klusadvies
scharnier

Scharnieren

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Scharnieren zorgen ervoor dat de deur kan bewegen. De meeste scharnieren worden gemaakt van gegalvaniseerd staal. Anderen zijn van messing of zijn van staal dat vernikkeld of vermessingd is. Welke scharnier heb je nodig voor je deur? Op deze pagina leggen we uit welke scharnieren bij welke deur horen. 

 

Bekijk de benodigheden

scharnieren voor een buiten- of binnendeur? 

Veelal de meeste ‘normale’ scharnieren bestaan uit twee bladen, die inhammen hebben. Dit noemen we de leden of knopen. De leden worden bijeen gehouden door een centrale scharnierpen. Lichte scharnieren zijn enkellids en tellen drie leden. Zwaardere scharnieren zijn dubbellids en tellen vijf leden. De maat van een ‘normaal’ scharnier gaat altijd uit van de opengeklapte toestand. 

 

Een tweede soort deurscharnier is het paumelle scharnier. Hierbij draait het ene blad om het andere heen. Voordeel van dit soort scharnieren is dat de deur makkelijk uitneembaar is. Nadeel is dat ze alleen geschikt zijn voor relatief lichte deuren. 

 

Scharnieren voor de binnendeur zijn  minder zwaar uitgevoerd dan scharnieren voor een buitendeur. Voor je buitendeur is het belangrijk dat de scharnieren inbraakproof zijn. Heb je een scharnier voor je buitendeur of binnendeur nodig?

scharnieren voor de buitendeur 

Scharnieren voor de buitendeur zijn altijd dubbelbladig en tellen vijf leden of knopen.  Een buitendeur is erg zwaar, daarom is het verstandig om dubbellids scharnieren te gebruiken die ook nog gelagerd zijn: de kogellager-scharnieren. De middelste knopen worden rondom de scharnierpen ondersteund door een kogellager of nylonring, waardoor het draaien soepeler gaat.  

 

In totaal heb je voor een voordeur 4 scharnieren nodig. De  eerste komt op 20 cm van de bovenzijde. De tweede op 45 cm van de bovenzijde. De derde iets onder de helft en de laatste op 20 cm van de onderzijde.

 

Kan ik mijn buitendeur nog beter beveiligen?

Je kunt je buitendeur extra beveiligen door aan de scharnierzijde dievenklauwen in de zijkant van de deur te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor kogellager-scharnieren met ingebouwde dievenpennen. Ook al verwijdert een dief de scharnierpennen: het blijft dan onmogelijk om de deur uit de sponning te tillen.  

Inbraakwerendheid wordt bij kwaliteitsscharnieren aangegeven met een SKG-ster. Hoe meer SKG-sterren het scharnier heeft des te inbraak-werender het product is. 

scharnieren - buitendeur - skg

scharnieren voor de binnendeur 

Heb je een stompe binnendeur of een opdekdeur? Een stompe deur valt volledig weg in het kozijn. De sponningdiepte van het kozijn is iets meer dan de dikte van de deur. Een opdekdeur valt met zijn rand over een deel van het kozijn. De sponningdiepte van het kozijn is ondiep.

Beide deuren hebben andere scharnieren. Hieronder lees je welke scharnieren je nodig hebt voor je deur.

Stompe deur van Lundia

Bij dit type deur gebruik je meestal drie dubbellids scharnieren met vijf knopen, die bijeen blijven door een scharnierpen. Het bovenste scharnier komt  op 12cm aan de bovenzijde, de onderste op 30cm aan de onderzijde. Het midden-scharnier komt in het midden hiervan. Eén blad van het scharnier moet ongeveer 3-5 mm. minder breed zijn dan 1x de dikte van de deur.

 

 

 

 

 

 

 

 

lundia stompe deur afhangen

Stompe deur van Doors4Life

Heb je een stompe deur van Doors-4-life besteld, dan krijg je daar standaard plaatpaumelle-scharnieren bijgeleverd. De leden van bladen bij deze scharnieren ontbreken en zijn vervangen door een paumelle-as. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stompe duer van Doors4Life

Opdekdeur

Voor een opdekdeur heb je afstelbare inboor-paumelle scharnieren nodig. Deze scharnier bestaat uit twee delen. Het bovenste deel draai je in een voorgeboord gat in de deur. Bij de meeste opdekdeuren zijn de  voorgeboorde gaten voor de paumelle-scharnieren al aanwezig. De pen van het onderste deel van het scharnier draai je met behulp van een schroevendraaier of inbussleutel in een voorgeboord gat in het deurkozijn. Deze pen kan afzonderlijk draaien in de opdekdeur, waardoor je de deur ook in afgehangen toestand nog af kunt stellen. 

 
opdekdeur afhangen