stappenplannen

Gordijnroedes bevestigen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

GAMMA  verkoopt kant-en-klare gordijnen voor bevestiging aan een roede. Je hebt de keuze uit diverse uitvoeringen roedes en eindknoppen. Van moderne roestvrijstalen tot nostalgische smeedijzeren of houten modellen. Er zijn roedes in verschillende diameters en in lengtes tot 360 cm.

 

Bekijk de klusvideo van GAMMA en volg eenvoudig alle stappen om jouw doe het zelf project tot een succes te maken!

 

 Gordijnroedes bevestigen

Bekijk de benodigheden
01

Maat bepalen

Bepaal waar de roede moet komen.
02

Roede op maat maken

Bepaal de maat voor de lengte van de roede.  Meet de breedte van het kozijn op en tel daar minimaal 2x20 cm bij op. Vooral bij smalle ramen is het raadzaam om de roedes voldoende te laten doorlopen, zodat de gordijnen – als ze open hangen – niet voor het raam hangen. Zaag de roede op maat. Let op: bij het koppelen van roedes moet rekening worden gehouden dat de middensteun in het midden van het kozijn hangt.
Op deze manier verdwijnt de las in de steun
en heb je optimale stevigheid.

Tip!
Zaag gordijnroedes met een scherpe ijzerzaag om
bramen te voorkomen.

03

Bevestiging aan de muur

Bevestiging aan de wand. Teken met een dunne potloodlijn de plaats van de roede op de muur af. Je kunt ook schilderstape gebruiken. Controleer of deze lijn waterpas loopt.

 

Tip!
Heel handig zijn de laser waterpassen. Deze trekt namelijk een gehele lijn over de muur waardoor aftekenen eenvoudiger is.

04

Boorgaten aangeven

Bepaal waar de wandsteunen moeten komen. Het midden van de steun komt ter hoogte van de afgetekende lijn of tape. Teken nu de boorgaten af. De steunen moeten op minimaal 5 cm vanaf het kozijn zitten. Houd hierbij rekening met de breedte van de gordijnen als ze geopend zijn.
05

Op de lijn

Het hart van de roedestang moet precies op de lijn komen.
06

Afgetekende gaten boren

Boor de getekende punten in de wand. Plaats de pluggen. Monteer de steunen.

Tip!
Gebruik bij een betonnen muur een klopboormachine met SDS. Deze klopboren hebben meer vermogen om in dikkere muren een gat te boren. De diameter van de boor hangt af van de pluggen. De diameter van de plug bepaalt
de dikte van de boor. 

07

Verlengen roede

Bij brede kozijnen moeten er soms roedes gekoppeld worden. Zorg dat de 'las' dan in het midden komt, zodat deze wegvalt in de middensteun.
08

Lussen rijgen

Plaats het lus,- of ringgordijn om de roede. Plaats de roede met gordijnen op de wandsteunen. Fixeer de steun met de schroefjes of inbus die in de wandsteunen zitten. Tussen de eerste en tweede lus of ring komt een wandsteun. Plooigordijnen kunnen na het plaatsen van de rode opgehangen worden.

Tip!
denk er dan wel aan om het juiste aantal ringen aan
de roede te hangen voordat deze op de steunen
wordt geplaatst. Dit is gelijk aan het aantal plooien
van het gordijn.

09

Eindknoppen

Plaats de eindknopen aan de roede.
10

Gordijn uit laten hangen

Laat het gordijn een week uithangen en zoom het pas dan om.
11

Lengte bepalen

Bepaal de lengte van het gordijn. De lengte van het gordijn is afhankelijk van waar het gordijn moet eindigen; boven de vensterbank of tot aan de vloer.

 

Tip!
Je kunt gordijnen in geopende stand bijeen binden met behulp van een embrasse. Dit is een band die je om het gordijn heen slaat en vasthaakt aan een embrassehaak op de muur. Dergelijke embrasses kun je zelf maken met bijvoorbeeld een restje gordijnstof maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop bij de bouwmarkt. Daar vind je tevens diverse typen embrassehaken.

tip!

Er zijn er ook zogenaamde ‘railroedes’: dit zijn rails met glijders voor plooigordijnen, met het uiterlijk van een gordijnroede.

 

Bij lichtgewicht gordijnen (bijvoorbeeld gemaakt van kaasdoek) kun je ook een staalkabel gebruiken als gordijnroede. Voor een beschrijving, bekijk het klusadvies van Spankabels van staaldraad.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(9)


  • Gereedschappen(9)


Meer informatie over gordijnroedes bevestigen :