stappenplannen
Gordijnrails bevestigen

Gordijnrails bevestigen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Bij GAMMA zijn kant-en-klare plooiband gordijnen verkrijgbaar in diverse kleuren en dessins. Deze gordijnen zijn reeds voorzien van een plooiband voor de gordijnhaken. Het gordijn wordt bevestigd aan een rail met runners. Het aantal runners dat u nodig heeft, is gelijk aan het aantal gordijnhaken dat u gebruikt minus één. Per gordijnbaan heeft u één eindstop nodig. De gordijnhaken vindt u in de verpakking.

 

Gordijnrails bevestigen

Bekijk de benodigheden
01

Lengte rail bepalen

Bepaal de lengte van de rail. Deze hangt af van de positie van het gordijn: binnen het kozijn of voor het kozijn. Tel in het laatste geval 2x15 cm bij de kozijnbreedte op. Komt het gordijn voor het kozijn te hangen, dan is het fraaier als het er een stukje vanaf hangt.
02

Hoeveelheid bepalen

Bepaal de hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Neem voor de breedte voor een enkelvoudige plooi 1.5 tot 2x de raillengte. Voor een dubbele plooi 2.5x de raillengte. Hoe ruimer de stof, hoe mooier de plooi valt. De lengte is afhankelijk van de hoogte van het plafond of de muur, indien je het aan de muur bevestigt.

03

Muurrail

Teken met een dun potlood de plaats van de muurrail aan. Controleer of deze recht is middels een waterpas. Boor om de 50 cm een gat in de muur (steenboor, 6 mm). Voorzie de gaten van pluggen.

04

Steunen schroeven

Schroef de steunen op de muur of het kozijn. Schuif de rail in de steunen. Schuif een eindstop en het benodigde aantal runners op het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met weer een eindstop.
05

Plugkeuze

Houd bij de keuze van de plug rekening met het soort plafond, bv. wel of geen plafondbalk. Boor gaten in het plafond, steek de plug in het gat.

06

Plafondsteunen schuiven

Schuif het benodigd aantal plafondsteunen over het bovendeel van de rail. Schuif een eindstop en het benodigd aantal runners in het onderdeel van de rail. Sluit de runners op met de eindstop. Schroef de rail met de steunen tegen het plafond.

Ladders en trappen

 

Kies altijd een droge, windstille dag uit. Gebruik de juiste trap of ladder voor je klus. Zorg dat die bij buitenwerk ongeveer een meter boven het werkniveau uitsteekt. Zet de ladder goed neer. Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar kan omvallen. Zorg dat de trap of ladder niet op een tafel of kratten of iets anders wordt geplaatst.

Plaats de ladder met de brede kant beneden en altijd onder een hoek van 75 graden ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet makkelijk weg kan glijden. Dit laatste is simpel na te gaan: als je met je voeten tegen de ondereinden van de ladder staat en je armen recht vooruitsteekt, moet je de laddersporten gemakkelijk kunnen vastpakken. Bij moderne ladders is het zo, dat de sporten D-vormig zijn. Als de ladder goed staat, zijn de sporten horizontaal. Denk ook aan het tijdig verplaatsen van de ladder of trap. Wanneer je meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat je valt, of de ladder wegschuift.

Hijs de materialen met een touw naar boven, zodat je zelf bij het beklimmen de ladder met beide handen kunt vasthouden. Een ladder is bedoeld om op een werkplek te komen en niet om er uren op te staan werken. Als dat wel nodig is, gebruik dan een steiger of een hoogwerker.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (6)Meer informatie over gordijnrails bevestigen :