stappenplan

Hoe plaats je een tuinpoort?

Door een tuinpoort te plaatsen, maak je de tuinafscheiding toegankelijk en compleet. Je kunt kiezen uit verschillende materialen: een tuinpoort van volledig hout of met een metalen frame, maar ook van kunststof. Het plaatsen van een poort in een schutting is een klus die je met dit stappenplan zelf eenvoudig oppakt.

Bepaal het formaat van de tuinpoort
stap 1

Bepaal het formaat van de tuinpoort

Zorg ervoor dat, wanneer je de schutting plaatst, er nog genoeg ruimte is voor de poort. Vergeet daarnaast niet om palen te plaatsen die nodig zijn om de poort op zijn plek te kunnen hangen. Meet de breedte van de tuinpoort op die je gaat plaatsen plus twee extra centimeters. Deze extra centimeters zijn nodig zodat de poort soepel open kan. Hout wil nog wel eens uitzetten, waardoor het rekenen van wat extra ruimte handig is. In dit geval is de poort 90 cm breed, dus is er 92 cm nodig tussen de palen.

Tip!

Een andere optie is om de tuinpoort te plaatsen in een speciaal tuinpoort kozijn. Die geeft de poort een mooie afwerking en meer stevigheid. Bovendien zal de poort in het kozijn vallen en niet ongewenst naar binnen draaien.

Hengen bevestigen op de poort
stap 2

Hengen bevestigen op de poort

De poort bevestig je aan de schuttingpalen met plaatduimen en duimhengen met verzet. Verzet houdt in dat er een bochtje in zit zodat de poort netjes op z'n plek valt tussen de palen. Kies een heng die 2/3 van de poort is. In dit geval is de heng 600 mm.

Om de heng te monteren leg je de deur plat neer. Hiervoor kun je een workmate gebruiken, maar je kunt 'm ook op de grond of een tafel leggen. Plaats een heng in het midden, aan de boven- en onderzijde precies op de horizontale planken van de deur. Teken de boorgaten af en boor het ze voor met een accuboormachine en RVS slotbouten.

Tip!

Er zijn ook poortpakketten waarbij je alle losse materialen voor de poort in een handig pakket bij elkaar hebt. Sommige onderdelen, zoals het slot, zijn zelfs al gemonteerd.

Plaatduimen bevestigen
stap 3

Plaatduimen bevestigen aan de palen

De tuinpoort komt aan de palen van de schutting. Positioneer de poort eerst goed voordat je de plaatduimen aan de palen bevestigt. Hou bij het positioneren van de poort rekening met de hoogte van de schutting en de hoogte van de poortdeur. Hiervoor kun je blokjes gebruiken.

In dit geval is de breedte tussen de palen 92 cm en de breedte van de poort 90 cm. Aan weerszijden zit er dus tussen de poortdeur en de palen 1 cm ruimte, waardoor de deur straks soepel open en dicht kan. Om de poort op z'n plek te houden tijdens het monteren plaats je aan beide kanten een wig. Hiervoor heb je een tweede persoon nodig die aan de achterkant de wig kan plaatsen en de poort kan vasthouden.

De drie plaatduimen steek je door de duimhengen heen en bevestig je op de paal met 4x50 mm schroeven. Zet de deur even aan de kant zodat je de laatste paar schroeven ook aan de duimplaten kunt bevestigen.

Tip!

Plaats de middelste duimplaat ondersteboven. Zo kunnen inbrekers de poort vanaf de andere kant niet optillen.

Slot tuinpoort bevestigen
stap 4

Slot bevestigen

Een slot mag natuurlijk niet ontbreken aan een poortdeur! In dit stappenplan is er gekozen voor een boerenklinkstel. Het voordeel van dit type sluitwerk is, is dat het makkelijk te bevestigen is en dat je geen gaten voor een cilinderslot hoeft te maken. Daarnaast is hij universeel, wat inhoudt dat de draairichting van de deur niet uitmaakt.

De plaat van het boerenklinkstel monteer je 2 cm van de rand van de poortdeur af. Deze moet altijd aan dezelfde kant komen als waar de hengen zitten. Boor een gat voor de klink met een boor van 13 mm. Zet het rozet op de deurklink en haal de deurklink door de deur. Schroef het rozet vast met verzinkte schroeven. Plaats het pinnetje door het gat van de hendel en buig 'm om. Zo blijft de hendel goed op zijn plek.

Als laatste sla je de sluitpin in. Deze boor je voor met een 8 mm boortje. De pin sla je in met een klauwhamer.

Tip!

Ga je voor een maximale beveiliging van je tuin? Kies dan voor een poortslot met een baardsleutel of cilindergat zodat je de poort op slot kunt doen. Een tuinpoortsluiting met cilindergat is verkrijgbaar met of zonder insteekslot. Zonder insteekslot kan hij op elke poort gemonteerd worden. Een tuinpoortsluiting met insteekslot ziet er netter uit, maar kan alleen gemonteerd worden op poorten met een voorgemaakt gat.

Gebruikt bij dit advies

Poorten
Poorten

Alles over schuttingen en tuinafscheidingen

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin keuzehulp

Liever tuinpoort laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je tuinpoort? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in