stappenplan

Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat

Het unieke aan een schutting van Zweeds rabat is dat de gepotdekselde planken, de rabatdelen, over elkaar heen vallen, wat een leuk, speels effect geeft. Zelf een schutting van Zweeds rabat monteren heb je zo gedaan aan de hand van dit stappenplan. Reguliere rabatdelen zijn iets traditioneler en worden ook vaak gebruikt als gevelbekleding. Ook deze kun je gebruiken voor dit stappenplan.

stap 1

Schutting plaatsen van Zweeds rabat: de grond voorbereiden

Voordat je de schutting van Zweeds rabat plaatst, maak je eerst de tuingrond vrij van stenen, takken en plantenwortels. Dit maakt het klussen straks een stuk makkelijker.

stap 2

Schuttingpalen voorbereiden

De rabatdelen rusten dadelijk op de schuttingpalen. De palen moeten 1,5 x zo hoog zijn dan je de schutting wilt hebben. Voor een stevige schutting plaats je namelijk 1/3 van de paal in de grond. Dit gedeelte van de paal - plus enkele centimeters extra - smeer je in met zwarte teer om het hout te beschermen. Gebruik hiervoor een blokkwast en besmeer de palen helemaal rondom. Vervolgens laat je ze eerst goed drogen voordat je verder gaat.

stap 3

De eerste paal plaatsen

Om de eerste paal voor je schutting van Zweeds rabat te kunnen plaatsen, maak je met een grondboor alvast een gat. Hoe diep dit gat moet worden, bereken je op de volgende manier:

Gedeelte van de paal dat je in de grond wilt plaatsen – 10 à 15 cm = diepte van het gat dat je met een grondboor maakt.

De laatste 10 tot 15 cm sla je met een palenrammer de grond in, zodat de paal extra stevig staat. Hierbij moet je de paal zo recht mogelijk houden. Controleer vervolgens of de paal waterpas staat, zowel horizontaal als verticaal gemeten.

stap 4

Lijn spannen en tweede paal plaatsen

Bepaal tot waar je schutting straks moet komen, markeer het eindpunt en span een lijn. Bepaal vervolgens de afstand tot de 2e paal. Dat is de lengte van de rabatplanken + 1 cm speling. Boor op die afstand weer een gat en plaats de tweede paal. Controleer met een lange waterpas of de palen waterpas staan.

Tip!

Geen lange waterpas in huis? Plaats dan een plank, horizontaal bovenop de palen en leg daar een standaard waterpas op.

Voor een doorlopende schutting van Zweeds rabat:
Heb je liever een doorlopende schutting? Plaats de palen dan 70 cm van elkaar af en monteer de rabatdelen hier op.

stap 5

Latje tegen de tuinpalen monteren

Spijker een latje aan de binnenkant van beide palen, over hun hele lengte bovengronds. Hier zullen de planken dadelijk tegenaan gemonteerd worden.

Tip!

Plaats de palen nooit allemaal in een keer. Werk in plaats daarvan per 2 palen en per scherm.

stap 6

Rabatplanken monteren

Werk van onder naar boven en plaats de onderste plank net iets boven de grond. Door direct contact met de grond te mijden gaat het hout van de eerste plank langer mee. Schroef de rabatplanken vast aan de latjes op de palen, met 2 schroeven per plank bij beide palen.

Schroeven met een anti roest coating (AR-coating) kunnen het beste gebruikt worden van minimaal 50mm lang. De schroeven moeten op ca. 4 cm van de bovenkant en onderkant van de plank gemonteerd worden.

Om het juiste aantal rabatdelen te bepalen voor de gewenste hoogte van de schutting kan gerekend worden met de werkende breedte van de planken. Deze vind je op de productpagina van de betreffende plank.

stap 7

Afwerking rabatdelen voor langere levensduur en kleurbehoud

Als je schutting van Zweeds rabat eenmaal staat, rest je nog één stap om de klus af te ronden. Omdat de gepotdekselde rabatdelen aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld worden, is het aan te raden om de planken te verduurzamen. Behandel de schuttingplanken met olie of beits, zo blijft je rabatschutting een mooie blikvanger in de tuin.

Dit geldt voor onbehandeld hout (Douglas hout), onze grenen en vuren rabatdelen zijn geimpregneerd en hoeven pas na ca. 5 jaar behandeld te worden.

Tip!

Kies een dekkende zwarte beits om een schutting van zwart rabat te creëren!
Of bekijk onze zwarte rabatdelen, nog makkelijker!

Alles over schuttingen en tuinafscheidingen

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin keuzehulp

Liever schutting laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je schutting? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in