. Daarom worden bij GAMMA altijd circa maten voor tuinhout gecommuniceerd.
  • Hout bevat hars, dat uit de vlammen en knoesten van het hout kan komen bij warm weer.
  • Tuinhout zal ook vergrijzen na verloop van tijd, maar dit is een natuurlijk proces en heeft geen effect op de levensduur van het hout.
  • Tuinhout kan behandeld worden met een tuinbeits (zie juiste beits per houtsoort), om de kleur zoveel mogelijk te behouden en de levensduur te verlengen.

Alles over schuttingen en tuinafscheidingen

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in