stappenplannen
Muren uitbreken, wat mag wel, wat mag niet?

Muren uitbreken: wat mag wel, wat mag niet?

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De manier waarop huizen vroeger werden ingedeeld past vaak niet meer bij de huidige woonwensen. We hebben behoefte aan grote ruimtes die slechts gedeeltelijk van elkaar afgeschermd hoeven zijn. De half open keuken, een deel van de gang bij de woonkamer trekken…er is vaak veel ruimte te winnen in oudere huizen. Maar muren uitbreken moet wel verantwoord gebeuren.

Dragende muren vormen onderdeel van de constructie en mogen dus niet zomaar weggehaald worden. Een muur kan twee draagfuncties hebben: 

  • hij ondersteunt de muur erboven, op een hogere verdieping
  • hij ondersteunt de vloerbalken van de erboven gelegen verdieping

Bekijk de benodigheden
tip!

Grote hoeveelheden bouwafval? Maak dan gebruik van de GAMMA afvalcontainer service. De afvalcontainer is ideaal voor het opruimen van grof bouw- en sloopafval.  

01

Ondersteuning van een boven gelegen muur

Het type muur op de hoger gelegen verdieping bepaalt het belang van de eronder gelegen steunmuur. Steenachtige muren (baksteen, gasbeton, beton) vereisen veel steun. Holle wanden (gips op houten frame) vormen nauwelijks een belasting van de vloer. Toch kun je zo’n lichtgewicht wand niet zonder meer afbreken: ook de vloerbalken zelf hebben
ondersteuning nodig.

02

Ondersteuning van de vloerbalken

De vloerbalken lopen evenwijdig aan de korte zijde van de vloer. Welke afstand ze kunnen overspannen hangt af van hun dikte. In het algemeen moeten vloerbalken ondersteund worden als ze een lengte van meer dan 3 meter overspannen.

Bij verdiepingvloeren zorgen de kamermuren daarvoor. Je kunt deze dus alleen afbreken als
je er iets voor in de plaats zet: een houten of, bij
grotere overspanning, een stalen balk (H-profiel).
Het bepalen of een houten of stalen balk nodig
is en hoe dik die moet zijn, is werk voor de vakman!

Is een stalen balk geplaatst dan moet je ervoor
zorgen dat deze minstens 60 minuten brand-
werend bekleed is. Dit kun je bereiken door het
staal met drie lagen gipsplaat in te pakken.

03

Stalen portaal

De woonkamer uitbouwen in de achtertuin, is weer een ander verhaal. Omdat je het onderste deel van de achtergevel uitbreekt moet het bovenliggende gedeelte zeer stevig ondersteund worden. Meestal is daarvoor een stalen portaal nodig: een raamwerk van forse stalen H-balken dat ook onder de vloer doorloopt. Ook hiervoor geldt: het berekenen en aanleggen daarvan is absoluut geen karwei voor de doe-het-zelver!

04

Vergunningen

Voor sommige verbouwingen is een vergunning vereist, andere zijn vergunningsvrij. Dat laatste wil echter niet zeggen dat je geheel vrij spel hebt: ook bij een vergunningsvrije verbouwing ben je er verantwoordelijk voor dat deze uitgevoerd wordt volgens de veiligheids- en gezondheidseisen van het Bouwbesluit. Wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Informeer bij je gemeente of kijk op de site van rijksoverheid

05

Stempelen

Als je een muur uitbreekt doe je er goed aan om de bovenliggende vloerbalken te fixeren met behulp van stempels. Draai de stempel zo ver aan tot hij de balk goed steunt, maar deze niet optilt. Zet de stempel tijdelijk met enkele schroeven in de vloer vast, om te voorkomen dat hij verschuift.

06

Breekwerk

Let op je veiligheid! Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen. Voorzie de steenbeitel van een slagbeveiliging die voorkomt dat je op je handen slaat. Al deze veiligheidsmaterialen zijn te koop in de bouwmarkt.

Werk altijd van boven naar beneden en breek de muur liever laag voor laag af met behulp van een vuistje en steenbeitel dan er wild op los te slaan met een voorhamer.

Bescherming

Ogen, oren, handen en voeten zijn kwetsbaar en moeten bij risicovolle klussen goed worden beschermd. Een veiligheidsbril of ruimzichtbril beschermt de ogen, een gewone bril doet dat niet. Het voordeel van een ruimzichtbril is dat deze ook geschikt is voor brildragende klussers, doordat deze over je eigen bril passen. Bovendien biedt de ruimzichtbril meer bescherming aan de zijkanten. Gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar als een soort hoofdtelefoon en als oorpluggen. De keuze hangt af van de klus die je uitvoert.

 

Bij langdurig breek - of schuurwerk komt veel stof vrij en dat is slecht voor je longen. Gebruik bij deze klussen altijd een fijnstofmasker. Gebruik je bij het klussen schadelijke gassen, oplosmiddelen en brandbare vloeistoffen, zoals aceton en terpentine, dan heb je een masker nodig met een verwisselbaar filter. In deze situaties moet je bovendien de werkruimte goed ventileren!

 

Stevige, goed afsluitbare kleding is vooral bij breek - of sloopwerk onmisbaar. Omdat gewone schoenen en sportschoenen geen bescherming bieden als er zware voorwerpen op je voet vallen, doe je er goed aan bij dit soort klussen veiligheidsschoenen te dragen die zijn voorzien van verstevigde neuzen.

 

klus bewust logo
tip!

Twijfel je over het uitbreken van een muur, vraag dan nog meer informatie bij een specialist op dit gebied. Twijfel je of je de capaciteiten hebt de muur zelf uit te breken? Schakel dan een bouwbedrijf in.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Gereedschappen (1)