stappenplan

Hoe plaats ik een natuurlijke schutting?

Houd jij van een natuurlijke schutting die helemaal opgaat in de beplanting van je tuin? Dan is een natuurscherm van riet, bamboe, boomschors of wilgentakken echt wat voor jou. Je plaatst deze natuurmatten eenvoudig tegen palen of een gaasscherm, al dan niet gecombineerd met weelderige klimop.

Hoe lang gaat een natuurlijke schutting mee?

De gemiddelde levensduur is tussen de vier en tien jaar, afhankelijk van het soort natuurscherm dat je kiest. Een wilgenmat gaat ongeveer vier jaar mee, terwijl bamboe tot wel tien jaar meegaat. De rietmat en de boomschorsmat vallen qua levensduur ergens daartussenin.

stap 1

Een natuurlijke schutting kiezen

Als het om natuurschermen gaat, heb je grofweg de keuze uit vier soorten: riet, bamboe, boomschors en wilgentakken. Welke het beste past bij jouw tuin, hangt af van het sfeertje dat je wilt creëren. Zo passen rietmatten en wilgenmatten heel goed in een waterrijke of natuurlijke, inheemse tuin. Boomschorsmatten benadrukken het bosgevoel, terwijl bamboematten je tuin een exotisch accent geven.

Tip!

Wil jij een trendy tropisch terras? Maak dan een achterwand van robuuste zwarte bamboepalen.

stap 2

Een natuurlijke schutting bevestigen tegen een gaasscherm

Natuurschermen worden geleverd op rol en hebben een stevige achterwand nodig wanneer je ze als natuurschutting wilt gebruiken. Met gaaspanelen bijvoorbeeld kun je een solide tuinafscheiding neerzetten. Vaak worden bijvoorbeeld rietmatten tegen de gaaspanelen bevestigd en gecombineerd met een begroeiing van klimop. Tegen de tijd dat de klimop het gaaspaneel volledig heeft bedekt, zal de rietmat langzaam verteren.

Je kunt de natuurmatten eenvoudig met binders (tie-wraps) tegen de gaaspanelen vastzetten.

Tip!

Staat er een oude schutting rond je tuin die niet meer zo fraai is, maar wel nog wat jaren mee kan? Verfraai hem dan met natuurschermen.

stap 3

Een natuurschutting bevestigen tegen palen

Wanneer je kavel niet recht van vorm is, maar allerlei rondingen heeft, biedt een tuinscherm van bamboepalen uitkomst. Doordat de robuuste palen een dikte hebben van 20 mm tot 30 mm, heeft dit tuinscherm minder steun nodig en kun je de schermen ook enkel tussen palen bevestigen. Op deze manier kun je de schermen de ronding geven die je zelf wilt.

Tip!

Zorg ervoor dat het scherm niet in direct contact komt te staan met de ondergrond, zo verleng je de levensduur.

stap 4

Je natuurlijke schutting vergroenen met klimplanten

Wil jij je natuurschutting nog meer vergroenen, zodat vogels erin kunnen nestelen en je schutting één wordt met je tuin? Laat hem dan begroeien met klimop (Hedera). Klimop is een snelgroeiende klimplant met een wintergroen karakter, waardoor je in de zomer én in de winter van een groene schutting kunt genieten.

Tip!

Plant vijf klimopplanten per strekkende meter voor een mooie, dichtbegroeide natuurschutting.

Alles over schuttingen en tuinafscheidingen

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin keuzehulp

Liever schutting laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je schutting? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in