stappenplannen
Dakgoot aanleggen

Dakgoot aanleggen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als de dakgoot niet goed aangebracht is, blijft er teveel water op het dak staan. Dit kan leiden tot lekkage en vochtdoorslag door de muren.

 

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met bon binnen 30 dagen retourneren.

 

Bekijk de benodigheden
01

Daklijst aanbrengen

De dakgoot rust tegen een daklijst. Deze moet zó geplaatst zijn dat het dak circa éénderde boven de goot uitsteekt. Zaag de planken voor de daklijst op maat. Zet beide kanten in de grondverf. Smeer de kopse kanten in met overschilderbare acrylaatkit en strijk dit glad met een natte vinger. Schroef de daklijst vast.

02

De goot

Monteer eerst de beugel aan de kant van de regenpijp. Bind een touwtje aan deze beugel en knoop aan het uiteinde van de laatste beugel. Bepaal de hoogte van de laatste beugel. Deze moet iets hoger zijn dan de eerste. Houd rekening met een afschot van 5mm per meter. Schroef ook de laatste beugel vast.

03

Tussenliggende beugels bevestigen

Bepaal aan de hand van het touwtje de hoogte van de tussenliggende beugels. Schroef deze op hun plek. 
04

Goten bevestigen

Schuif de goten in de beugels en buig de klemmetjes dicht. Zet de goot aan de kant van de regenpijp klemvast en houd bij de andere beugels zoveel speling dat er een halve wasknijper tussen de klem en de goot past. Dit i.v.m. het uitzetten van PVC. 
05

Lijmen

Lijm de gootdelen aan elkaar met behulp van PVC-moffen. De spiezijde van de mof moet richting regenpijp wijzen. Meer informatie hierover vind je onder afvoer aanleggen.

06

Regenpijp

Zaag de regenpijp op maat. Bevestig om de 1.5 meter een beugel op de muur en schuif de regenpijp in de beugels. Zet alleen de middelste beugel klemvast, hou bij de andere beugels enige speling. Lijm de pijpdelen aan elkaar met behulp van moffen. Zie hiervoor afvoer aanleggen (Stap 3 tm 7).
 
Tip!
Sluit de regenpijp aan op een regenton. Zo heb je altijd water bij de hand om de tuin te begieten.

 

07

Buis afzagen

Een ronde buis recht afzagen is lastig. Als je een stukje schilderstape om de buis draait, heb je altijd een rechte lijn. Controleer of het afschot groot genoeg is. Giet hiervoor water in de goot. Buig de beugels waar nodig iets bij.

08

Na de klus

Controleer of het afschot groot genoeg is. Giet hiervoor water in de goot. Buig de beugels waar nodig iets bij. Bij een groot dak moet je de regenpijp op de riolering aansluiten.
 
Tip!
Sluit de regenpijp aan op een regenton. Zo heb je altijd water bij de hand om de tuin te begieten.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (16)

















  • Gereedschappen (11)












Meer informatie over dakgoot aanleggen :