stappenplan

zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen

Het voordeel van een zelfbouwschutting met gleufpalen (of sleufpalen) is dat de planken vrijwel niet vastgeschroefd hoeven te worden. Dat maakt het plaatsen extra makkelijk. Zowel blokhutprofiel-planken als rhombusprofiel-planken van 28 mm dik zijn geschikt voor een schutting die je opbouwt met sleufpalen.

stap 1

Zelfbouwschutting met sleufpalen: grond schoonmaken

Om straks de sleufpalen van je schutting gemakkelijk te kunnen plaatsen, ruim je eerst de grond. Verwijder daarbij dingen als takken, stenen en eventuele plantenwortels.

stap 2

Hoogte sleufpalen op maat

De sleufpalen hebben standaard maten maar dat kan niet geschikt zijn voor jouw tuin. Dan kun je een stuk afzagen, denk hierbij na over hoe hoog de schutting moet worden. Tel hier 1/3 bij op want dit gedeelte gaat de grond in.

stap 3

Beschermlaag aanbrengen

Voordat de palen de grond in gaan, breng je eerst een beschermlaag van zwarte teer aan om houtrot te voorkomen. Voor een schutting van 180cm hoog plaats je de palen 1/3e de grond in.

Op dit gedeelte - plus een paar centimeter (voor de speling) - breng je de beschermlaag aan. Laat de palen eerst goed drogen voordat je verder gaat.

stap 4

De eerste gleufpaal is een eindpaal

Bij een schutting met sleufpalen gebruik je altijd een eindpaal als eerste paal. Die is te onderscheiden van de rest doordat hij slechts aan één zijde een sleuf heeft. Maak met een grondboor een gat dat 10-15 cm minder diep is dan 1/3 van de paal. Het laatste stuk sla je namelijk met een palenrammer in de grond, zodat de gleufpaal stevig staat. Houd de paal hierbij zo recht mogelijk.

Controleer na het plaatsen van de eerste sleufpaal of deze waterpas staat. Dit meet je door de waterpas eerst horizontaal op en daarna verticaal tegen de paal te leggen. Voor extra gemak kun je een hoekwaterpas gebruiken.

stap 5

Span een lijn over de totale lengte van de schutting

Span nu een lijn van de eerste sleufpaal tot het eindpunt van je schutting. Langs deze lijn meet je de afstand van één profielplank + 1 cm. Markeer deze plek, boor vervolgens ook hier een gat en plaats een tussensleufpaal. Controleer met een lange waterpas of deze en de eerste paal waterpas staan.

Tip!

Een alternatief voor de lange waterpas is het plaatsen van een plank horizontaal op de palen. Leg daar vervolgens een standaard waterpas op.

stap 6

Planken tussen de palen schuiven

De eerste plank moet 1 a 2 centimeter boven de grond gemonteerd worden om grondcontact te vermijden. Schuif de planken 1 voor 1 tussen de sleufpalen tot de gewenste hoogte is bereikt. Wil je een speels effect in je schutting? Gebruik dan planken van verschillende kleuren.
Om het aantal plankten voor de gewenste hoogte te bepalen kan gerekend worden met de werkende breedte van de planken. Deze vind je op de productpagina van de verschillende planken.

Tip!

Plaats de palen nooit allemaal in één keer. Het best is om per twee palen en per scherm te werken.

stap 7

Hoek maken 

Om een hoek in je schutting te maken plaats je twee eindpalen tegen elkaar. Zorg dat van beide de sleuf in het verlengde van de schutting zit.

stap 8

Afsluiten met een eindpaal

De laatste sleufpaal van je zelfbouwschutting is weer een eindpaal, met alleen een sleuf in het verlengde van de schutting.

stap 9

Schutting met gleufpalen verduurzamen

Als laatste stap bewerk je het hout van je schuttingsplanken met olie of beits. (Dit geldt voor onbehandeld hout (Douglas hout), onze grenen en vuren rabatdelen zijn geimpregneerd en hoeven pas na ca. 5 jaar behandeld te worden.)
Op die manier zorg je voor kleurbehoud en een langere levensduur. Hierna is het zelf zetten van de schutting met gleufpalen afgerond en ben je een mooie tuinafscheiding rijker.

Tip!

Tip! Gezien de planken niet gemonteerd kunnen er kieren ontstaan in de schutting als de planken gaan krimpen door droog weer in de zomer. Hiervoor kan de bovenkant iets aangeslagen worden.

Alles over schuttingen en tuinafscheidingen

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin
Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin keuzehulp

Liever schutting laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je schutting? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in