stappenplannen
Afvalcontainer uit het zicht (grote ombouw)

Afvalcontainer uit het zicht (grote ombouw)

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een afvalcontainer is handig maar bepaald geen sierraad voor je tuin. En waar laat je de lege flessen en het oud papier als je geen zin hebt om elke dag naar de glasbak te lopen? In deze tuinkast bergt je al je afval netjes op. De lades met lege flessen en papier zet je zo achter in de auto.

Deze beschrijving gaat uit van een standaard container van 58x74x104 cm.

 

Tip!
Als je plaatmateriaal in de bouwmarkt op maat laat zagen, dan weet je zeker dat alle panelen perfect haaks zijn.

 

afvalcontainer of kliko ombouw

Bekijk de benodigheden
01

De aanpak

De achterwand bestaat uit 11 planken van 107 cm lang.
Verbind deze met behulp van 2 dwarsplanken (109,3 cm lang), zodat aan weerszijden een ruimte overblijft van 4.2 cm. De bovenste dwarsplank komt op een hoogte van 94 cm. Schaaf aan de uiteinden van de achterwand de veer en de groef af.

 

Tip!
De werkende breedte van het profielhout bedraagt 10,7 cm. In de praktijk kan de maten iets afwijken, doordat er een millimeter ruimte openblijft tussen de in elkaar geschoven delen. Meet daarom voor alle zekerheid de gemonteerde onderdelen telkens even na en pas de maatvoering zonodig aan.

02

Zwaar handwerk

Maak de linker zijwand met behulp van 7 planken (110 cm lang), de veer wijst naar voren.Verbind de planken aan de boven- en onderzijde met een dwarsplank (70,7 cm lang), zodat aan de voorkant een ruimte van 4.2 cm overblijft.
Schaaf aan de voorzijde de veer af.

 

Tip!
Voor een klus als deze is een elektrische afkortzaag ideaal. Het scheelt je veel meten, aftekenen en zwaar handwerk.

03

De zijwand en inkepingen

Ook de middelste en rechter zijwand bestaan uit 7 planken van 110 cm lang.
Verbind deze aan de bovenzijde met een dwarsplank (73 cm lang) en aan de onderzijde met een smalle strook (3 cm breed) die je uit een brede plank hebt gezaagd. Schroef deze liggend tegen de zijwand aan. Zaag uit de middelste zijwand 2 inkepingen van 11x2,1 cm, 1 aan de onderkant, 1 op 83 cm hoogte.

04

Steunen voor de lades

Voorzie beide zijwanden van steunen voor de lades: 2 planken (73 cm lang), op respectievelijk 38,2 en 74,3 cm hoogte. De middelste en rechter zijwand vormen elkaars spiegelbeeld.
05

Verzagen en schroeven

Verzaag 2 planken van 110 cm lang tot 2 smalle stroken van 2,5 cm breed, gerekend vanaf de groef-zijde. Schroef deze stroken tegen de voorkant van de middelste en rechter zijwand.
06

Zijwanden

Zaag de 3 gemonteerde zijwanden aan de bovenkant schuin af, met behulp van een cirkelzaag. Het meubel wordt aan de achterkant 3 cm lager dan de voorkant en watert daardoor goed af

07

De deur

De deur bestaat uit 6 planken van 108 cm lang. Verbind deze aan onder- en bovenzijde met een dwarsplank (60 cm lang), zodat aan weerszijden 2,1 cm ruimte overblijft.
Schaaf aan weerszijden de veer en de groef af.
08

Legplanken

Maak 3 legplanken, elk met behulp van 7 planken van 50 cm breed. Schaaf bij de voorste planken de veer af. Schroef de planken vast op de steunlatten van de rechter zijwand.
09

Fixeren

Schroef de 3 zijwanden vast aan de achterwand. Fixeer de middelste zijwand door de legplanken op de steunen vast te schroeven.
10

Bevestigen van de deur

Bevestig de deur met behulp van 2 kruishengen. Buig deze van tevoren om, zodat de rechte lip van het scharnier voldoende afstand heeft van de rand van het meubel.
 
Tip!
Een bankschroef is ideaal, maar je kunt de kruishengen ook ombuigen door ze stevig in eern werkbank te klemmen. Boor eventueel een extra schroefgat in het lange deel van de scharnier.

11

Verbinden

Verbind de linker zijwand met de middelste zijwand aan de bovenzijde, met behulp van een smalle lat (2,1x2,1 cm).

Tip!
Deze verbindingslat moet smal zijn, anders kan later het deksel van de kliko niet meer open. In plaats van een dwarslat kun je ook een stuk draadeind gebruiken.

12

Een loodrechte linker zijwand

Stel de linker zijwand loodrecht zodat de deur goed sluit. Boor een gat door de middelste zijwand in de deur en fixeer de deur door een schroefoog door het gat te steken.

