keuzehulp

Tuinpoort plaatsen

Door een tuinpoort te plaatsen, maak je je tuinafscheiding toegankelijk en compleet. Je hebt de keuze uit een tuinpoort van hout of metaal, kijk wat het best bij jouw tuin past. Het maken van een poort in een schutting is een klus die je met dit plan zelf eenvoudig stap voor stap oppakt.

stap 1

Tuinpoort plaatsen: bepaal de plaats en breedte van de tuinpoort

Meet de breedte van de tuinpoort op die je gaat plaatsen. Vaak is die standaard 90 cm, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar die breder zijn. Markeer twee punten met daartussen de breedte van de poort + 1 à 2 cm als tussenafstand. Dit worden de plaatsen waar je de palen neer gaat zetten.

De tuinpoort kun je in de schutting monteren, die je als erfafscheiding gebruikt. Houd bij het neerzetten van die schutting al rekening met de afmetingen van de poort en één of twee palen.

Optioneel: Een tuinpoortkozijn
Een andere optie is om de tuinpoort te plaatsen in een speciaal tuinpoortkozijn. Die geeft de poort een mooie afwerking en meer stevigheid. Bovendien zal de poort in het kozijn vallen en niet ongewenst naar binnen draaien.

stap 2

De palen eerst bewerken

Voordat je de palen plaatst, breng je een laag zwarte teer aan op het gedeelte dat dadelijk in de grond staat. Dat is ongeveer 1/3 van een paal, maar houd bij het aanbrengen rekening met een paar extra cm speling. De beschermende laag van zwart teer kan houtrot voorkomen.

stap 3

Palen plaatsen

Maak met een grondboor een gat zo diep als 1/3 van een paal, min 10-15 cm. Gebruik een palenrammer om de paal ook het laatste stuk de grond in te krijgen. Zo zorg je dat de paal stabiel staat.

stap 4

Bevestig de poort aan de paal middels duimen en duimhengen.
De juiste lengtemaat van de duimhengen = totale breedte poort -20 cm.
Plaats de duimheng op de tuinpoort en bevestig de duimen aan de paal. Gebruik 3 duimhengen en 3 duimen voor de bevestiging.

stap 5

Slot op de tuinpoort plaatsen

Een erfafscheiding werkt het best met een slot op de tuinpoort. Op alle poorten kan een boerenklikstel gemonteerd worden voor een eenvoudig slot zonder sleutel. Ga je voor een maximale beveiliging van je tuin? Kies dan voor een poortslot met een baardsleutel of cilindergat, zodat je de poort kunt afgrendelen.