12

Monteren

Monteer een plank tussen de 2 bovenste dwarsplanken van de middelste en de rechter zijwand (schuine steekschroeven).
14

Afwerking ladeblok

Het dak van het ladeblok bestaat uit 5 planken van 83 cm lang. Schaaf aan weerszijden de veer en de groef af en schroef de planken op de zijwanden vast. Aan de achterzijde lijnt het dak met het meubel, aan de voorzijde steekt het over.
15

De klep

Maak klep met behulp van 6 planken van 83 cm lang. Verbind deze aan de voor- en achterkant met 2 dwarsplanken (55,8 cm lang), zodat aan weerszijden 4,2 cm ruimte overblijft. Aan de achterzijde komt de dwarsplank op 3 cm, aan de voorzijde op 15 cm vanaf de rand.
16

Vastzetten van de klep

Leg de klep op het meubel en zet hem aan de achterwand vast met behulp van 2 staarthengen.

17

Voorbereiding ketting bevestigen

Zet een stuk ketting met behulp van een schroef vast aan de binnenzijde van de klep.
Knip de ketting af op de juiste lengte en voorzie het uiteinde van een S-haak. Hiermee bevestig je de ketting later aan het deksel van de kliko.

18

Drie lades

Maak de 3 lades door de voor- en achterpanelen tegen beide zijpanelen te schroeven.
Leg de bodem erin en schroef hem vast.
19

Ladefronten

Maak 3 ladefronten, elk met behulp van 3 planken van 49,5 cm breed. Schroef deze vast tegen de voorzijde van de lades.
20

Openingen in de lades

Zaag in de lades openingen uit, met behulp van de decoupeerzaag: in 2 lades een gat voor lege flessen, in de derde lade een gleuf voor oud papier.

 

Tip!
Voorzie de lades van een opschrift.

21

Kliko plaatsen

Zet de kliko in de kast. Bepaal de plek waar de S-haak aan het deksel moet komen.
Boor op die plek een gat en schroef het oog aan het deksel vast.

Tip!
Schuur alle splinters en ruwe kanten na, met behulp van een schuurmachine.

22

Meubel plaatsen

Zet het meubel op zijn plaats in de tuin. Stel de linker zijwand loodrecht en fixeer hem aan 2 korte paaltjes in de grond.

klus bewust logo

Gereedschap

Zorg dat je altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.

Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staan vermeld op het product of de verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat je hebt, nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.


Huren of lenen
Welk gereedschap hebt je nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat je de klus moet afbreken omdat je iets mist.

Als je niet alles zelf wilt aanschaffen, kun je gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in je ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.

Let wel op dat je eerst goed leest hoe je het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.

Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of je die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat je weet hoe je het moet gebruiken.


Veilig omgaan met gereedschap
Hoe ga je veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips:
 

 • Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak.
 • Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten.
 • Gebruik gereedschap met een goed werkende automatische stop (dat afslaat zodra het gereedschap wordt losgelaten).
 • Controleer of het gereedschap in goede staat is voor je begint met werken. Is het mes scherp? Is de snoerisolatie intact? Heb je nog goede grip?
 • Zorg ervoor dat je weet hoe je het gereedschap moet gebruiken.
 • Stel het gereedschap juist in.
 • Zorg dat je stabiel staat, zodat je niet uit balans kunt raken of vallen en jezelf of een ander met gereedschap kunt verwonden.
 • Stel jezelf zo op dat het snoer of de slang nergens achter kan blijven haken.
 • Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt, stevig en stabiel is vastgemaakt. Controleer voor gebruik de staat van het bevestigingsmateriaal (werkbank, klemmen e.d.).
 • Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
 • Zorg ervoor dat je het gereedschap op de juiste manier en op de juiste plaats vasthoudt. Markeer bijvoorbeeld de handgrepen. Dit verlaagt de kans dat je in een heet, scherp of draaiend deel van het gereedschap grijpt.
 • Zorg ervoor dat je je vrije hand juist plaatst: buiten bereik van het gereedschap. Een voorbeeld is: van je af snijden, zodat je bij eventueel uitschieten gespaard blijft.
 • Doe geen andere dingen met gereedschap in je handen (bijvoorbeeld een doos tillen met een mes vast).
 • Berg het gereedschap na gebruik zo op dat je bij een volgend gebruik niet in het gevaarlijke deel van het gereedschap grijpt. 
tip!

Compost afval

Krullen, zaagsel en kleine spaanders van absoluut schoon, onbehandeld hout kunnen in de compostbak. Het mag dus niet zijn geverfd, gebeitst of geïmpregneerd. Groter materiaal kun je bewaren of als het niet te veel is, kunt je het bij het huishoudelijk 'restafval' doen.

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen (14) • Gereedschappen (11)
Meer informatie over afvalcontainer uit het zicht (grote ombouw) :